Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký zvolit tablet?

Od: ronyx* odpovědí: 4 změna:

Zdravím všechny orientující se v tabletech a jejich systémech. Nouze naučila prý Dalibora housti (hrát na housle), mne nutí hledat vhodný tablet (teoretickou variantou by mohl být i nějaký úplně obyčejný notebook - viz dále).
Co potřebuju
- co nejnižší cenu - tzn. jak hardware, tak případně software, nejspíš ale i internetového připojení (protože výhledově EET a netuším, jaký bude požadavek na odesílání dat - jestli bude stačit 1x denně nebo bude muset být připojení trvale online)
- zařízení by mělo umět pracovat s excelovými tabulkami zpracovanými ve stolním pc - nemusí si je umět tvořit, stačí když je bude umět číst a vyhledávat v nich (takže by teoreticky stačil nějaký excelový prohlížeč) - v podstatě se bude jednat o elektronickou podobu papírových skladových karet
- zařízení by mohlo umět fotit (není úplná podmínka - fotku tam mohu přesunout z normálního foťáku pomocí čtečky karet případně kabelem), ale musí umět pracovat s nějakým programem na zobrazování fotek a s programem na kreslení do fotek (stačí program úrovně "malování" ve Windows)
- zařízení ideálně napájitelné jak ze sítě 230V, tak ze zásuvky auta (12V) - jedno z toho bude k dispozici vždy, takže zařízení může být i bez vlastního akumulátoru (třeba nějaký notebook s vadnou baterkou)
- velmi nutná podmínka - zařízení musí umět (výhledově) pracovat s nějakou (celkem jedno jakou, ale ideálně zdarma či co nejlevnější) aplikací na EET (ta aplikace EET nemusí umět brát data z toho Excelu, těch pár čísel si klidně přepíšu ručně) a potřebnou tiskárnou
Tak to je snad všechno z podmínek. Pokud by někoho napadlo použít místo tabletu či notebooku tzv. chytrý telefon, tak předem hlásím, že to nepřipadá v úvahu, protože
a) malá zobrazovací plocha (kreslete si do fotky kóty na mobilu :-P)
b) mobil potřebuju mít malý, aby se vešel do kapsy montérek a nepřekážel (což mám - malou 2 SIMkovou tlačítkovou Nokii) a hlavně poměrně odolný (nesmí mu vadit, že ho občas někde přimáčknu, případně spadne třeba na zem (když mi vypadne z ruky nebo z kapsy - minimáně 1x za den - ani jedno z toho tzv. chytré telefony nesplňují
Někdo nějaké nápady? Nebýt EET, poradil bych si, ale do EET výhledově spadnu taky a te´d tvořit něco, co bych pak zase musel předělávat, se mi nechce.
Předem díky za tipy či nápady.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych volil zařízení 2 v 1 (tablet a NTB). Potom zvolíte při práci přístroj podle využití (např. tabletem fotíte a na NTB lépe píšete). Volil bych RAM 2 GB a OS Windows (kvůli EET i jiným programům) a tato "sklapovačka"zároveň chrání obrazovku. Více viz odkaz. Zdravím! czc.cz/...

doplněno 18.02.17 20:37:

Také se obávám, že chcete za málo penízků něco, co levně nepořídíte, protože nároky máte značné.

A nějak se vytratila i tiskárna, kterou budete pro EET asi také potřebovat a vozit. Třeba by Vám lépe poradil pan Babiš.

doplněno 18.02.17 21:27:

Rozumím. Určitě toto není pouze Váš problém (EET v "polních"podmínkách), tak se třeba dočkáte nějakého zmírnění podmínek nebo vynětí z EET. Možná Vás zachrání volby nebo Ústavní soud. Pokud nebudete v terénu inkasovat za svou práci hotovost, tak se Vás EET snad netýká (práce na fakturu a platba na účet).

ronyx*
hodnocení

Díky za snahu, ale obávám se, že právě tahle kombinace je pro mé účely ta nejméně vhodná a to ze 2 důvodů
1) náchylnost k poškození (neumím si nějak představit, že něco podobně náchylného k ulomení se bude "válet" v kabině dodávky (kde mám často problém kam položit tašku, kteru nechci dát do nákladního prostoru, protože tam hrozí velké nebezpečí poškození) nebo s tím pracovat někde na stavbě v terénu, na louce apod. Primárně totiž nemá jít o zařízení určené k práci doma na stole (na to mám stolní pc), ale právě "v terénu". Já ho sice v současnosti nahradit umím - foťák, blok a tužka, vytištěné tabulky skladových zásob s cemani) ale je to příliš pracné. A protože EET mne stejně nemine, hledám řešení "když už, tak už"
2) cenová rovina - moje představa je cca 2.000,-Kč, to je tak nějak "práh bolesti" za to pohodlí viz výše.

doplněno 18.02.17 21:10:

Jak to bude s tiskárnou ukáže čas. Vím, že pokud nejdojde k nějakým změnám, tak mne asi nemine - že by se mi povedlo legálně dosáhnout na povolení odesílat data hromadně s tím nepořizovat ani mobilní připojení moc nevěřím, ale samozřejmě to zkusím. V nejhorším nejlevnější tiskárna je cca 1.000,-Kč - s tím počítám. Platba za mobilní připojení je zátěž ( a hlavně úvazek), kterému se budu snažit vyhnout jak jen to půjde.
Nároky možná vypadají značné, ale klidně se z nich dá ustupovat - jak jsem psal jinde, umím většinu požadavků řešit i v současnosti bez toho zařízení - nemusí to umět fotit a kreslit do fotek, mohu to dělat jako doteď (udělám si fotku se zvukovou poznámkou; udělám místo jedné fotky fotek třeba 10 s postupným přikládáním měřídla případně si prostě klasicky jako dřív udělám jednoduchý náčrt od ruky na papír). Ty tabulky by se na tom zvládat měly dát - proto hledám řešení, které by výhledově zvládlo i s EET.
Požadavek na mobilnost (tzn. že dotyčné zařízení nemusí být nutně autonomní co se týká energie) umím řešit - v autě mám 12V i centrálu 400V/230V/12V, když by šlo do tuhého, pořídím do auta měnič. Takže klidně to může být i nějaký odolný starý notebook - není to na parádu, je to na práci.
Myslím si, že nechci tak moc, jen hledám, jak to nějak za rozumné peníze skloubit.

doplněno 18.02.17 22:46:

Ono EET v polních podmínkách je jedna věc a to, s čím to chci v rámci maximalizace využití investice spojit, věc druhá.
Samotná EET je mi tak nějak lidově řečeno ukradená (evidenci stejně mít musím, jinak bych se z toho zbláznil - nemám šanci si pamatovat, kde, co a za jakých podmínek se kde přesně dělalo a o čem jsme se na budoucno třeba za rok domlouvali) - bohužel s tím budou nějaké náklady, které se budu snažit minimalizovat a ne je přenášet na zákazníky. Což by, pokud bych šel původně plánovanou cestou (tj. zařízení na svoji evidenci a na EET zvlášť) se stalo. Takže hledám způsob, "jak zabít 2 mouchy jednou ranou".
Že by někdo zrušil EET nedoufám, vyhnout se mi jí zcela určitě nepodaří (o systému jakýchkoli bezhotovostních plateb vůbec neuvažuju i kdyby to měla být cesta, jak se EET vyhnout).
Takže uvidíme - nějaký nástřel tady od vás rádců tak trochu byl, tak budu pátrat dál, kudy z toho ven.

nikdo*
hodnocení

0x

Právě kvůli EET je lepší něco s Androidem. Je to stabilnější systém, než cokoliv s Win. Win zůstanou Win se všemi výhodami ale i nevýhodami. A je úplně jedno, jestli běží v notebooku, v telefonu nebo v tabletu. Bohužel, pro Win asi budete muset sáhnout. Právě kvůli vašemu požadavku na práci s excellovými tabulkami. I když i pro Android existuji tabulkové aplikace. Stejně tak na různá malování. Kvůli té grafice doporučuji co největší displej. Paměť zvolte takovou, aby s ní pracovaly všechny plánované aplikace. Za mně min 4GB. Právě kvůli Win ji budete potřebovat asi víc než pro Androida.

doplněno 18.02.17 20:14:

Do 2000kč? Myslím, že nemáte šanci. I s třemi tisíci budete mít problém se vejít. Možná něco použitého, ale do toho bych já právě u tabletu nikdy nešel.

ronyx*
hodnocení

Díky za snahu poradit.
Co se týká toho Excelu - pokud bude něco takového třeba pro ten Android, pak samozřejmě požadavek že to musí být zrovna Excel klidně padá (Android a pod. programy sice vůbec neznám, ale klidně se naučím co bude potřeba, to je to nejmenší). Že by se pak našel třeba nějaký program pro konverzi mezi Excelem a tím programem pro Android celkem nepochybuji - to bych si už nějak poradil (případně nechal poradit - problémy jsou od toho, aby se řešily).
Jinak co se týká toho "tabulkového editoru" - Excel jsem napsal, protože ho znám. V podstatě to ale může být jakýkoli program na podobné bázi, ve kterém se dá do tabulky zapsat, že např. šroub M8x50 mám 20x a nákupní cena byla 2,-Kč. Když ho pak budu potřebovat, vezmu tu "počítací potvoru", do hledání v tabulce napíšu "š" a ono mne to kopne do části tabulky, kde už si ten šroub dohledám klidně ručně. A když třeba ty šrouby dokoupím do zásob, abych mohl kdykoli třeba ihned v tom autě do té tabulky vlézt a upravit hodnoty (počty, cenu...). Protože těch položek přibývá a už si to prostě přestávám pamatovat, co co stálo a kolik to mám vyúčtovat. Kdyby šlo o tzv. halířové položky typů šroubů a pod. tak se to dá spláchnout jednou cenou, ale třeba u takových silikonů. tmelů, lepidel, chemických malt a pod. už je cenový rozdíl mezi jednotlivými kartušemi ve stokorunách a není v mých silách si prostě pamatovat, co jsem za co třeba před měsícem koupil. A kupovat až když to budu potřebovat prostě už nejde - musím mít a když to potřebuju, tak jenom sáhnout a vědět. Proto se to celé snažím nějak spojit a využít, když už takovou "počítací potvoru" budu muset mít výhledově kvůli EET.
Požadavek odolnosti jsem tak nějak popsal v odpovědi kolegovi @ben výše.
Prostě vím, co chci (potřebuju), ale hledám, jak se k tomu dostat...

doplněno 18.02.17 20:46:

Ty cca 2.000,-Kč je tak nějak odhad - berte to tak, že je to v podstatě zařízení, bez kterého se umím tak nějak obejít. Nutnost to bude, až se mne bude týkat EET (tam se dá fungovat i s tabletem za 2.000,-Kč, to už jsem zjistil). Takže jde spíš o využití investice i pro jiný účel (takový, který by mi pomohl i jinak). Ono se to možná zdá nepochopitelné, že chci ušetřit zrovna na tomto, ale např. když sem přemýšlel o tom, jestli mám či nemám vrazit 5.000,-Kč do elektrocentrály, zvažoval jsme to měsíc, protože jsou situace, kdy tu centrálu nemít znamená odmítnout práci a i kdyby to její využití bylo třeba jen jednou za rok na 2 hodiny, tak odmítnutí jedné práce může znamenat taky ztrátu zákazníka kompletně. Kdežto ta počítací potvora je v podstatě mrtvá investice, která se nikdy nemá šanci nijak vrátit. I proto to hledání - na věcech majících smysl a aspoň rozumnou návratnost zas tak nešetřím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]