Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové PC - velice pomalé kopírování

Od: snek* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám nový, přibližně před půl rokem koupený počítač, který fungoval zcela bez problémů až teď začal trochu zlobit.Když dám kopírovat nějaký soubor, nebo složku souborů tak je to velmi velmi pomalé (přibližně 200 kB/s) což dříve nědělal... je na něm 240 GB SSD disk Kingston SATA3 2,5 550/490 MBS a HDD 1TB Seagate Deskp 64MB SATAIII 7200rpm 2RZ, procesor je intel core i7-6700, SSD je na systém a základní programy, na HDD mám fotky a dokumenty.

Poradíte mi jak to zrychlit, co je špatně, že je teď tak pomalý?

Na tom HDD je ještě 678GB volných a takto zaplněný byl již delší dobu, takto se zpomalil přibližně před týdnem...

A druhým problémem je, že když dám zobrazit fotografie, tak jenom jejich náhledy se načítají opravdu šnečím tempem a na video se ani nemůžu dívat, protože trvá velmi dlouho než se spustí, a když už se spustí, tak se neuvěřitelně seká (ale když pustím video třeba z flash disku, tak problém nenastává...)

Děkuji mnohokrát

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

satak
hodnocení

3x
Nepíšete,co používáte za "systém"...tož asi desítky...
Vyčistit,kontrola povrchu HDD nebo přeinstalovat systém neboli nastavení default.Nejrychlejší je formát disku a nainstalování systému od znova...případně návrat datumově nebo obnovení z obrazu disku vytvořeného těsně po zakoupení...
Je to na tobě,záleží jak moc uživatelsky tomu rozumíš.
snek*
hodnocení

Ano mám W10 Pro a teď jsem si vlastně uvědomil, že tyto problémy jsem zaregistroval až po nedávné aktualizaci na Windows 10 Creators Update (před cca dvěma týdny).

V počítačích se nepovažuji za úplně nevzdělaného ale jsem opatrný, přeci jen ten PC stál spoustu peněz a tato situace mě příliš netěší :/

satak
Počítač tvým zásahem nezničíš...software(W10) nestojí ani za zblaaaaa...s Linuxem toto řešit nebudeš.

Jojo, s Linuxem bude řešit zase jiné radosti.
--
Když se podíváte třeba do Správce úloh, je tam vidět, že by něco vytěžovalo disk?
Bez průtahů to ale zřejmě vyřeší jen čistá instalace Desítek s již obsaženým posledním updatem.

hodnocení

0x

Zkusil jste chkdsk?

Taky je možné odcházení nějakého HW... cnews.cz/...

doplněno 05.05.17 18:21:

pokud odinstalujete tu aktualizaci (nebo se vrátíte na bod obnovy pár týdnů zpět...) - můžete tu aktualizaci zakázat..

hodnocení

0x

Může za to moct i nějaká havěť. Zkus to projet pořádným antivirem. Případně koukni na viry.cz a nech si od nich projet log.

jofa*

Řešil jsem zde téměř stejný problém s podobnou sestavou pc. Chyba byla ta (u mého pc), že procesor pracoval pouze na 800 MHz místo 3.5 GHz. Základní deska, na základě vyhodnocených informaci vyšší kmotočet CPU nepovolila. Po zásahu vše v pořádku.

doplněno 06.05.17 10:56:

Zjistěte si na jaké frekvenci jede procesor při nějakém programu náročný na výkon CPU.

Taktovací frekvence procesoru se u počítačů už hodně let mění podle aktuální potřeby spuštěných aplikací a je to zcela normální a v pořádku. A že by měla frekvence CPU vliv na rychlost kopírování, to si neumím představit.

jofa*

To mate sice pravdu, ale jak Vám píši, deska (herni) vyhodnotila na základě nějakých informací, že může dojít k poškození CPU (a komponentů) a vyšší frekvenci nedovolila i když procesor byl vítížen na 100%. Pokud Vás problém zajímá, podívejte se o několik týdnů zpět na můj dotaz.

doplněno 06.05.17 11:13:

Lidově řečeno, procesor sice mákal na maximum, ale jako ten nejpomalejší letitej "šunt".

doplněno 06.05.17 11:39:

Tak samozřejmě ...vytížen. Vařím, peru fofr kolem sebe atd.

Frekvence CPU nemá vliv na kopírování. Tam jde hlavně o velikost a rychlost disku, a taky o pěměť. O šířku sběrnice.

jofa*

No nic, chtěl jsem říct (napsat), včem jsem měl problém já, téměř totožný s tazatelem. Na videu, zobrazování fotografií, práce v editorech, včetně kopírování byla frekvence 800 MHz markantně poznat.

Je to něco jiného. Práce v programech vyžaduje CPU (výpočetní operace). Kopírování dat z disku na disk je záležitost jiného čipu, měl by to být South Bridge (S/B), který má na starost vstupní a výstupní periferie a také disky, usb apod.

North bridge (N/B) pak má nastarost CPU, GPU a operační paměť, takže při kopírování dat bude hlavně vytížen S/B.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]