Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí server s vysloužilého počítače

Od: cmelak® odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny,

doma se mi povaluje staré funkční PC, pro které nemám využití. Jedná se o nějaký Celeron s taktem kolem 1,5 MHz ram je 1 GB. Uvnitři jsou dva disk - primarní a sekundární s čistými WIN XP 1 SP. VGA je sdílená, takže je stroj tak na psaní. Jaká je spotřeba nevím.

Ze starého NTB mám dva HDD každý 250 GB. Napadlo mě osadit je do zmíněného PC a udělat si domácí server. WIN XP by musel jít zřejmě do kytek. Napadl mě Linux, tady mám pouze uživatelské zkušenosti. Díky za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

satak
hodnocení

2x
Nepíšeš na co "server"...?
Pokuď jen uživatelské zkušenosti,tak nic...
Pokuď máš aspoň S-Ata disky(typ I,II nebo III),tak kup nějaké síťové úložiště na streamování po domácí síti a HDD vlož do něj.Vyrábějí pro jeden,dva,čtyři a více disků...cena bez disků začíná cca od 1.500Kč.Zbytek počítače do sběrného dvora.
Spotřeba PC cca 150W...spotřeba úložiště od 1W do 20W dle osazení disků...

hodnocení

2x

Pokud se chcete stát paleoinformatikem, proč ne. Ale netýrejte toho pradědečka trvalým provozem, nebo Vám do čtrnácti dnů klekne. Vyřádite se sháněním ovladačů na prehistorický hw a nejnovější operační systém. A hlavně - bude to vhodné především pro provoz v topné sezóně.

Nestraš. Je to sice už x let, ale v době kdy jsme doma měli všechny pc do 1GHz a nejčastější OS byl Win XP, tak jsem takhle na jednu PII narval Win2k, postupně přidal sata řadič a 2 SATA disky vhodné i pro servery (nějaké ty černé WD, prodloužená záruka atd) a provozoval jsem to místo NASky a download station, web server pro domácí použítí, FTP už z internetu atd. Běhalo mi to tak pár let, pak jsem obměnil HW (za novější, ne že by to kleklo) a jelo to dál. Proč nejnovější OS? Zvlášť pokud by tam zkoušel linux? Topit? Sice ty procesory do 2GHz topily trochu víc, ale dyť tam nebude rvát kdo ví co. Spotřeba bude vyšší než NASka, ale že by to šlověka sežralo to ne. Ale souhlasím, že by bylo vhodné, aby napsal, alespoň k čemu by to chtěl využít a není špatný si pro představu koupit měřák do zásuvky a zjistit si spotřebu.

nikdo*
hodnocení

1x

Tak jsem měl podobný nápad. Já to konzultoval s IT techniky u nás v práci, a ti mně od toho odradili. Důvod? Obtížnost nastavení. Jestliže to má být opravdu spolehlivé, a bezpečné, tak prý není žádná sranda nastavit síťová práva pro jednotlivé uživatele. Doporučili mi nákup nějakého NAS serveru. Je to hotové řešení, s minimální spotřebou, bez HD ani nejsou drahý.

ahahaha
hodnocení

0x

Nechtěls říct 1.5 Ghz

výtka
Upozornění od sys maverick 01. 05. 2017 12:12:40
Určitě chtěl, ale jaká má tvá odpověď souvislost s dotazem, mimo úpravy jednotek, což asi každý pochopí? Zbytečně odpaluješ otázku z nepřečtených (což už je teď sice jedno, ale skutek jsi naplnil)

fipu
hodnocení

0x

Pokud neplatíš za elektřinu tak klidně. V opačném případě je to finanční nesmysl.

Protože pokud spustíš tento pc trvale, tak ti ročně sežere elektřinu za 4-6tis kč. Za to koupíš už několik řešení na míru, které bude mít 1/10 spotřeby.

hodnocení

0x

Souhlasím se satakem.

Záleží na co. Spotřeba na tak malý úložný prostor 0,5 TB, ještě k tomu, když se tam jen občas něco zapíše/přečte... Server je od toho, že jede 24/7. Nevyplatí se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]