Nejste přihlášen/a.
Mám ve Wordu knihu a chci ji převést do PDF.
Jaké písmo a formát (základní styl ve Wordu) by bylo nejlepší použít?
Zatím mám použitý font Times New Roman 11 a výběr stylu je - Základní text 2 - ale zdá se mi to takový namačkaný na sebe - myslím i slovy na sebe.
Použitý rozestup řádku by taky mohl být větší, protože mi řádky při čtení splývají a někdy začnu číst znovu ten samý řádek (místo nového řádku)
Chci aby se výsledný dokument dobře a přijemně četl, a to i pro starší osoby..které méně vidí, ale zase to nechci přehnat s velikostí písma.
Prosím o radu ty co pracují s typografikou a dokumenty, a mají více zkušeností s těmito typy dokumentů.
Jako náruživý čtenář a milovník e-knih si dovolím velmi důrazně varovat před převáděním do pdf.
Pokud se má kniha číst v jakémkoliv elektronickém zařízení (PC, tablet, ideálně čtečka), tak je formát pdf zcela nevhodný. Je v něm totiž pevně daný formát stránky, takže v čtečce není možné například měnit velikost písma podle velikosti a rozlišení displeje nebo podle preferencí čtenáře.
Jestli chcete používat nějaký elektronický formát pro e-knihy, použijte třeba epub nebo mobi.
Díky za info, nejsem příznivec, ani milovník čteček, - jsem stará škola - ale není problém to převést i do těchto formátů. (takže by byly 3 formáty knihy - PDF, epub, mobi)
Víte o nějakém osvědčeném programu, který by to zvládl převést do epub, mobi?
Já používám Calibre -> stahuj.centrum.cz/...
Komu to má ve výsledku sloužit? Nebylo by lepší distribuovat to tedy v originálním formátu MS Wordu a nechť si každý zvolí font a velikost dle svého a případně formát, do kterého si to převede? Protože Jetro se Vám snažil říci, že když to bude PDF a bude mít dejme tomu 20stránek, tak ikdyž si font zvetsite, tak porad to bude 20stránek, ale vy budete mít "vyzoomovany"jen urcity vyrez stranky, takze se budete muset porad nekam posouvat a cteni takoveho PDF je v podstate na rozbití ctecky o zem. Zatimco kdyz to bude MOBI, tak pri zvetseni pisma se stranky preformatuji a najednou to bude treba uz 40stranek s tim, ze uvidite treba i jen dve slova na radku, ale porad to bude souvisly text.
Pokud jde o formát textu, upravte si styly → začněte základním písmem, pokračujte přes "Normální" k nadpisům.
Ve stylech upravíte velikost i barvu písma, odsazení odstavců i výšku řádku. Tu lze nastavit od jednoduchého (to je to, které se Vám zdá moc namačkané), přes 1,1 ...
Kterou MsOffice používáte? Novější Word už by měl "umět" dokument vyexportovat do formátu PDF. Případně to lze udělat prostřednictvím virtuální tiskárny. Přímý export do PDF "umí" i alternativní kancelářské balíky, např. LibreOffice.
A jestli mohu poradit, dejte přednost jinému písmu. Times New Roman je hrozný... Nejenže se mi nelíbí, navíc se i špatně čte...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.