Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komprese dat

Od: vlvlvlvl odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

za účelem komprese dat jsem si nainstaloval program 7-Zip, komprimované soubory jsou menší jen asi o šest procent, což se mi zdá dost málo na to, aby vůbec mělo smysl komprimaci provádět.

Protože jsem nenašel žádný český manuál, postupoval jsem následovně: Vybraný soubor - Přidat - v okně Přidat do archivu jsem nastavil pouze Úroveň komprese ULTRA, ostatním parametrům nerozumím, - a OK.

Výsledkem je komrimovaný soubor o velikosti cca 94% původního.

Dělám něco blbě, nebo je to tak normální? Jan

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

u obrázků, videa je to úplně v pořádku. Tak už není co komprimovat, už samotný formát souboru je komprimovaný. Když zkusíš typicky nějaký excel, word apd tak tam je úspora značná!

qwert
Typicky Excel, Word používají soubory, které už jsou samy o sobě komprimované, takže další komprese skoro nic nezíská. V domácích podmínkách najdeš jen málo případů, kdy by ušetřené místo skutečně stálo za to - většinou jsou soubory buď už komprimované, nebo krátké.

qwert:

Excel, world a jim podobné vůbec komprimované nejsou ;)

ivzez:

uvedené soubory komprimovat nejdou, protože už jsou komprimované :-D

doplněno 25.02.17 07:48:

clayman to snad napsal jasně...

qwert
Jasně že ne. To si akorát Microsoft myslí, že je komprimuje, a lživou reklamou o tom přesvědčil i zbytek světa.
en.wikipedia.org/...
Komprimované nebyly původní verze bez "x", ale to už je dávná minulost.

qwert:

verze bez X není tak moc dávná minulost aby se člověk s nimi nesetkal...

iz*
hodnocení

1x

Záleží na typu souboru, který chcete komprimovat. Vedle obrázků a videí se téměř nepodaří zkomprimovat hudební soubory (MP3) nebo PDFka.

Pokud komprimujete jenom pro sebe (komprimovaný nebudete nikomu posílat), zkuste použít formát 7z → výsledný soubor by měl být o něco menší než formát ZIP.

hodnocení

0x
V dnešní době rychlého připojení a obrovských disků už komprese souborů téměř nemá význam, ZIP slouží spíše k zabalení souborů do jednoho "balíku" než ke zmenšení.
iz*

Nejde jenom o rychlý internet, ale i o množství dat. Někteří operátoři stále poskytují malý limit FUP.

scv®
hodnocení

0x

Úspěšnost komprese závisí spíše na typu souboru, než na nastavení archivačního programu. Jak tu již bylo několikrát zmíněno, soubory typu JPG, PNG, GIF, MP3, WMA, AAC, AVI, MPG, WMV apod. nemá smysl komprimovat, protože už samy o sobě komprimované jsou a archivační program toho tedy moc nedokáže. Oproti tomu např. textové dokumenty (TXT, DOC, XLS), textové databáze, obrázky v BMP nebo nativní formát Photoshopu PSD lze slušně zmenšit prakticky vždy. Největšího kompresního poměru lze dosáhnout u souborů, které často obsahují stejnou hodnotu nebo část, která se pořád opakuje (čím větší soubor, tím lépe). Nedávno jsem si hrál se soubory plnými nul a s těmi lze dělat zázraky.. ze 3 GB na 3 MB (kompresní poměr 99 %) není problém. Jenže s reálnými daty se k něčemu takovému nedá ani přiblížit.

" Zazipování"souborů má v dnešní době mnohdy jiné důvody, než úsporu místa na disku: lepší manipulace s velkým množstvím souborů, pohodlnější vytváření záloh, přehlednější struktura, možnost poslat/nahrát někam jeden soubor místo deseti atd. Místo na disku je dnes oproti minulosti velmi levné.

P.S.: zajímavý test s komprimací dokumentů zde

vlvlvl
hodnocení

Ze všech odpovědí (za které děkuji) vyplývá, že komprimace v podstatě ztrácí smysl. Nicméně pro úplnost ještě uvedu to, co jsem asi měl uvést už v původním dotazu: Jedná se mi o scanované časopisecké stránky, uložené jako soubory PDF, přičemž jedna nekompromovaná nascanovaná stránka má přibližně 2 MB, což se mi zdálo docela dost.

vlkvlk

záleží jak ty stránky vypadají a jak jsou skenované. Pokud je to třeba 3/4 stránky text a 1/4 obrázky na stránce, pak je to zapeklité. Ideální by bylo rozdělit stránku na část s obrázky a ty komprimovat zvlášť (i záleží zda jde o fotku nebo kresbu, tam se dá taky ušetřit snížením barev, u fotky ne.) a texty také zvlášť (ideálně přes ocr nebo vektorizovat) případě převést na menší počet barev (ale třeba červený text...) a bezztrátově, protože křivky v jpg mohou ztrácet kvalitu(zuby se objeví)

A taky kolik času obětovat stránce.

Při skenování do PDF se to vždy ukádá jako obrázek, proto má textový PDF mnohem větší objem dat než když je vytvořen tak ja má být vytvořen, tzn text. zvlášť a obrázky zvlášť a na to je potřeba zcela jiný software než je dodáván k běřným skenerům.

hodnocení

0x
Nemyslím si, že komprese ztrácí význam. Na přenos je vždy lepší 1 soubor zipu, než adresář s stovkami souborů. Navíc při zaheslování v 7zip získáte kvalitní šifrování citlivých dat. Lze taky jednoduše ověřit integritu souboru. Samozřejmě u videa, fotek a dalších je to k ničemu, protože už komprimované jsou, ale komprese jde vypnout a získat výše uvedené výhody v 7zipu při velmi rychlém vytvoření/rozbalení archivu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]