Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Má smysl kupovat ještě stolní PC? Nebo už jen kupovat notebook? Moderní náročné hry nehraju
otázkou zůstává co teda ještě ten stolní může nabídnout...já už mám ntb přes 10let..stolní mám jen v práci..na hry mám xbox.. (ani ten už ne)
Ntb přes 10 let už je pěkný dědeček (tím nechci říci, že nemusí stačit).
Ale na rozdíl od stolního PC ho zkus upgradovat! Neuděláš s ním nic a pokud chceš lepší, musíš koupit nový. Nehledě nato, že velká většina závad, které jsou u stolního PC banální a opravíš je za pár Kč, je u ntb tragických a opět vedou ke koupi nového ntb. Navíc dnešní ntb prakticky nemají šanci těch 10 let přežít.
já mám PC celkem tři. Noťas potřebuji pro práce v terénu, na práci v práci mám stolní PC. Doma mám další stolní PC, který používám na domácí úlohy a jako záložnu dat.
Hlavní výhota notbuku je jasná. Je malý, mobilní a můžeš ho nosit sebou. Jenže ono to časem dopadne tak, že ho sebou nosit musíš.
Výhoda stolního počítače je hlavně ta, že se s ním nedá pohnout a nemusíš ho nikam tahat.
"Výhoda stolního počítače je hlavně ta, že se s ním nedá pohnout a nemusíš ho nikam tahat".
Tak tahle věta se mi moc líbí . Naprostý souhlas. Prostě když jsem na chatě, nebo na dovolené, mám od přetechnizovaného světa aspoň pár dní pokoj. A když se k tomu ještě přidá absence mobilního signálu v místě pobytu, je to naprosto dokonalé.
Poradil bych teď z nedávné zkušenosti hlavně žádné sestavené bedny ,které jsou plné starých výběhovych komponentů,které už prodejci nejsou samostatně schopni prodat .
Já navrhuji kolegům osazení zásadně pomocí konfigurátorů a u nejmenované fy si to můžou nechat takto osadit vč. záruky na celé PC, což u sestavy s individuálně nakoupenými díly jednoduše nelze.
Konfigurátory nebrat! PC dle požadavku papírově sestaví odborníci na specializovaném fóru a pak takto vytvořenou sestavu koupíte v jednom e-shopu, kde vám to PC zdarma sestaví, oživí a drží záruku.
Proč nebrat? Nevím s jakými konfigurátory máte zkušenosti, ale já s tím problém nemám. Především neriskuji nekompatibilitu pokud si vyberu jádro (CPU,GK,MB) užité např. v PC pro multimédia a zákazníkovi dle fin. limitu můžu tu ubrat/přidat na úložišti, tu na grafice atd.
Pozn. Na některých odborných fórech je to občas o egu diskutujících. Zastánci jednotlivých platforem (OS,MB,CPU,GK) se tam ubijí argumenty, které běžný uživatel nepotřebuje. Ten potřebuje stabilitu a vyváženost. Zkuste mi sdělit jaké nedostatky má např. konfigurátor : hal3000.cz/... , ale používám i jiné.
Protože sám si postavíte levnější a nabušenější stroj, než přes konfigurátory.
Stačí tomu trochu rozumět. Nejde o ego ani o platformu. Je to prostě fakt.
V té odpovědi je asi skryt ten rozpor v našich názorech. U Vás : nabušenější , nejlevnější , trochu rozumět.
Já beru : stabilní , vyvážený a osvědčená kombinace komponent za rozumnou cenu.
Konfigurátor mi sdělí např. dostupnost a vidím průběžně cenu. Zákazník si tu přidá, tu ubere. Rozhodně bych nikomu třeba nenabídl přetaktovatelný CPU a GK.
Ale záleží spíše na okruhu zákazníků : student gamer vs. PC pro kancelář.
Ta "osvědčená kombinace komponent" velice často zahrnuje morálně zastaralé komponenty, které je třeba prodat. Zároveň v rámci šetření je vám často nabídnuta platforma, která je před koncem časové životnosti a kterou budete těžko upgradovat. A odborník vám navrhne i PC pro kancelář v úplně jiném poměru cena/výkon, než konfigurátor. Konfigurátor je totiž něco jako robot a nedokáže pružně reagovat na všechny trendy, které konstrukci PC ovlivňují.
Jde mi také především o stabilitu. Proto si do své sestavy dám kvalitní zdroj a kvalitní chladič CPU, namísto toho nejlevnějšího/boxovaného, co bych dostal třeba v sestavě HAL. Zrovna kancelářské PC se dá vlastnoručně poskládat lépe, naopak v dražších sestavách už začíná být HAL trochu "normální". Nedivte se, potřebují taky něco vydělat. Na fórech je sice spousta křiklounů, ale jsou tam také lidé, kteří se opravdu vyznají, mají zkušenosti a dokáží poradit a postavit mnohem lepší sestavu, než nějaký konfigurátor.
Fakt si myslíte, že jste hodně dobře tazatelce odpověděli? Bezva jste ji navigovali k tomu, co si má pořídit?
Ano. Doporučil jsem jí obrátit se na odborné fórum, kde jí PC navrhnou podle jejích požadavků a poradí, kde jí to i sestaví, často zadarmo, a drží na to pochopitelně záruku. Máš něco proti takto formulované radě, když lepší radu neznám?
Ke konfigurátoru z odkazu: Vybral jste pro mě to nejlepší a pro sebe to nejhorší. Stroje firmy HAL3000 znám, s jejich stroji mám své zkušenosti a nic od nich mi nesmí domů. Je to sice auž asi 3 roky, ale: Nejhorší zdroje, co existují, dokonce ještě ve stolním PC ZD s pasivním chlazením CPU, levné RAMky, které často bez příčiny odcházejí atd atp.
A tomu, co je v odkazu říkáte vy (a HAL3000) konfigurátor? K smíchu, o konfigurátoru mám úplně jiné představy. Napíšu nějaké základní požadavky, konfigurátor mi sestaví nějakou základní sestavu a o té se pak mohu s konfigurátorem dohadovat. Ten HAL je přesně v duchu image firmy tak, jak ji znám já a lidé, kteří o pc něco vědí.
Co se týče ega a lobování "odborníků", tak z takového fóra také rychle mizím. Mám na mysli skutečné odborníky, kteří když s něčím nesouhlasí, mají pro to pádné důvody.
No a teď jsme trochu ve stavu, jak na těch forech. Na konkrétní odkaz odpověď typu : .. nesmí domů ..., atd. odpovím podobně, ale jen pro to, že takové diskuze nedávají žádný smysl. Takže třeba ty RAMky, já s nimi problém nemám možná proto, že jsou nabídkou k deskám, kde se osvědčily a jsou správně taktovány. Levná RAMka v řádově lepší desce může zlobit.
Na otázku odpovím velice jednoduše. Pokud na PC pracujete každý den tak pět a více hodin, doporučuji pro komfort obsluhy zakoupit stolní počítač. Zde je takový počítač opravdu nenahraditelný. V případě, že jste nucen s počítačem občas cestovat, není problém k notebooku dokoupit dokovací stanici, která vám z přenosného laptopu udělá takové napůl stolní pc – rozšíří jeho konektivitu připojených věcí. K ní pak můžete připojit velice jednoduše a pohodlně myš, klasickou klávesnici, monitor, externí disk...
Pokud doma potřebuji pracovat s plnohodnotnou klávesnicí, myší a monitorem a jsem připojen jen přes GLAN, střihám video, upravuji RAW fotky a hudební soubory, stále potřebuji FireWire a několik USB, chci mít k dispozici 2xSSD a několik TB SATA, tak toho všeho dosáhnu u NTB sice také, ale za o dost víc peněz (NTB s EIZO dispejem(?)), resp. z toho NTB používáte procesor, paměť a grafiku stavěných jako kompromis výkon (resp. výdrž) vs. cena. Osobně ale mám jak ultrabook, tak sestavené PC
Samozřejmě, že má smysl mít stolní PC. Lepší monitor, lepší klávesnice, může být tišší, snadnější výměna/upgrade dílů, a přitom je levnější. A nepotkají ho potíže typu nalomené panty monitoru, baterka na prd (takže provoz nutně trvale na adaptér), vadné klávesy, "jo, zlobí to, asi se s ním někde kleplo", ...
Spíš bych se zeptal: potřebuje normální člověk notebook?
Všechno má své plus a své minus.
Mám stolní pc stavěný do staré prehistorické bedny na míru pod stolem - 10let, stálo to tehdy 8t., od té doby před 4 roky 1x upgrade za 4t. (základní deska, procesor + nějaké drobnosti), druhý monitor (přidělaný na zeď). V pc malý disk (500GB) ostatních cca 6TB na diskách externích. V případě poruchy vyměním jen to, co odejde. Ale nevýhoda je spotřeba elektřiny - díky poměrně výkonnému zdroji (450W) a běhu takřka nonstop to žere jako "kráva".
To není o výkonném zdroji, to je o využívání součástí PC. Pokud ten PC jede v, řekněme standartním režimu, málokdy si vezme více něž 100W bez ohledu na jmenovitý výkon zdroje, a to včetně běžného monitoru. Pokud však hrajete hry, renderujete video, streamujete, provádíte složitější úpravy fotek, projektujete apod, pak se spotřeba zvýší podle použitých komponentů až k limitu zdroje.
Pravdou je, že ntb prakticky vždy žere míň, než stolní PC.
Ona se spotřeba snižuje i u stolních PC. Měl jsem kancelářskou bednu, která brala 150W za provozu, 100W, když se nic nedělo a zastavily se disky a 16W úplně vypnutá. Používal jsem ji jako multimediální centrum. Dnes mám místo ní cosi velikosti dvou krabiček cigaret a žere to 3W když přehrává HD video.
Nedávno jsem téměř stejnou otázku pokládala já. poradte.cz/... . Mám notebook a protože se mi na něm špatně pracuje, mám novou klávesnici, starý monitor a novou bezdrátovou myšku. A sedím na dobré židli u stolu, jinak mě bolí v zádech. Když budu chtít jen notebook, vytáhám dráty a vezmu si ho kam chci. Zase se jmenuje Vincent. ještě si vykáme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.