Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
vlastním starší PC, které mám už asi 8 let. Vybavení počítače je 2-jádrový procesor 2,6 GHz, 2 GB ram a pouze integrovaná grafika. Počítač používám pouze k prohlížení internetu, videa a sem tam přehrávání filmů. Ovšem štve mě, že počítač je hodně pomalý, často se seká např. při prohlížení internetu. Sekání a pomalé načítání, nebylo lepší ani po přeinstalování systému. Videa v HD mi ani nejdou přehrát bez sekání, ale to dávám za vinu asi tomu, že mám pouze integrovanou grafiku. Počítač nějak moc nevyužívám a proto se mi nechce investovat do nového PC. Myslíte že se oplatí do PC investovat nějakou korunu a vylepšít hardware? Popřípadě mužete mi poradit na co se zaměřit které komponenty koupit výkonější, aby tyto problémy přestali? Děkuji
je-li možnost rozšířit pamět tak to po úvaze co to bude stát udělat: Dost podstatné je také vědět jaký OS máte.
Gafika za osm stovek, na které filmy běží zaručeně, podobné se dávají do HTPC: alza.cz/...
Přepastovat procesor, koupit ramku
Ještě bych tam hodil SSD disk za cca 1000-1300. Takže celková investice by šla kolem 2000. Víc bych to netunil v vašim účelům.
Musíte si sám spočítat, zda se vyplatí upgrade do starých komponent, které můžou kdykoliv umřít nebo koupíte nový základ.
Prodejem starých dílů by se "vylepšení"zlevnilo
Ano zdá se mi, že sloty na základní desce jsou PCI-Expres, tak to by nebyl problém. Windows mám 7. První zkusím rozšířit paměti a tu grafickou kartu. Nevíte jestli je lepší koupit paměti běžící na vyšší frekvenci, nebo pouze rozšířit, paměti které mám v PC, ty se mi zdá jsou s nízkou frekvencí .. Maximální frekvence pamětí je podle základní desky, kolik zvládne?
Rozšířit paměť určitě ano, ale grafika pomůže jen tak, že integrovaná bere paměť z ramky, kdežto plnohodnotná ne. Na kancelářském běhu to tedy nijak nepoznáte. Vliv by byl vidět ve hrách, nebo jiných graficky náročných aplikacích.
Paměti, pokud je to do páru se starýma tak by to chtělo taky podle nich, mohlo by se pak hádat. Jinak deska si to nastaví podle nejpomalejších pamětí.
satak - když prolezete net a podíváte se,že pracovní PC se dá u firmy koupit za 2390 a notebook za 3190 tak pro někoho,kdo to používá jen občas a očividně tomu nerozumí je hloupost investovat 5000 za HW o kterém ani neví jestli spolu bude spolupracovat.
Dotyčný se neptal zda to zvládne sám...
Pokuď nenapíše přesný typ HW,nemůže čekat úplně přesnou odpověď,to je vám snad jasné...
Pokuď mu nebude vyhovovat cena...,tak už je jen na jeho uvážení,kolik do toho chce inveastovat,když to chce aspoň nějak využívat...Cenu taky nenapsal,takže má smolíka...
Rady na Poraďte,musíte brát jen obecně...né,udělej tam díru 3,4mm a dej tam šroub M0xxxx...to si musí každý dosadit dle svým konkrétních podmínek...viz.několikeré rady o stuktuře střechy jen dle "fotky"...
Dobře, tak zkusím rozšířit paměť o další 2 GB a koupit nějakou levnější grafiku. Snad to bude mít nějaký výsledek doufám. Procesor který mám, myslíte že je dostačující k mím potřebám?
Taky jsem to resil a pak uz nebylo co vylepsovat. Skoncil jsem u pocitacezababku .
Těžko radit, když jsem se za den nedobrali, co že máš za počítač, psal jsi jen neurčité údaje, podle kterých se nedá odhadnout nic (i Pentium 4 mělo 3GHz...)
Třeba já taky můžu napsat že můj macbook pro retina má taky 2GHz (sice 4 jádrový a s turbem 3.2GHz ,které ale hapruje) procesor a integrovanou grafiku (i když je to Intel Iris Pro graphics 5200 s 128MB eDRAM). A poradí si i 4K videem...
A staří 8 let definuješ jak? datem nákupu nebo datem uvedení klíčových komponent?
Co z fleku lze zkritizovat je množství RAM, 8GB by mohlo stačit.
Další věc, co jsou zásadní, OS, přehrávač a zda běží HW akcelerace. Například na mém 10 let starém noteboku (Core 2Duo, chipset GM něcom nvidia řada 8400) jsem byl schopen zprovoznit plynulé přehrávání fullhd, podmínka byl přehrávač s podporou hw akcelerace. Ale nebude to vyzdihávat do oblak, umělo to jen H264 a to jen s nějakými omezujícím podmínkami (počet ref_frames/b_frames)
Takhle vybavené bývaly ve své době špičkové notebooky a byly a jsou pěkně svižné. S Windows XP. Rychlý internet, prohlížení videa i filmů, práce s texty, práce s různým konstrukčním software (podle typu školy), atd. Je jasné, že od stolního počítače chcete zázraky. Možná by stálo za to zazálohovat si důležité a cenné soubory a pak počítač celý smazat a znovu instalovat. Nebo ho alespoň důkladně vyčistit - smazat nepoužívaný software a spusty zbytečností, které se za těch pár let nahromadily a zpomalují počítač.
Pokud základní deska umožní rozšíření paměti a seženete levně správný typ (šikulům se možná valejí už nepoužité někde v šuplíku, pokud je už nezahodili, nebo ji možná levně koupíte na inzerát, ve škole jich je mezi spolužáky určitě hodně, stačí se prát), znatelně se vám stroj zrychlí. Ze 2 na 4 by mohlo být dostačující, když i dnes v mnoha školách běhají počítače jen s 1 GB RAM a na základní práci s PC to stačí.
Nevím proč chcete starší stroj hned vrhat z věže. I starší stroje mohou ještě pár let ke svým účelům dobře sloužit. Nemusíte mít hned nadupaný herní komp. Někteří minimalisté si už pár let hrají a v klidu používají Raspberry Pi s první verzí i v dnešní modernější verzi B+ a dalsí a další s větší RAM, nebo i další mikropočítače, například Cubieboard, apod. Tak proč ještě nedojet starý stroj, dokud slouží na to, na co stačí, bez přetěžování zbytečně bumbrlíčkovsky nenažraným operačním systémem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.