Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Facebook - k čemu?

Od: gabrieljiri odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,kčemu je facebook?,podle uživatelů je to dobrá věc ke komunikaci a zavazani nových přátel až to počtu 5000,ale ve skutečnosti je to web který likviduje populaci soukromí ( fotky,identita) ja sám to nepoužívam .. Jsem zastance skype a viber s whatsapp. Tak se ptam kcemu je facebook k vydelku asi ne!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Oheň je dobrý sluha ale zlý pán.To samé platí i o Facebooku .Je na každém co o sobě uveřejní a koho si dá do přátel kteří mohou vidět jeho příspěvky.Je to jako v osobním životě také si přátele vybíráme.

fugass*
Nikdo u mě v rodině ho nemá. Až na 30ti letého švagra který je sám a duší pubertální roura. Když jsem u něj viděl co tam má za fotky...děkuji nechci. Nepotřeboval jsem ho a potřebovat nebudu. A 5000 přátel? Pravý přítel je prostě pravý přítel, ne na facebooku. Pro já nevim jak handicapováné asi dobrá věc ke kontaktu, ale proč po něm mladí šílí, to nevím. A hned každého informovat na nějakých nástěnkách nebo co tam je, že jdu dělat tohle a tohle a moje koťátko si uprdlo... Proč?

sebod*
hodnocení

2x

je každého věc, co vše si dá na svůj profil. Nemusíte tam přeci dávat vůbec nic, co se týká Vašeho soukromí.

Ano, může sloužit lidem k výdělku. Jsou stránky, kde se prodává všechno možné, nabízejí se služby atd.

Je tam řada skupin tematicky zaměřených. Houbaření, rostliny, oprava nábytku, sport...

Já osobně jsem před třemi lety na FB nebyla, nyní tam mám několik skupin, kde radím ve svém oboru. A asi opravdu FB vládne světem, protože těch lidí je za těch pár let ve skupině opravdu hodně. A dotazů ještě více.

hodnocení

2x

V čem to likviduje soukromí a identitu podle vás? Přece si dám dám pouze to, co chci, aby ostatní viděli. Na fabebooku je spoustu nastavení, co chci, aby šlo vidět a co ne. Lze používat facebook a přitom mít stále své soukromí. Problém spíše vidím v tom, že lidi občas ho neumí správně používat. Ale to je se vším. Taková sekera nám také svěle slouží, ale v rukou hlupáka může nadělat spousty škod. A či je to pak vina? Té sekery?

iz*
hodnocení

2x

S Facebookem je stejně jako se vším ostatním.

Někdo jej dokáže používat rozumně a využít jej dokonce i ke zvýšení zisku (nebo výdělku), jiný se dobrovolně připraví o (téměř) veškeré soukromí.

Ztrátu soukromí ale nelze vyčítat Facebooku, přestože na tom má určitý zájem.

Tím, kdo více či méně vhodné fotky a informace do internetu vkládá, není FB. Jsou to lidé, kteří tyto věci klidně sdílejí s kýmkoliv a kdekoliv. Kdyby nebyl k dispozici Facebook, najdou si jiný způsob "sdílení"...

ronyx*
hodnocení

2x

K čemu je FB? Může sloužit k mnoha věcem, záleží na osobních preferencích.
Jsem taková konzerva, na novinky moc (nebo spíš skoro vůbec) neskáču, ale občas (po podrobném přechozím průkumu pro a proti) udělám výjimku.
Kdysi jsem měl stejný přístup k mobilu - ani přes moji mrtvolu. Postupem času jsem zjistil, že to, co bych v případě valstnictví mobilu vyřešil zmáčknutím jednoho tlačítka, jsem řešil složitě skoro hodinu, jsem se nad ním smiloval a taky si ho pořídil.
Podobně to bylo s FB. Dlouho jsem si říkal - k čemu? Nakonec jsem ve svých cca 52 zjistil, že pokud nechci být zcela mimo dění ve svých koníčcích a zájmech, musím si ho pořídit také. Nakonec jsem zjistil, že zveřejňováním jistých nejen svých aktivit z jednoho oboru mohu přispět k prosperitě tohoto a zároveň si tak v budoucnu zajistit i nějaký malý příjem. Takže se nejen v určité míře udržuji v dění v různých oborech, ale navázal jsme tak na sebe další určité množstí lidí, kteří mne sledují a pokud potřebuji něco veřejně sdělit, napíšu to na FB. Samozřejmě toho hodlám využít i pro další své aktivity, takže už vznikl i můj firemní FB, jen bych ho potřeboval obnovit.
Na rozdíl od autora otázky sice také používám Skype, ale pro komunikaci s pouze velmi omezenou skupinkou lidí. Viber neznám vůbec a o Whatsapp vím, že to existuje, ale na to bych musel vlastnit chytrý telefon, který nemám a nechci mít, takže tím je tato aplikace vyřešena - nepoužívám ji.

hodnocení

1x

Nikdo tě nenutí vyžvanit na sebe vše. Já mám Facebook je proto, že na některé portály se bez něj nedostanu. Stačí mít anonymní profil, přátele zde nevyhledávám, fotky neukládám. O co tedy jde. Pokud třeba objednám na nějakém webu přes Facebook zboží, na konci pak zadám skutečný mail a jméno a je to.

hodnocení

0x

Na Facebooku nejsou jen lidé, jsou tam i firmy, organizace, města... Na tyto stránky si dávají nezajímavější informace a aktuality. Já Facebook ještě před nějakými deseti měsíci neměla, protože na ty zmíněmé FB stránky byl volný přístup. Pak se něco změnilo, stránky začala být matné, nečitelné. Tak jsem se na FB přihlásila také. Jen jménem a asi dvěma základními informacemi. Bez profilové fotky. Svůj účel to splnilo. Na hlavní stránky těchto firem se lehce dostanu. O přátelství na těchto stránkách mě nikdy nenapadlo žádat.

Žádné známé si tna svůj FB nepřidávám. Už mě někdo našel a požádal o přátelstství. Mailem jsem vysvětlila, proč na FB přátele nemám a mít nebudu.

Shrnu to. I když ke komunikaci s přáteli využívám e-mail, telefon, osobní setkání, není FB úplně marná věc.

mirex*
hodnocení

0x

Jen tak. Proč ne. Musí všechno k něčemu sloužit?

Hlavně zachovej klid a už na Facebook nemysli a netrap se s ním.

lll*
hodnocení

0x

Narovinu, nemyslíte že kdo dnes nemá fb ten je "divnej"? Z jakého důvodu ho nemá? Nějaké zaryté přesvědčení, asocialita, introverze, neschopnost nebo neochota používat současné dorozumívací prostředky?

fugass*
Pokud toto myslíte vážně, tak jste, nezlobte se, zralý na lékaře. NAOPAK spousta asociálů se na FB dokáže projevit, protože neviditelnost za klávesnicí je kryje. A pak takovýto mají klidně i stovky přátel. ALE skutečných mají kolik? Přesvědčte mne proč ho mít. Max pro puberťáka co tam potřebuje cpát selfiečka s vyšpulenou pusou. Ano, možná pro firmu k prezentaci a nebo nějakou poradnu, ale to lze i na obyč.stránkách. Kolik 30+ letých znáte co ho mají? Jsou to asociálové?
doplněno 06.04.17 18:52: Ivzez: jasně že je každý strůjce svého ,,bytí" na FB, lidí co si mysleli že jsou jen v soukromí atd.je plnej net. Sdílí fotky, které se pak šíří s funny poznámkami a dotyčné to ztrapňuje. Píšete že jste našla spolužáky přes FB jejich dětí, vidíte, ne přes jejich vlastní FB, tak jim posloužil k jedné věci a ani nebyl jejich vlastní.
iz*

Mně je hodně přes 30 a FB mám. Výborně mi posloužil, když jsem po letech hledala "ztracené spolužáky". Asi deset jsem jich našla díky profilům jejich dětí na FB...

Nechci nikoho přesvědčovat, že má smysl si někde zakládat účet, když někdo nechce. Jenom bych ráda ukázala, že se i ten "zatracovaný" Facebook dá používat rozumně.

Pokud si někdo stěžuje na ztrátu soukromí nebo dokonce někdo na ztrátu zaměstnání, není to vina služby, ale toho, kdo do svého profilu vložil nevhodné údaje či informace. Problém se soukromím není v používání některé služby, ale ve způsobu, jakým lidé tu kterou službu používají.

Další problém vidím v tom, že si spousta lidí myslí, že jsou v internetu "anonymní". To je omyl. Nejsou.

Ale ten hlavní problém je podle mne v chování obecně. Ten, kdo se bez ohledu na pocit "anonymity" chová korektně a konzistentně, nemá (většinou) problémy s používáním žádné služby.

06.04.17 18:16

?

sebod*

fugass. Já si o FB myslela to samé, co Ty. K čemu by mi byl... K ničemu. Potom se v jakési skupině o mně zmínil jeden z bývalých klientů. Prostě mě tam lidem doporučil. S mým svolením dal těm lidem i kontakt na mě. Já nejdříve odpovídala meilem, nebo lidem volala. Pak jsem zjistila, že bych si musela pořídit callcentrum, abych to vůbec zvládala. Takže jsem se také na FB přihlásila a jsem velice spokojená. Baví mě radit lidem, nemám problém jim celý den něco vysvětlovat. Vím, že i když se ptá jeden, tak dalším deseti (dvaceti, třiceti...) moje rady pomůžou. Je to super.

Nemám nutnost tam dávat svoje fotky, pitvat se v mém soukromí, sdělovat, že dnes mi je smutno (veselo).

Jsem i v pár skupinkách kde se pomáhá lidem v nouzi. A zase, nikde jinde nedokážu jedním jediným příspěvkem oslovit tolik lidí s prosbou o pomoc, jako právě na FB.

Nehledě na to, že když mám pracovní problém, napíšu dotaz zase do další skupiny, kde nás je asi 10, co děláme stejnou práci a můžeme se o tom krásně "pobavit". Hned a v přímém přenosu ;).

Krásně to tady už někdo napsal : FB je dobrý sluha, ale zlý pán... :)

fugass*
Já neříkám že je to zlo nebo něco. Ale to k čemu to využíváte vy, použijí lidi dejme tomu jinak smýšlející a těch je méně, než těch, kterých je fb VALNÁ většina. Puberťàci + selfiečka. A nedojde jim, že i když z ,,toho" vyrostou, budou jejich fotky bloudit bůh ví kde a bavit ostatní. Firemně, pracovně, s určitou logikou ano a jako selfie shromáždiště? Kolik pitomých se už domlátilo kvůli členství v nějaké inteligentní skupině sběračů selfie na zajímavých místech. Je to o IQ.
iz*

To se netýká jen mladých a jenom Facebooku. Týká se to lidí, kteří mají málo informací o bezpečnosti (nejen) v internetu, a kteří nevědí, že cokoliv jednou do internetu vloží, začne jakoby žít svým vlastním životem.

Já třeba poměrně často hledám konkrétní formulace. Některé vyhledávače vyhledávají i v uložených dokumentech. Např. Google a Yahoo takové dokumenty zobrazí i v internetovém prohlížeči.

Možná by Vás překvapilo, kolik lidí (30+) ukládá do internetu dokumenty s osobními údaji jako volně přístupné, nezabezpečí je ani heslem.

jiry
hodnocení

0x
Dcera (13 let) si zřídila facebook, protože ho má celá třída. Mě ukecala abych si ho též zřídil, protože spolu nebydlime, že budeme moct víc spolu komunikovat.
Jednoduchá registrace, jméno, datum narození, email... chtěli ještě ověřovací fotku, prý kvůli ochraně... dva dny trvalo ověřování a následovalo zablokování účtu. Tak jsem to zkusil s druhým emailem, to už mě zablokovali rovnou. Tak do třetice, smyšlené jméno, email jen pro tento účel... a mám ho! Ale k čemu vlastně?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]