Nejste přihlášen/a.
Točí se na macbooku (retina 15, tipuji že 2012-2016 modely to mají stejně)defaultně větráky v idle i když je ultrachladný? Má to nějaký důvod? Přeci od roku 2012 je běžné, že se větráky točí jen v zátěži a v klidu jsou vypnuté ( 0rpm). U mě se v idle točí na levý na 2161 a pravý na 1996 rpm, i když téměř neslyšně.
Program Macs Fan Control je umí nastavit pouze v rozmezí (2160-6156 levý a pravý 2000-5700). Proč ne níže? Jaký důvod má odlišní rozpětí pro oba?
KONEčně:? Jak je nastavím na nulu? Uchladit se to zcela jistě zvládne v klidu a nízké zátěži
Jeden chladí CPU , druhý GPU - každý procesor má jiné nároky na chlazení. Vypnout se podle mě nedají a pokud se to nějak podaří, tipnul bych si, že se MAC odmítne spustit.
Samozřejmě že je chci ovládat při běhu OS (ano i linuxu i windowsu do budoucna), jako se to už dělá dlouhá léta... hwinfo64 třeba ve windows. Navíc ten macbook má integrovanou Iris 5200 na destičce s procesorem a EDRAM, má jednu heatpipe, kterou oba 2 větráky chladí symetricky. A samozřejmě je chci vypnout softwarově. Zkoušel jsem i druhý sw SMCfancontrol, který také umožní nastvit jen v limitu výše (od asi 2000 do 5900). Nechápu proč. Na jiném screenhhostu (asi jiný macbook) jsem viděl, že šla nastavit i nula. Navíc další postřeh: po probuzení jsem viděl, jak větráky ukazovaly 0 rpm, pak 34 rpm, když se rozbíhaly.
Reset SMC a pram jsem provedl.
Opakuji, už od 2013 procesory v klidu a nízké zátěži topí tak málo, že heatsink je uchladí sám, navíc tohle je Haswell už, měřil jsem to a nespotřebuje víc než 5W vklidu (ale při zátěži jsem viděl i 60W, což mě překvapilo na 4750HQ s TDP 45W)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.