Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
doma se mi povaluje staré funkční PC, pro které nemám využití. Jedná se o nějaký Celeron s taktem kolem 1,5 MHz ram je 1 GB. Uvnitři jsou dva disk - primarní a sekundární s čistými WIN XP 1 SP. VGA je sdílená, takže je stroj tak na psaní. Jaká je spotřeba nevím.
Ze starého NTB mám dva HDD každý 250 GB. Napadlo mě osadit je do zmíněného PC a udělat si domácí server. WIN XP by musel jít zřejmě do kytek. Napadl mě Linux, tady mám pouze uživatelské zkušenosti. Díky za rady.
Pokud se chcete stát paleoinformatikem, proč ne. Ale netýrejte toho pradědečka trvalým provozem, nebo Vám do čtrnácti dnů klekne. Vyřádite se sháněním ovladačů na prehistorický hw a nejnovější operační systém. A hlavně - bude to vhodné především pro provoz v topné sezóně.
Nestraš. Je to sice už x let, ale v době kdy jsme doma měli všechny pc do 1GHz a nejčastější OS byl Win XP, tak jsem takhle na jednu PII narval Win2k, postupně přidal sata řadič a 2 SATA disky vhodné i pro servery (nějaké ty černé WD, prodloužená záruka atd) a provozoval jsem to místo NASky a download station, web server pro domácí použítí, FTP už z internetu atd. Běhalo mi to tak pár let, pak jsem obměnil HW (za novější, ne že by to kleklo) a jelo to dál. Proč nejnovější OS? Zvlášť pokud by tam zkoušel linux? Topit? Sice ty procesory do 2GHz topily trochu víc, ale dyť tam nebude rvát kdo ví co. Spotřeba bude vyšší než NASka, ale že by to šlověka sežralo to ne. Ale souhlasím, že by bylo vhodné, aby napsal, alespoň k čemu by to chtěl využít a není špatný si pro představu koupit měřák do zásuvky a zjistit si spotřebu.
Tak jsem měl podobný nápad. Já to konzultoval s IT techniky u nás v práci, a ti mně od toho odradili. Důvod? Obtížnost nastavení. Jestliže to má být opravdu spolehlivé, a bezpečné, tak prý není žádná sranda nastavit síťová práva pro jednotlivé uživatele. Doporučili mi nákup nějakého NAS serveru. Je to hotové řešení, s minimální spotřebou, bez HD ani nejsou drahý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.