Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Usb ukazuje špatně gb?

Od: blk88 odpovědí: 8 změna:

dobrý den, prosím, chci se poradit. mám usb 32gb, ale správně to ukauje hodnotu-30,2gb. když jsem do této flashky převáděl videa, , měl jsem tam asi 7 složek videí-ukázalo mi ,že je tam 10,2gb. když zavřu toto usb tak mi to ukazuje že tam je volných 2,88gb. to mi nějak nesedí, že to usb bude špatné? děkuji vám za pomoc!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

To neukazuje špatně. To je jen marketingový tah nebo spíše neshoda mezi výrobci hardwaru a zažitým standartem v informatice. V matematice je "kilo" násobkem tisíce, prootže se počítá v desítkové soustavě. V informatice je "kilo" 1024, protože se počítá ve dvojkové soustavě. A tak výrobce Vám sice prodává 32GB (32 gigabajtů) což pro něj znamená 32000000000 bajtů, ale počítač si řekne, že těch 32000000000bajtů děleno 1024 je 31250000 kilobajtů děleno 1024 je 30517 megabajtů děleno 1024 je 29,8 gigabajtů. Ok?

rv*
hodnocení

0x

Na kontrolu flešek se používá program h2testw. Najdi, stáhni a předhoď mu flešku (bez dat, ať může prověřit vše).

ctenar*

scv®
hodnocení

0x

Copak je to za flashdisk - nějaký levný z internetu / tržnice? Nebo značkový zakoupený v klasickém obchodě / ověřeném e-shopu? Internet je totiž plný levných flashek, které mají ve skutečnosti nižší kapacitu než tu udávanou. Není problém sehnat "32GB Flashdisk", který reálně nemá ani polovinu. Obvykle to zjistíte až ve chvíli, kdy flashku zaplníte daty a vzápětí vše nad hranicí reálné kapacity zmizí.

Pokud jste si jistý, že to není tento případ, tak může být flashka špatně naformátovaná nebo prostě poškozená. Formátoval jste ji před prvním použitím? Nebyla formátovaná v jiném OS (Linux, Mac)? Nejsou na ní nějaké skryté oddíly?

A také pozor na záměnu jednotek, jak psal @yakub před doplněním dotazu. Jedna věc je marketing výrobců, kteří záměrně používají decimální soustavu, druhá věc jsou hodnoty, které uvidíte v operačním systému. Takový Windows například ukazuje poněkud nelogicky hodnotu binární soustavy (KiB, MiB, GiB..), ale k tomu připojuje déle zažitou zkratku decimální soustavy (kB, MB, GB..). Udávaná kapacita flashky nebo disku v GB pak bude jiná, než "GB" ve Windowsu, které ve skutečnosti GB nejsou. P.S.: čím větší kapacita, tím větší rozdíl.. 1 kB = 0,976 KiB; 1 MB = 0,953 MiB; 1 GB = 0,931 GiB; 1 TB = 0,909 TiB.. už se těším, až dojdeme k Doggabytu :-D

blk88
hodnocení

dobrý den tato usb je zakoupená přes řetězec -wish. asi to bue aušus!

mobil*

Nestrachuj se. 1kB je 1000 Byte. Jenže v digitalnim světě to je 1024Byte. Vynásob to číslo 32 krát 1000/1024 a dostaneš 31,25

vernon
hodnocení

0x
Řekl bych, že tazatel spíše než na skutečnou kapacitu klíčenky poukazuje na fakt, že 30,2GB mínus 10,2GB se nerovná 2,88GB...
ctenar*

@rv mu výše radí, ať použije ten h2testw. Tak zjistí, jestli opravdu koupil 32G nebo čínský padělek oznamující 32G, ale se skutečnou kapacitou jen 16G.

I ten padělek by ale nehlásil "zbývá 2,88GB" (hlásil by správných 20GB), takže opravdu netuším, co si o té flešce myslet.*ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]