Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soubory na pracovní ploše

Od: milanp® odpovědí: 16 změna:

Nevíte, jestli je operační systém zpomalován objemnými soubory na prac. ploše?

Setkal jsem se s velice rozdílnými názory.

doplněno 26.04.17 10:15:

Ach jo, zase protichůdné odpovědi. Pak se v tom vyznej *nevi*

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, obecně - ukládat si své úložky přímo do OS je hloupost (a dělá to hodně uživatelů PC). Pokud pominu, že se tím celý OS zbytečně zvětšuje (bobtná) a musí se celý načítat už při startu PC, tak o úložky můžete přijít např. při přeinstalaci OS. Plocha je normální složka, tak do ní lze ukládat i soubory velké, t.j. nemusí tam být jen ikony, ale není to vhodné - velké soubory do OS neukládejte (maximálně jen dočasně, pokud je používáte a potom smazat nebo přesunout nejlépe mimo oddíl HDD, kde je OS). Takže, OS to zpomaluje, ale jestli máte silný HW, tak to možná není tak patrné. Zdravím!

doplněno 26.04.17 10:30:

satam - možná jsem pozadu, ale já jsem měl složku Plocha vždy přímo v OS. Každopádně, ukládat velké soubory na Plochu je nevhodné (ta je pro práci a nikoliv pro ukládání).

Promiň, ale jsi mimo mísu. O ukládání do OS tu nepadlo ani slovo a Plocha není součástí OS, ale součástí složek uživatelů, včetně obecného uživatele.

krtek6*

on to myslel tak, že prostě jenom blázen všechno ukládá na plochu, která je součástí OS tedy C: ... je to stejně amatérské jako mít vedle "hodin" 1006 ikonek nesmyslných programů většinou utilit co jsou na CD od základní desky, které jsou v 99,9% úúúplně k hovnu ..to mě vždycky vytáčí...

OS a C: není jedno a totéž. OS je např. Windows (95,98, 2000, Me, XP, Vista, 7, 8, 10) a pokud se nepletu Plocha (Desktop) není a nebyla součástí OC, vždycky byla součástí složek uživatelů.

krtek6*

nebudeme se tu hádat o blbostech, že ne?;)

still10k*

Není mimo mísu. Naopak.

Ale otázka má ještě jednu stranu, výkon dnešního hardware. Ten je již na takové úrovni, že ní potřeba takové prkotiny řešit. Dříve se doporučovalo nemít na ploše soubory, jen odkazy k nim. Dnes je to už jedno. Výkon současného cenově dostupného HW překračuje potřeby normálních userů/konzumentů.

26.04.17 10:26
hodnocení

Díky

111®
hodnocení

1x

Ano, zpomaluje to systém...soubory musí být neustále znovu načítány, plocha je neustále aktualizována

rv*
hodnocení

1x

Já bych řekl, že ne a že není potřeba soubory opakovaně načítat. Ale jinak je rozumnější mít data uložena jinde a na ploše mít třeba odkazy k nim.

jabraka*
hodnocení

0x

Na ploše nejsou uloženy soubory,ale jen ikony k nim.Aplikace bývají ve složce Program files.Samy o sobě neovlivní rychlost počítače(ikony).Pokud se vám zdá,že některé už nepotřebné aplikace zpomalují počítač,odinstalujte je pomocí :"odinstalovat,nebo změnit program".

JABRAKA

No, znám dost lidí co mají na ploše všechno možný. Nejen ikony, ale i fůru složek a samotných souborů.
Prý aby měli vše po ruce. Když pak něco potřebují, deset minut hledají kde by to v tom guláši na ploše mohlo být. Zoufalý.
Není nad to, udělat si v tom nějaký systém, nějaký pořádek. Pak může být plocha takřka bez ikon, nejvejš jen dvě tři nejdůležitější.
krtek6*

přesně tento typ lidí bych fackoval od rána do večera...to jsou většinou amatéři...není nad to jak mi kámoš ajťák říkal, že dostal úkol od nadřízeného, koupit mu větší monitor..z 22" na 26" . Když se ho zeptal proč, že ten jeho je v pořádku, tak dostal odpověď, že monitor je už malý a nevlezou se mu všechny soubory na plochu*smich*

hodnocení

Takže pokud mám na ploše třeba film zabírající 800 MB, tak je tam ve skutečnosti jen jeho ikona?

Ne, je tam ten film a nepatří tam. Pracovní plocha je určena pro práci a mělo by na ní být uloženo munimum dat. Měly by tam být hlavně odkazy, tedy "zástupci". Obvykle je poznáš tak, že v levém dolním rohu ikonky le lomená šipka. Když tam šipka není, jedná se o celý soubor, v horším případě složku, kterou je třeba uložit jinam a na ploše mít jen jeho/její zástupce

hodnocení

0x

Odpověď na původní otázku:

Systém není zpomalován soubory a složkami na ploše. Systém je zpomalován především tím, že PC je "zahnojen" nepotřebným SW, PC zpomaluje i činnost některých antivirů, dále stahování aktualizací a stahování čehokoli z netu obecně. O klasickém Malware, trojanech a virech ani nemluvím.

Dále systém zpomaluje přehřívání systému při fyzickém znečištění, hlavně chladiče CPU prachem, CPU pak sám omezuje svůj výkon.

plocha
hodnocení

0x

Každý rádce si myslí, že má pravdu - proto jsou ty odpovědi protichůdné.

A já přidám ještě jinou odpověď, kterou mám potvrzenou vlaství zkušeností: Data na ploše mohou i nemusí PC zpomalovat - záleží na výkonu (takže pravdu mají obě protichůdné strany). Někdo se tu zmínil o "načítání" toho, co je na ploše a ten rádce má pravdu - načítání se prování při zapnutí PC (při samotné práci většinou už ne).

Když se zapne PC, tak se do paměti (někdi i virtuální) musí všechno co je na ploše načíst, a je obrovský rozdíl jestli se načítá "zástupce" několika bitů, nebo film která má 8 GB. Já jsem si na plochu jednou uložil složku s videi a když jsem zapnul PC, tak to trvalo 12 minut než se načetl systém, při vypínání vypnutí trvalo 8 minut (počítač přitom pracoval normálně). Když jsem složku s videi přesunul do dokumentů a na plochu umístnil "zástupce", tak zapnutí i vypnutí trvalo několi vteřin.

Takže soubory a složky na ploše zpomalují hlavně zapnutí a vypnutí PC, práci s PC už tak moc neovlivňují.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]