Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Používám 2TB externí disk WD My Passport Wireless (model E2B, s valstním baterií). Disk požívám jako úložiště dat, filmy, foto...soubory. Běžně jej používám pro přehrávání uložených filmů na TV (převážně Samsung (UE55H8000SLXXH). Po nedávném výletu a neúspěšném připojení k TV Panasonic, následně notebooku, vždy přes kabel USB, kdy zařízení pouze nekonečně načítala obsah, který nezobrazil, jsem po návratu HDD připojil k domácímu počítači, který zobrazil hlášku u nutnosti formátovat disk. Toto jsem neprovedl. Má televize Samsung vidí veškerá data na disku (filmy, fota, soubory) a spolehlivě je čte. Počítač ale tvrdošijně vyžaduje formátování. Po pokusu nápravy spuštěním příkazu "chkdsk X: /f" se zobrazila tato hláška:
Systém souborů je exFAT.
Seriové číslo svazku je bla-bla.
Obě kopie spouštěcích informací pro tento svazek jsou poškozené.
Program Chkdsk nemůže pokračovat.
Při kontrole oblasti spouštění byla zjištěna chyba.
Nástroj SPRÁVA DISKŮ ve Správě počítače disk vidí, ukazuje jej jako online, velikost uvádí jako 1858,98 GB RAW s poznámkou "V pořádku (primární oddíl)". Tato velikost asi označuje celkově skutečně obsazené místo na HDD. Ovladač v PC po kontrole ukazuje použití poslední, aktuální verzce a systém ve Správci zařízení ukazuje, že zařízení pracuje správně, které označuje jako velkokapacitní paměťové zařízení WD My Passport 83C USB Device.
Používám Windows 7 Ultimate, 64bitový OS.
Poradíte mi prosím někdo, jak disk bez rizika ztráty dat učinit opět viditelným pro PC? Disk jsem vždy připojoval kabelem a nikdy jsem nepoužil nějaký příkaz formátování v jiném zařízení (například u TV) a nikdy jsem jej nepoužil jako úložiště dat pro jiné zařízení (například z TV).
Zatím jsem se vyhnul všem programům na případné obnovení dat a nepoužil jsem jinou diagnostiku než zmíněný příkaz CHKDSK s parametrem /F.
Děkuji za jakoukoli přínosnou radu a předem se omlouvám za žádné reakce na komentáře, které nejsou k danému tématu relevantní.
Když odpojujete disk od TV, tak jej "odeberete" nebo jen prostě vytáhnete kabel?
Mám doma Samsunga a ten umí "odebrání" podobně jako PC a mám vyzkoušeno, že když jsem vypnutý disk prostě jen odpojil a připojil k PC, tak byl pro PC nečitelný. Musel jsem ho připojit zpět do TV, zapnout aby ho TV načetla, odebrat a teprve potom byl v PC normálně viditelný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.