Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Nemáte někdo nápad, návod, nebo nevíte, jak vyrobit kartičky na slovíčka do cizího jazyka? Píši to na papír, ale to jde popořadě a slovíčka co umím, nemohu vyřadit. Začala jsem si stříhat kartičky sama z papíru. Ale je to zdlouhavé a slovíček je hodně. Navíc bych si je ráda roztřídila do kategorií. (např. slovesa, podstatná jména atd.)Nemá někdo nápad, jak vyrobit kartičky v počítači (Word, excel)? Není na to třeba někde šablona, nebo něco podobného? Děkuji za rady a odpovědi.
Zkoušela jsem to ve Wordu, ale měla jsem problém při tisku a spasovat, které slovíčko ke kterému patří, aby seděla správně strana. Trápila jsem se s tím, ale bohužel výsledek moc valnej nebyl.
Moc prosím a moc děkuji.
Vytvořit šablonu je snadné – vyptvoříš si dokument, potom v hlavní nabídce klikni na Soubor → Uložit jako a dole pod názvem dokumentu vyber jako typ souboru šablonu.
Ve Wordu si vyber jako základ navštívenky nebo některou velikost etiket. Šablona ti stačí jedna, každý dokument se slovíčky ale ulož samostatně.
Já bych do jedné stránky etiket vložila cizí slovíčka (připojila bych nejdůležitější tvary), do druhé stránky bych na stejná místa vložila české ekvivalenty. Vytiskla bych oboustranně → na jedné straně budeš mít cizí slovíčko, na druhé české. Vytiskneš-li si slovíčka na tvrdší papír, vydrží ti kartičky celkem dlouho. A rozstříhání máš za chvilku.
Děkuji,
Jdu to zkusit, jak radíte. Ty etikety mne nenapadly. A ještě jsem se chtěla zeptat, proč ukládat každý dokument se slovíčky zvlášť? Asi kvůli správnému tisku? Já to psala do tabulek, co jsem kopírovala, a vždy jsem zadala do tiskárny: tisk str. 1-2, 3-4 atd. oboustranně, ale měla jsem jeden dokument např. angličtina slovíčka. Jenže mi tabulka začala ujíždět a já měla linky tabulky uprostřed kartičky atd. (ale to si myslím, že je to moje chyba)
Nebo ty dokumenty zvlášť myslíte zvlášť jako podstatná jména, slovesa atd.? Jsem dnes nějak natvrdlá.
Děkuji za odpověď a trpělivost.
Já jsem kdysi tiskla do "Wordovské" tabulky vysvědčení. Byly to dvoustránkové dokumenty a dost jsem se s tím "vyvztekala", muselo se to hrozně hlídat.
Pokud si každou stránku slovíček uložíš jako samostatný dokument, nemá se co kam "rozjet". Etikety jsou podle mne spolehlivější než tabulka.
U tisku pozor: Já jsem tehdy napřed vytiskla všechny první stránky vysvědčení, potom jsem celý balík obrátila a vytiskla druhé. Každé vysvědčení jsme ještě kontrovali ve třech a po nás ještě jedna "nezávislá" kontrola. I u těch kartiček radši kontroluj každý dokument zvlášť → hned po vytištění zadní strany.
Druhy slov můžeš mít samostatně na několik stránek, nebo je – jestli máš barevnou tiskárnu – můžeš odlišovat barevně. Např. podst. jména modře, příd. jména šedá, slovesa červená, ...
Pro který jazyk to chceš?
Tak jsem si právě spočítala rozměry. Udělala štítky na míru. Jenže se mi to "nalajnuje" jenom na jeden list a už se mi nedaří udělat k tomu ten druhý list, a tím pádem druhou stranu kartiček, abych napsala překlad. Já jsem vážně lama největší.
Proč mi nejde těch štítků udělat dva listy? Proč mi jde jenom jeden?
Ano, chci si je rozlišit barevně, ale to udělám buď barevnými papíry, nebo barevným tiskem. Někdy potřebuji i vložit do kartičky obrázek, a musela jsem to složitě lepit atd.
Doplněno: nemyslíte to tak, že udělat jeden dokument na anglický, a jeden dokument na český? Dohromady v jednom mi to opravdu nejde.
S Wordem neporadím, ale svým studentům radím toto:
1) trhací bloček z papírnictví (buď použijete ty o velikosti asi 10x10cm, nebo je rozstřihnete napůl; čtvrtka není třeba, bločky bývají kvalitní; nebo kupte to, co používají (používali) v hospodě na účet, asi 4x15cm, a rozstřihněte na 4 papírečky)
2) tři krabičky: červená, zelená, modrá (třeba od čaje, já používám ty od vatových tyčinek)
Použití:
a) slovíčko napište z obou stran na papírek, s cizojazyčnou verzí doporučuji vepsat i výslovnost nebo si, ještě lépe, výslovnost přehrávat na počítači
b) nová slovíčka (papírky) si zkoušejte nejdřív z cizího jazyka, na druhé straně si ověřte správnost; máte-li jej správně, dejte jej do zelené krabičky; když ne, do červené
c) slovíčka, která máte v červené krabičce, si znovu zkoušejte z cizího jazyka do vlastního, slovíčka ze zelené krabičky můžete i z vlastního do cizího, opět slovíčka dejte tam, kam patří (umím - zelená, neumím - červená); slovíčka se budou přesouvat z červené do zelené
d) častěji zkoušejte ty z červené, poměr zkoušení slovíček ze zelené a červené si upravte pro vlastní potřebu, mně stačí asi 3x červená a pak 1x zelená, ze zelené do červené se mi vrací minimum slovíček
e) jakmile víte, že určité slovíčko máte dlouhodobě v zelené krabičce (=umíte jej), přesuňte jej do modré krabičky (osvojená slovíčka)
f) modrou krabičku projeďte jednou za delší dobu, ale jakmile uvidíte, že slovíčka neovládáte (=vracíte je do červené), frekvenci zvyšte, popř. nebuďte tak hrrr s přesouváním ze zelené do modré
A jestli si potřebujete rozlišit slovíčka podle slovního druhu, prodávají barevné bločky nebo můžete slovíčka napsat každé jinou barvou. Jinak také lze dopsat N, V, což není vidět tak rychle, ale v angličtině je plno slov vícero slovních druhů.
Možná jsem se nevyjádřila dost jasně, ale v mé verzi se nic nerýsuje a nevyrábí. Přestřihnete papír. A vlastně ho vůbec stříhat nemusíte. Jo, musíte to slovo napsat... ale jestli máte tolik slovíček, že je nemůžete napsat, tak snad ani nemá cenu se je učit
Ale jsem ráda, že se Vám to povedlo tak, jak jste chtěl(a). I já mám slovíčka hafo (připravuju se na CPE), takže vím, co to ta spousta je...
Jste hodný, děkuji. Jenže já nemám problém jak na to, to je vymyšleno. Ale mám problém, jak to udělat v počítači.
Slovíček je hodně, a navíc než narýsuji, nastříhám a vyrobím kartičky a napíši kartičky, tak to trvá. Proto jsem chtěla, jestli někdo nemá fígl, jak kartičky vyrobit (napsat, nafikat) v počítači, a pak jenom rozstříhat. Urychlí se mi a zjednodušší se mi práce. A to dost citelně.
Já to dám, já to dám. Než uvěřím, že jsem opravdu blbá jako dlabané necky!
Zvítězila jsem! Ale jenom díky těm štítkům se podařilo vše pohodlně spasovat, nastavit atd. Hurááááá. Děkuji, děkuji, děkuji. Toto mne opravdu nenapadlo. Ivjez
Zítra to zkusím naostro na tvrdém papíru.
Ivjez, ještě jednou vám strašně moc děkuji. šablony si uložím asi 100x, protože jsem u toho opravdu málem přišla o rozum. Ale důležité je, že jsem díky vám zvítězila. Vzdala jsem to už opravdu kdysi dávno, rezignovala, s tím že to opravdu nejde. Sice to jde hůř psát, ale důležité je, že to JDE!
K těmto účelům existuje program Anki (je ve více jazycích, i v češtině). Mohu vřele doporučit, protože ho sama užívám. Slovíčka i různé věty na překlad se Vám budou k opakování vracet s různou frekvencí (i téměř okamžitou), podle toho, jak je označíte (např. že si je téměř nepamatujete). Je to dobře propracované.
Milí rádcové a rádkyně, takže bilance a shrnutí. Děkuji Vám všem a to moc. Poděkování:
Ivzez: Děkuji za to, že jste mne to naučila a ukázala vaší radou, že to JDE. Pomohla jste mi opravdu hodně. I kdybych slovíčka nepsala v PC, díky vašemu nastavení, a vaší radě, projedu jenom papír tiskárnou, rovnou nastříhám a kartičky mít budu mnohem pohodlněji a rychleji. Zase jste mne posunula dopředu, že vím něco nového a mohu použít i v budoucnosti nejen na slovíčka.
Naufrago: Vám děkuji za nápad, s barvičkama. A hlavně díky vám jsem si uvědomila, že je lepší slovíčka psát ručně, člověk se je rychleji naučí. Ale než jsem nastříhala kartičky, opravdu mi to trvalo, a bylo to zbytečné. Už to mám udělané tak, jak potřebuji a vyhovuje mi to.
idika: Děkuji za program, třeba se bude hodit někomu jinému, třeba někdy v budoucnu i mně.
Moc se mi líbí, že ses vrátila nám napsat, jak to dopadlo. To se tu moc často nestává. Myslím, že jsi udělala radost všem, kdo se ti snažili poradit. (–:
Tak ať se ti daří se slovíčky!
ivzez,
Mně rodiče vychovaly, že když vám někdo pomůže, porádí atd. je slušnost poděkovat. (když dávám dotaz, vždy děkuji předem)
Já když jsem viděla takovejto štoček papírů jako na fotce, tak mne napadlo, si to udělat na slovíčka. Ale ty kartičky byl skutečně problém. Musela jsem je přesně narýsovat, roztříhat a zaoblit. Výroba mi zabrala opravdu hodně času.
Kartičky z klasického papíru už vzaly za své. Ohýbá se to, mačká atd. :-/
Tady ten štoček je super, jsou i barevné, ale rozměry jsou 9*4,5 cm a slovíček mám hodně. Tak velké kartičky nevyužiji, takže jsem začala usilovně přemýšlet jak na ty kartičky. Jenže kdysi jsem to dělala ve wordu, ale to se prostě hejblo. Takže jsem bojovala - vše ručně.
Kartičky do kartotéky, co se prodávají jsou fajn, ale mají jednu vadu - řádky jsou úzké, že se do toho nedá skoro psát. Takže tudy taky cesta nevedla.
Díky vám si mohu udělat jakékoliv kartičky. A o to mi šlo hlavně.
Na fotce je štoček papírů, a já takhle budu mít slovíčka Ještě musím vymyslet barvičky, co pro kterou kategorii. Zatím mám: podstatná jm; přídavná jména - bílá, předložky modré, spojky zelené, slovesa nepravidelná červeně, pravidelná bílé, a dál uvidím.
Foto přikládám, aby jste měly představu, o co šlo. A proč jsem to tak nutně potřebovala.
Vše na to mám: Papíry seženu, jednoděrovačku mám, kroužky mám, prostě vše mám jenom ten nápad jak na ty kartičky pořád nepřicházel. :-/ Vy ani nemáte tucha (teď to neberete zle), jak strašně moc jste mi pomohla. Opravdu.
naufarago: slovíček mám hodně, protože se učím, takže když čtu zprávy v cizím jazyce, tak opravdu znám málo slovíček. Tak proto mám slovíček opravdu hodně. Když si píši slovíčka nová, píši k nim i gramatiku. Z jednoho článku je cca. 50 slovíček, někdy i více, když udělám 3 články týdně, tak mi to opravdu roste geometrickou řadou. Proto jsem potřebovala, efektní, rychlý způsob, jak vyrobit kartičky a ušetřený čas věnovat učení. Vaše barevné krabičky mi vnukly nápad na barevné kartičky. Hodně mi to pomůže při učení je vytřídit. Nejdou mi například hodně spojky a předložky. :-/ Hlavně ty spojky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.