Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Školní/kancelářský notebook

Od: nongeek odpovědí: 9 změna:

Zdravím, chtěl bych si koupit školní/kancelářský laptop, avšak všude je jen s pamětí 32GB eMMC. Máte s tímto někdo zkušenosti? (rychlost načítání, ukládání, poruchovost, ...) Popřípadě jestli je lepší dokoupit HDD nebo SD kartu. Rád bych na tomto notebooku dělal základní věci jako jsou kancelářské balíky, občasně menší grafika(gimp, inkscape), úprava fotek, apod. Kvůli skladnosti bych volil 11.6 - 14" nerad bych do školy tahal veliký 15.6" a větší. Máte někdo nějaký tip. Mně se zatím nejvíce líbil tento: Acer Aspire ES14 Midnight Black.

Děkuji za každou radu,tip či pomoc.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

jsme vnukovi kupovali ThinkPad T430 u NOTEX

jarina
hodnocení

0x

celerony jsou Brak, nebrat, až I5 má smysl. eMMC úložiště je signál, že dané zařízení bude zpravidla křáp .

bfu
hodnocení

0x

Za výrobky jako je Acer Aspire ES14 Midnight Black, bych výrobce věšel za koule do průvanu.

32GB eMMC je paměťový čip napevno připájený k desce, RAM bude to samé, ostatně dnes je všechno připájený napevno.

Na 32GB plácnou W10, které když si stáhnou nějakou aktualizaci, tak je "disk"plný.

Kdyby na to dali Android, tak bych to pochopil.

O tom, že tento "NTB"nejde upgradovat není pochyb a uživatel je odsouzen k trápení neustálého mazání souborů aby uložil něco nového.

O výkonu přeznačeného atomu snad ani nemá cenu mluvit.

Že na to nainstalujete nějaké balíky, na to zapomeňte.

Za cenu 10k se dá koupit nový NTB s i3, s SSD/HDD který už má smysl, jinak (raději vybrat osobně) repas Lenovo Latitude či nějaký ThinkPad, který tomu vašemu natrhne zadek.

levnapc.cz/...

importpc.cz/...

device.cz/...

další odkaz vám dal 111

cpubenchmark.net/...

maara*
hodnocení

0x

11,6"-14" notebooky mají výhodu v přenositelnosti, rozměrech, váze (jako nejlepší se zdá asi ta 13,3) ... jenže u 15,6" nemusí výrobce až tak moc šetřit místem, nemusí volit dražší a menší komponenty - proto je 15,6 nejlepší v poměru cena/výkon.

Já osobně ale můžu říct, že jako pracovní notebook jsem měl Asus X205TA jde o kompaktní 11,6" notebook s váhou pod 1kg, s cenovkou okolo 6tis Kč. Vypadal pěkně. Od procesoru intel Bay Trail quad core s 1,33GHz 2GB Ram s DDR3L asi nelze čekat zázraky ... Ale to k čemu byl předurčen sloužil velmi dobře .. kancelářská práce a prohližení internetu, neznamenal jsem nějaké značnejší potíže, za 2 roky se nerozbil, každodení využívání venku v terénu (pak jsem dostal jiný, když jsem ho ale odevzdával pořád fungoval) Jako nevýhoda se může jevit pouze 32GB paměti, po tom co zabere systém, uživateli moc nezbyde, ale je to flashovací paměť, která si rychlostí přiliš nezadá s SSD .. takže start systému a nejvyužívanejších aplikací velmi rychlý. Uložiště se dalo rozšířit pomocí microSD karty - ta po zasunutí do notebooku vůbec nevyčuhovala. Chlazení je řešeno pasivně, takže do tichého prostředí ideální ..

Pokud budu porovnávat porovnatelné (tedy přihlédnu k ceně) - tak vynikající notebook do školy - lehký, tenký, 11,6", naprosto tichý, svižné zapnutí (15sec.) ... v případě kráděže to tak nezabolí.

nongeek
hodnocení

Všem moc děkuji za rady. Trochu jsem upravil priority. Snad už jsem zvolil dobře:

alza.cz/...

alza.cz/...

Stojí to za řeč?

doplněno 21.01.17 18:15:

nebo ještě tady:

alza.cz/...

maara*

Acer bych vyřadil .. je to takový renault mezi notebooky.

Lenovo a jeho řada ThinkPad je poměrně dost známa pro svoji odolnost a pracovní nasazení, kvalitní řada notebooků. Tvrdé plasty, většinou ale kvalitní. Bohužel HDD nelze v tomto modelu nahradit za SSD což je celkem škoda - SSD v této cenové relaci nebude asi v žádném - ovšem rozdíl HDD a SSD je obrovský, já osobně už bych se k HDD nikdy nevrátil, především u přenosných zařízení. Nevýhodou jsou rozměry .. ThinkPady byli vždy rozměrnější a těžší. Váha přes 2kila není nejméně. Při častém nošení v baťohu jde znám každý gram.

IdeaPad, má být pokus lenova o levný ultrabook (který moc nevyšel) - láká na kovové tělo - což je samozřejmě v této cenové relaci jen částečná pravda ... kovová je jen vnější strana víka ... vše ostatní je plast s nástřikem a konstrukce je samozřejmě z plastu. Konstrukce je tu jednoznačně horší než u toho ThinkPadu.. základna se při položení rukou ke klávesnici nepřijemně prohíbá, při zvednutí notebooku za roh se celý notebook nepříjemně prohíbá a dokonce je časté i prohnutí celé základny při častějším používání - samozřejmě, levná tenká plastová konstrukce. Má SSD ale jen 24GB na tom běží OS, takže starty budou rychlejší - ale vše ostatní stejně brzí HDD. Notebook vypadá na pohled lépe než ThinkPad .. ThinkPad je ale kvalitnější.

Na častější přenášení je paradoxně IdeaPad teoreticky lepší - je menší a lehčí, ovšem z nekvalitní konstrukcí které nošení moc neprospěje .. ThinkPad je těžší a větší - ovšem konstrukce je poctivější ...

doplněno 21.01.17 21:48:

Možná by nebylo od věci říci takovou pomyslnou horní hranici kolik může notebook stát .. pak se dá poradit konkrétní kus .. zatím víme, že má sloužit pro kancelářskou práci do školy a méně náročné grafické práce v bitmapovém a vektorovém editoru a brouzdání po internetu.

nongeek
hodnocení

Nejlepší by bylo rozmezí od 10 - 13 tis. Samozřejmě čím méně tím lépe.

maara*

Obecně u všeho platí to že, čím méně peněz dám - tím více kompromisů musím být ochoten udělat.

Tedy zvolit co je pro mě opravdu důležité, velké interní uložiště, větší výkon ale větší rozměry a váha nebo menší výkon, externí ale rychlejší uložiště ale kompaktnější rozměry s menší váhou ...

Do školy by mohl být právě onen menší výkon spíše vyhodou - tišší chlazení a hlavně delší výdrž na baterii. V této cenové kategorii, může být právě ona výdrž hodně rozdílná.

Ten thinkPad má Windows 7 - i to může být nevýhoda - jejich podpora už skončila.

Ten již zmíněný Acer .. .má SSD, i3, je 13,3" .. za tu cenu to nikdo jiný nenabízí - což ovšem už samo o sobě je podezřelé, technicky je na tom dobře - ovšem s klidným srdcem ho doporučit nemůžu. Vzhledem k tomu, že i s Acery za dvojnásobnou cenu jsem měl problémy z mechanického hlediska.

Jen na tu tvorbu grafiky se moc monitor s mizernými pozorovacími uhly nehodí.

Zkus se zajít podívat do různých prodejen, který se ti líbí ... kolikrát to na obrázku vypadá uplně jinak než v reálu.

nongeek
hodnocení

Dobrý nápad. Konečně rada s dobrými argumenty. Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]