Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu v následujícím. Normálně po spuštění počítače s XP se mi na monitoru po úvodní černé obrazovce ze které se lze přepnout do BIOSU po načítení základních údajů v dalším už zobrazila obrazovka s logem Windows a posunujícími se čtverečky pod ním a pak už se celý program otevřel. Musel jsem přeinstalovat Win XP home a od té doby mi po oné úvodní načítací černé obrazovce pak naskakuje ještě další černá obrazovka s tabulkou s různými údaji a daty : CPU Type,CPU ID,CPU Clock , Diskete Driver A .Pri.Master Disk... Na dalším řádku pak PCI device listing ...na dalším Verifying DMI Pool Data . Vše je uspořádáno jako tabulka s hodnotami . Tato tabulka zůstává na monitoru nezměněna téměř celou minutu a žádná data se na ní nemění ani nenabíhájí nějaké další údaje. Asi po minutě pak už naskočí ta obrazovka s logem Windows a čtverečky a vše dále běží normálně. Jde tedy v podstatě o to, že proti dříve trvá nyní spouštění počítače podstatně déle. Chtěl bych se zeptat,zde je to takhle v pořádku, eventuelně zda je možno onu tabulkovou obrazovku nějak přeskočit .
Omlouvám se za možná dost neodbornou formulaci dotazu ,ale nejsem příliš počítačově vzdělaný a proto i event rady prosím po krocích jako pro negramotu . Díky.
to co popisujes, tak jsou detaily prubehu zavadeni systemu. Tohle se da v biosu vypnout, ale pouze to zobrazovani, jsou to kroky, ktere tak jako tak musi probehnout pro uspesny nastartovani systemu. Rychlost spousteni pocitace muze ovlivniti spousta veci: Viry a spyware z internetu, pocet programu, ktere spousteji procesy pri spusteni PC, XP jsou tri celkem odlisne verze, ktere se taky lisi rychlosti zavadeni systemu (SP1, SP2, SP3), muze i pomoci defragmentace disku. Jednoduse celkova udrzba PC proti bordelu z netu (nejcastejsi pricina jsou prave viry), pripadne vypnuti zbytecnych suzeb ve windowsu a defragmentace disku muze pocitac zasadne urychlit. Jedna se ovsem vetsinou o zasahy v systemu (vypnuti sluzeb) ktere vyzaduji uz trochu vice znalosti. Doporucil bych vam se zamerit nejdrive na kontrolu antivirovym programem a nejakym cisticem. nevim jak mate ochranu PC resenou, takze nemuzu rici blize... A dale nevim co u vas znamena znatelne zpomaleni, meril jste to casove? jaky je zhruba casovy rozdil spousteni XP nyni oproti minule instalaci?
Díky za rady , instaloval jsem Xp s SP1 a pak aktualizoval na SP2 ,antivirový program nemám , nijak moc a hlavně ne rizikově nebrouzdám, (ale i tak to antivirem projedu) . Údržbu dělám CCleanerem pravidelně , defragmentaci provedu za chvilku . A hlavně teď to poslední. Časově jsem to se stavem před tím neměřil a tak je to možná, vše jen můj subjektivní dojem. Teď celková doba od zapnutí počítače do objevení se barevné obrazovky je asi 1 minuta a z toho ona tabulka se zobrazuje 30 vtěřin. Možná,že to celé odpovídá normě.Ještě jednou díky.
podle testovani startovani XP, tak co vim, standardni cas na start systemu na desktop je asi 39-41 sekund (testovani se provadi na panenskych instalaci windows. Pokud budete mit jistotu, ze nemate v pc viry nebo spyware a stale se vam to bude zdat pomaly, tak existuje par ruznych zasahu do systemu, ktere upravuji cach pameti a jejich pristupu, ktere vliv nacitani OS ovlivnuji. Tyto zasahy se delaji prevazne pres registry windows... A pak mnohem efektivnejsi zpusob pro XP je XP/nLite, kde se primo upravuje zdroj instalace.
Chtěl jsem se ještě zeptat jak se to zobrazování jak píšete výše dá v Biosu vypnout. Je mi jasné,že to stejně proběhne ,ale skrytě . Díky
Celková doba spouštění W-XP je ovlivněna řadou okolností. Základní načítání se pohybuje okolo 50 sec. včetně cca 9-10 prg při startu. Dále pak pokračuje načítání antivirů a jiných opatření, což obvykle dosahuje 40 sec. a navíc se celková doba prodlužuje pokud jsou v mechanikách CD, nebo DVD. Podstatného zlepšení lze docílit vypnutím některých služeb. Doporučuji pročíst: Pomalé spouštění Windows XP profesional.
Jako antivir doporučuji NOD32 Antivir, nebo ESET Smart Security. Pro čištění a kontrolu CCleaner ve kterém si ověříte i počet programů spouštěných při startu. Je možné tímto nástrojem odstranit nežádoucí prg. zpomalují start. Zásadně však před jakoukoliv úpravou vytvořte bod obnovy.
doplněno 23.11.08 09:32:Pomalé spouštění Windows XP profesional najdete zde: poradte.cz/...
doplněno 23.11.08 09:51:Ještě má být v časopise Jak na počítač č. 22/2008, 4-stránka na vylepšení chodu PC. Některé časopisy lze v minipohledu shlédnout na http://klub.zive.cz , pro předplatitele některého časopisu je pak dostupné kterékoliv číslo v PDF z předplatného
Ta tabulka co píšeš nemá vůbec souvislost s operačnim systémem. Možná se počítač snaží startovat z cd nebo diskety co je v pc. To by ti řekl ten kdo přeinstalovával pc- zda a co měnil v biosu (což je zjednodušené část toho co vidíš)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.