Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomalé spouštění počítače

Od: makyta* odpovědí: 7 změna:

Prosím o radu v následujícím. Normálně po spuštění počítače s XP se mi na monitoru po úvodní černé obrazovce ze které se lze přepnout do BIOSU po načítení základních údajů v dalším už zobrazila obrazovka s logem Windows a posunujícími se čtverečky pod ním a pak už se celý program otevřel. Musel jsem přeinstalovat Win XP home a od té doby mi po oné úvodní načítací černé obrazovce pak naskakuje ještě další černá obrazovka s tabulkou s různými údaji a daty : CPU Type,CPU ID,CPU Clock , Diskete Driver A .Pri.Master Disk... Na dalším řádku pak PCI device listing ...na dalším Verifying DMI Pool Data . Vše je uspořádáno jako tabulka s hodnotami . Tato tabulka zůstává na monitoru nezměněna téměř celou minutu a žádná data se na ní nemění ani nenabíhájí nějaké další údaje. Asi po minutě pak už naskočí ta obrazovka s logem Windows a čtverečky a vše dále běží normálně. Jde tedy v podstatě o to, že proti dříve trvá nyní spouštění počítače podstatně déle. Chtěl bych se zeptat,zde je to takhle v pořádku, eventuelně zda je možno onu tabulkovou obrazovku nějak přeskočit .
Omlouvám se za možná dost neodbornou formulaci dotazu ,ale nejsem příliš počítačově vzdělaný a proto i event rady prosím po krocích jako pro negramotu . Díky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

seuss*
hodnocení

2x

to co popisujes, tak jsou detaily prubehu zavadeni systemu. Tohle se da v biosu vypnout, ale pouze to zobrazovani, jsou to kroky, ktere tak jako tak musi probehnout pro uspesny nastartovani systemu. Rychlost spousteni pocitace muze ovlivniti spousta veci: Viry a spyware z internetu, pocet programu, ktere spousteji procesy pri spusteni PC, XP jsou tri celkem odlisne verze, ktere se taky lisi rychlosti zavadeni systemu (SP1, SP2, SP3), muze i pomoci defragmentace disku. Jednoduse celkova udrzba PC proti bordelu z netu (nejcastejsi pricina jsou prave viry), pripadne vypnuti zbytecnych suzeb ve windowsu a defragmentace disku muze pocitac zasadne urychlit. Jedna se ovsem vetsinou o zasahy v systemu (vypnuti sluzeb) ktere vyzaduji uz trochu vice znalosti. Doporucil bych vam se zamerit nejdrive na kontrolu antivirovym programem a nejakym cisticem. nevim jak mate ochranu PC resenou, takze nemuzu rici blize... A dale nevim co u vas znamena znatelne zpomaleni, meril jste to casove? jaky je zhruba casovy rozdil spousteni XP nyni oproti minule instalaci?

makyta*
hodnocení

Díky za rady , instaloval jsem Xp s SP1 a pak aktualizoval na SP2 ,antivirový program nemám , nijak moc a hlavně ne rizikově nebrouzdám, (ale i tak to antivirem projedu) . Údržbu dělám CCleanerem pravidelně , defragmentaci provedu za chvilku . A hlavně teď to poslední. Časově jsem to se stavem před tím neměřil a tak je to možná, vše jen můj subjektivní dojem. Teď celková doba od zapnutí počítače do objevení se barevné obrazovky je asi 1 minuta a z toho ona tabulka se zobrazuje 30 vtěřin. Možná,že to celé odpovídá normě.Ještě jednou díky.

seuss*

podle testovani startovani XP, tak co vim, standardni cas na start systemu na desktop je asi 39-41 sekund (testovani se provadi na panenskych instalaci windows. Pokud budete mit jistotu, ze nemate v pc viry nebo spyware a stale se vam to bude zdat pomaly, tak existuje par ruznych zasahu do systemu, ktere upravuji cach pameti a jejich pristupu, ktere vliv nacitani OS ovlivnuji. Tyto zasahy se delaji prevazne pres registry windows... A pak mnohem efektivnejsi zpusob pro XP je XP/nLite, kde se primo upravuje zdroj instalace.

makyta*
hodnocení

Chtěl jsem se ještě zeptat jak se to zobrazování jak píšete výše dá v Biosu vypnout. Je mi jasné,že to stejně proběhne ,ale skrytě . Díky

troja*

Celková doba spouštění W-XP je ovlivněna řadou okolností. Základní načítání se pohybuje okolo 50 sec. včetně cca 9-10 prg při startu. Dále pak pokračuje načítání antivirů a jiných opatření, což obvykle dosahuje 40 sec. a navíc se celková doba prodlužuje pokud jsou v mechanikách CD, nebo DVD. Podstatného zlepšení lze docílit vypnutím některých služeb. Doporučuji pročíst: Pomalé spouštění Windows XP profesional.

Jako antivir doporučuji NOD32 Antivir, nebo ESET Smart Security. Pro čištění a kontrolu CCleaner ve kterém si ověříte i počet programů spouštěných při startu. Je možné tímto nástrojem odstranit nežádoucí prg. zpomalují start. Zásadně však před jakoukoliv úpravou vytvořte bod obnovy.

doplněno 23.11.08 09:32:

Pomalé spouštění Windows XP profesional najdete zde: poradte.cz/...

doplněno 23.11.08 09:51:

Ještě má být v časopise Jak na počítač č. 22/2008, 4-stránka na vylepšení chodu PC. Některé časopisy lze v minipohledu shlédnout na http://klub.zive.cz , pro předplatitele některého časopisu je pak dostupné kterékoliv číslo v PDF z předplatného

hodnocení

0x

Ta tabulka co píšeš nemá vůbec souvislost s operačnim systémem. Možná se počítač snaží startovat z cd nebo diskety co je v pc. To by ti řekl ten kdo přeinstalovával pc- zda a co měnil v biosu (což je zjednodušené část toho co vidíš)

makyta*
hodnocení

Počítač jsem přeinstalovával sám a jsem přesvědčen,že jsem v Biosu měnil pouze bootování z CD a po instalacvi zase zpět. Ale stoprocentně to vyloučit nemohu.I já mám podezření,že je něco přecvaknuto v Biosu . V počítači žádnou disketu nemá. Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]