Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

UPS zdroj do rozvaděče

Od: promon® odpovědí: 9 změna:

Prosím zdejší znalce o pomoc s vytipováním UPS. Mám celkem jasno ohledně její kapacity - uvažuji okolo 800VA off-line. Problém je však v tom, že UPS hodlám využívat k zálohování PC a ŘJ dřevoobráběcích strojů - takže velmi prašné prostředí, proto je nutné umístit UPS do rozvaděče, který je klimatizovaný. No a protože není žádoucí, aby do rozvaděče stále někdo lezl, potřeboval bych ovládat zapnutí a vypnutí UPS - ideálně třeba hlavním vypínačem - resp. jeho pomocným kontaktem. Prostě zapnu stroj, naskočí UPS, vypnu stroj, vypne se i UPS.

Něco jsem už hledal, narazil jsem na termín EPO kontakt - ale neznám to z praxe - šlo by to využít na uvažovanou funkci? Nebo máte někdo tip na konkrétní UPS?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Některé UPS mají i externí ovládání, některé minimálně nouzové vypnutí (někdy označované EPO). Váš typ UPS? Všeobecně se asi k ničemu nedopracujeme...sto hlav, sto všeobecných rad a možná ani jednu nevyužijete. Chce to netajit typ UPS... Jinak, jak psáno výše, UPS je trvale připojeno na napájení a vypíná se zařízení na výstupu - UPS jde v té době naprázdno a baterie se udržuje na maximální hodnotě kapacity...typ baterií není určen na cyklický provoz, nejsou "trakční"...proto by se neměly pravidelně vybíjet, cyklicky, jen v případě záskoku s tím, že se musí okamžitě začít nabíjet po odstranění výpadku...Ve firmě provozujeme jak malé UPS od 500VA až po větší do 10 000VA; trvale připojeny na napájení...bez vypínání...Vypínáte celý rozvaděč, včetně silového přívodu? Nebo chcete vypnout jen UPS?

hodnocení

Ale já netajím typ UPS - mě je fuk, jaká tam bude, kapacitu jsem psal cca 800VA. Použití není nijak speciální - zvládá to běžná kancelářská UPS už jsem párkrát osadil toto APC

softcom.cz/...

jenže u současné generace CNC mašin už není tak dobrý přístup k UPS, proto ji hodlám ovládádat dálkově.

Trvalé připojení UPS k napájení není v tomto případě příliš praktické - znamenalo by to další přívod do stroje atd. Chci to umístit až za hlavní vypínač a tudíž to bude v případě vypnutí stroje bez napájení. Skutečně nejde o to, udržet PC a ŘJ v chodu po dobu výpadku, ale jen o to, aby to stihli řízeně vypnout.

Mám nabídku na UPS Riello, ale dost se perou právě s tím dálkovým zap/vyp.

Přešel jsem všechny typy Riello, a to od konce, nakonec zajímavě se tváří typ Sentinel Pro, podívejte na dokumentaci, str.16...jen u tohoto typu je řešeno dálkové ovládání...u jiných jsem ho nenašel, možná přehlédl...zkuste se dívat tímto směrem..jinak k tomu typu - z otázky jsem pochopil, že UPS máte připravenou k montáži...

Dále, pokud to umožňuje výrobce stroje, by bylo možné udělat vývod na jištění přívodu UPS ze svorek před hlavním vypínačem; a tím byste to měl vyřešeno...a výstupní zařízení za UPS není problém vypnot...

APC taky používáme...pro některá důležitá kancelářská PC...

hodnocení

Ten typ, co jste nalinkoval vypadá skutečně nadějně - prodejce nám sice nabídl i tento typ :

riello-ups.com/...

s tím, že je prý možnost řídit ji přes RS232 - jenže je to řešeno 15V DC, což by znamenalo další zdroj a pod. Navíc ten Sentinel je online typ, což není k zahození. Takže jelikož preferuji jednoduchost a blbuvzdornost, tak to vidím na Sentinel.

Díky, Nonek !

Není zač...ať se dílo podaří...

hodnocení

0x

Kromě toho že budete potřebovat klimatizovaný rozvaděč, budete potřebovat i ochranu proti prachu. Myslím že to nebude jednoduché, protože pokud se práší opravdu hodně, budete muset častěji měnit a čistit filtry. Takže hledejte řešení, kde toto není problém.

hodnocení

To h4ever : Ten rozvaděč je skuečně klimatizovaný, prašnost v tomto případě není to, co by mě trápilo a co bych řešil. Mě jde skutečně jen o to, jak UPS zapnout a vypnout aniž by se musel otvírat rozvaděč.

satak
hodnocení

0x

UPS je trvale pod proudem...tzn.může být klidně mimo místnost znečištění(třeba na chodbě před dílnou...).Nevím co přesně provozujete za stroj a za jak dlouhou dobu potřebujete ukončit provoz stroje při výpadku..?(1500VA,2x17Ah baterie,zátěž cca 200W=cca 60minut provozu)

Naskočí až,když bude výpadek nebo problik...nevím,zda je vám zálohovací problematika známa,když už tam potřebujete UPS.

hodnocení

To umístění mimo UPS mimo dílnu je poněkud komplikované řešení. Problematika UPS není úplně můj šálek čaje, proto tu loudím rady. Ovšem už několikrát jsem UPS do mašiny instalova, ale to bylo jiné provedení, kde se UPS vešel vedle monitoru a nebyl problém spustit jej tlačítkem na čele UPSky. Teď už není jiná možnost, než dát UPS do rozvaděče, který je mimo stanoviště obsluhy. Napájení UPS bude až za hl vypínačem, takže potřebuji vyřešit právě to vypnutí UPS při vypnutí zdroje. Doba zálohování není nějak zásadní - jde o ochranu před výpadky, aby obsluha stihla korektně ukončit chod PC a ŘJ - což je otázka pár minut. Opravdu potřebuji řešit jen to ovládání zap/vyp.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]