Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Photoshop ořez a vrstvy

Od: dejavu* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, našel by se někdo, kdo by uměl poradit s programem Photoshop 6, prosím? Edituji obrázek, kt. byl otevřený jako jpg, jen ho ořezávám, nic jiného jsem s tím nedělala. Při tom začala vznikat vrstva 0, a tím pádem to nabízí sloučení vrstev. Nevíte, jak tohle jde zvrátit zpět, abych to obstřižené rovnou ukládala jako jpg a nemusela slučovat vrstvy? Najednou to začal ten obstřihovací nástroj dělat u všech obrázků, zdržuje mne to slučování vrstev před uložením a nevím, jak to přepnout do původního modu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

scv®
hodnocení

2x

Zřejmě máte na mysli verzi CS6 (13), ve které se trochu změnilo chování nástrojů pro ořez. Verze 6 (6.0) je nějakých 17 let stará. Jak už psal @h4ever a @ernie: buď můžete vrsty na konci práce sloučit najednou a nebo je vůbec slučovat nemusíte, protože při ukládání do běžných obrazových formátů se vrstvy neukládají (k tomu slouží nativní formát PSD). Uložený obrázek JPG nebo PNG tudíž bude vždy vypadat jako byste použila Merge all layers nebo Flatten image, i když to před tím neuděláte.

A mimochodem, toto chování při ořezu lze snadno zrušit - v anglické verzi to najdete pod názvem Delete cropped pixels. Pokud tato volba není zaškrtnutá, chová se ořez tak, jak popisujete - oříznuté pixely program "zazálohuje" do jiné vrstvy. Pokud volbu zaškrtnete, chová se ořez tak, jako ve starších verzích a žádné vrstvy se nevytváří.

dejavu*
hodnocení

Děkuji, ten poslední odstavec bylo přesně to, co jsem potřebovala vědět, sloučit vrstvy samozřejmě není problém.

hodnocení

0x

Pokud potrebujete jen orez, tak jdete s "kanonem na komara" a zbytecne se trapite v profesionalnim grafickem programu, ktery prave tvori vrstvy. Pokud obrazek otevrete klasickym malovanim (program ve windows), tak vyber oblasti je pouze tazenim mysi a ulozite si hned bud vyrez ci orez

dejavu*
hodnocení

Já jsem s ním nijak netrápím, mám ho ráda a dělám s ním už roky, ale teď mi to začalo takto stávkovat a zdržuje mne to. Je to nějaká maličkost a ráda bych jí přišla na kloub. Nejde mi o to udělat ořez někde jinde, ono to jde i tady, jen mne tohle trochu zlobí a ještě víc to, že na to nemůžu přijít, čím to je.

No když v něm děláte roky tak byste si měla přečíst návod jak se s Photoshopem pracuje! To mi připomíná moji matku, vždycky když jsme koupili nový domácí spotřebič nebo přístroj, nikdy si nepřečetla návod a hlavně že se pak nemohla naučit jak se to ovládá a aby ji to každý vysvětloval... Na netu existují tzv. tutorialy stačí zadat třeba Photoshop vrstvy nebo anglicky Photoshop Layers nebo léle Photoshop Layers Tutorial nebo česky ... A vyjedou vám stránky s návodama i s obrázkama

dejavu*
hodnocení

Vy byste zas neměl radit, když vůbec nepochopíte otázku a hodláte tady odpovídat ve stylu "Kolik je hodin? Blbečku, kup si hodinky!" a chodíte sem místo rad ponižovat dotazující, aniž byste nejen znal odpověď, ale chápal vůbec, na co se tu kdo ptá. Ta nezněla, jak sloučit vrstvy, s čímž nemám problém a díky, tutoriály znám taky a občas je používám.

hodnocení

0x

Je třeba sloučit vrstvy. V novějším anglickém PS je to menu Layer/Merge Down Ctrl+E nebo Merge visible Shift+Ctrl+E nebo Flatten Image. V českém ty volby najdeš pod Vrstva/Sloučit...

hodnocení

0x

PS detailně neznám. Není tam zapnuta volba, která při editaci vytváří duplicitní vrstvu kvůli ochraně nebo tak něco? A za druhé, práce (vrstvy) se ukládá v nativním formátu, obrázky (jpg, png, tif) se exportují, přičemž dojde k vytvoření obrazu z toho, co je vidět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]