Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora OS Windows 10

Od: gamapolis® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Teď jsem četl článek, ve kterém se píše, že podpora aktuálně nabízených Window 10 skončí podle plánovaného harmonogramu 10.října 2025. Nějak tomu nerozumím. Microsoft vydal již dříve prohlášení, že Windows 10 bude posledním OS, který se bude pouze vylepšovat. Žádný další OS po desítkách nebude. Když ale ukončí podporu desítek, tak co tedy bude? Článek jsem našel na Seznamu pod názvem "Windows Vista patří minulosti. Microsoft ukončil podporu".

doplněno 13.04.17 09:18:

Ještě jsem si všiml v tabulce, která je k článku přiložena, že ukončení hlavní podpory je už 13. 10. 2020, tedy za tři roky. Ukončení prodloužené podpory 10. 10. 2025.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Velký král, k stáru výstřední, si dal předvést vrchního rabína své říše: "Než umřu, rabíne, chci, abys pro mne něco udělal. Naučíš mou opici mluvit."
"Co, prosím?" "Je to rozkaz. Nauč mou opici do roka a do dne mluvit, nebo budeš o hlavu kratší."
"Ale Vaše Veličenstvo, na takový úkol potřebuji víc než rok. Nejméně deset let."
"Povoluji ti pět let, a ani o den víc."
Rabín se vrátil mezi své a pověděl jim, co ho potkalo. Všichni s ním hluboce soucítili.
"Co budeš dělat rebe?"
"Nu, víte," řekl rabín, "za pět let se leccos může stát. Tak například: král třeba umře. Nebo umřu já, nebo umře opice. A kromě toho – za pět let – kdoví – možná, že tu opici opravdu naučím mluvit!"

Tímto židovským vtipem chci říct, že spekulovat, co bude v roce 2025 za OS, je zbytečné.
A stejně všichni skončíme na Linuxu :)

hodnocení

Děkuji oběma za reakce. Mě jen překvapuje, že někdo vydá OS s tím, že je navždy, bude pouze zdokonalován a vylepšován a za pár měsíců po téhle informaci sdělí, že zdokonalován bude tak, že bude ukončena jeho podpora za 3 resp.8 let. No Linux asi bude řešním.

rv*
hodnocení

3x

Stane se to samé, jako když rodiče přestanou podporovat svou dceru. Dcera nezemře, nepřestane fungovat. Pouze vy, pro kterého rodiče dceru připravili, se s případnými problémy nebudete obracet na ně, ale budete je řešit sám, popřípadě ve spolupráci se svými kamarády, nebo specializovanými firmami, které se pokusí dát dceru do pořádku. A pokud dcera zazlobí a přinese domu virus, nebo jinou ošklivost, tak si za to budete moci jen vy sám, že jste ji zavčas nevyměnil za jinou.

erik125*
hodnocení

3x

Seznam to zase určitě blbě napsal. Podle mě jde jen o ukončení windows 10 základního sestavení co vyšlo před 2 lety nebo prostě ukončení podpory nějaké aktualizace buďto Redstone nebo Creators update takže pokud budeš stále instalovat aktualizace jak ti je bude microsoft dávat tak by teoreticky měl být už na vždy win 10 s tím že starší verze win 10 se nebudou podporovat záplatami po roce 2025. Microsoft prostě tím značením normální lidi jen blbne protože sice budou už furt win 10 ale v podstatě teď máme už třetí velkou verzi windows od uvedení win 10. Pro objasnění
1) základní win 10 vyšel 29.7.2015
2) první velký update byl Redstone - Anniversary Update to by se dalo přirovnat jako win 10.1 i když oficiálně to je pořád win 10 a vyšel 2.8.2016
3) teď začíná vycházet další velkej update creators update což by jsme teoreticky mohly přirovnat jako verzi 10.2 i když oficiálně to je pořád win 10
Takže microsoft ukončí sice v roce 2025 podporu win 10 ale jen základní verze takže té která vyšla 29.7.2015 a Redstone (10.1) a creators (10.2) bude další roky podporován takže teoreticky opravdu win 10 bude podporovaný do nekonečna ale musíš mít pořád nainstalované nejnovější update win 10.
Nevím jestli jsi to pochopil podle toho jak jsem to popsal ale microsoft v tom prostě dělá nepořádek.

hodnocení

I Vám díky za vyčerpávající odpověď. Ten článek vyzní opravdu divně, pro člověka, který tomu zase tak nerozumí jako já. Přeji hezký večer.

hodnocení

1x

Bohužel jste sem nedal odkaz, takže těžko říct, z čeho jste čerpal.

Každopádně není od věci se třeba podívat co o tom píše přímo tvůrce... takže pokud dobře vidím, tak to o čem píšete (konec podpory 2020, konec rozšířené podpory 2025) se týká OS Windows 10, verze 1507, tedy té úplně první. Jak už tady ostatně psali kolegové. Nevím jakou verzi máte Vy... já například aktuálně 1607 a počítám, že každým dnem dojde k instalaci verze 1703, která byla oficiálně vydáná v úterý 11.3.2017.

Pokud chcete znát svou verzi, tak stiskněte tlačítko Win+R, do otevřeného okna napiště "winver"bez uvozovek a v nově otevřeném okně se dozvíte svou verzi Win10 - viz obrázek.

Odkaz na info o podpoře: support.microsoft.com/...

Podpora OS Windows 10
hodnocení

Také děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]