Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak provést spojení dvou fotek v paint.net?

Od: borek* odpovědí: 12 změna:

Zdravím.

Chci spojit dvě stejně vysoké fotky z boku k sobě.Nastavím si bílý obdélníkový podklad (nevím,jak se správně nazývá) na rozměry obou fotek,ale když vložím ze souboru první fotku,tak se mi bílý obdélníkový podklad zmenší na stejnou velikost jako má fotka a druhá už se na bílý podklad nevejde.Jak se dá zachovat tento bílý podklad,aby se při kladení fotek nezmenšil?Nevím ani jaký je postup pro jednoduchou koláž - spojení dvou fotek k sobě.To se musí obě fotky zmenšit,aby se vešly na ten bílý podklad?A jak při zmenšování fotek zachovat jejich rozměry-výšku a šířku,aby na jedné fotce nebyla postava např.štíhlejší a vyšší než na druhé fotce?.Možná se vám moje otázky zdají příliš naivní,ale já si s tím opravdu zatím nevím rady.Toto jsem ještě nedělal.Potřeboval bych prosím postup bod po bodě.Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Něco podobného jako Picasa umožňuje i program IrfanView, v němž můžete zvolit nový panoramatický obrázek a postupně do něj vkládat jednotlivé obrázky.

Nebo já ráda používám program PhotoFiltre. Postupně v něm otevřu oba obrázky. Potom z hlavní lišty → Nový → nastavit potřebnou šířku a postupně vložit oba otevřené obrázky.

Nebo u prvního obrázku nastavte velikost plátna (rozšířit pouze na jednu stranu) na potřebnou velikost a do přidaného místa vložit zkopírovaný druhý obrázek. Pozor: Nezapomenout "Uložit jako" a zvolit jiný název, abyste si nepřepsal původní obrázek.

borek*
hodnocení

Zdravím.Děkuji Vám za odpověď na moje téma.Já mám program Paint net,v češtině a rád bych se spojování dvou fotek a jiné,naučil právě v tomto programu.Přeji Vám hezký den.

hodnocení

1x

Jen obecně: Ta bílá pllocha se nazývá plátno a jde přizpůsobovat (jak fotka plátnu, tak plátno fotkám atd...). Fotografie a pracování s její výškou a šířkou se jmenuje škálování a zachování rozměrů lze dodržet buďto zaškrtnutím políčka "zachovat poměr" v nástroji anebo spojením symbolu řetězu u políček s šířkou a výškou...

doplněno 28.10.16 17:53:

Nejníže je práce s plátnem a vrstvami. Ta šachovnicová plocha je plátno v průhledném režimu (volitelně-černé, bílé, jakákoli barva popředí, pozadí).

Jak provést spojení dvou fotek v paint.net?
Jak provést spojení dvou fotek v paint.net? #2
Jak provést spojení dvou fotek v paint.net? #3
borek*
hodnocení

Zdravím vás Ernie.

Děkuji Vám za objasnění pojmů a zaslání příslušných obrázků.Víte,já jsem již starší pán,v důchodu a tak mi to asi již hůře myslí :).Takže mějte prosím se mnou trochu trpělivosti.Nemůžu najít v Paint Net ty tabulky co jste mi poslal jako náhled - "Škálování" a "Nastavení velikosti plátna obrázku".Jak si je mám vyvolat?Nebo to máte dané dodatečně do programu z nějakých pluginů?A o toto se mi právě jedná.Potřebuji si nastavit větší šířku plátna,aby se mi načtené fotky,které chci k sobě spojit nezasouvali stále pod to bílé plátno.To je ta věc co potřebuji vyřešit! Borek.

No já to uváděl jako příklad-v tomto případě v programu GIMP. Nevím jak to má ten váš editor, ale myslel jsem, že principiálně podobně paintnet.suewebik.net/...

A škálování vrstev a obrázků máte buď v panelu nástrojů nebo v nabídce na liště Obrázek, Vrstva

borek*
hodnocení

Ernie,díky za odkaz.Tento popis a návod pro Vrstvy v Paint Net vypadá moc dobře.Prostuduji si to a pokusím se dle něj pracovat..Zatím se měj fajn. Borek.

Ono to vypadá složitě, ale ve skutečnosti je to založeno na principu fyzického skládání vrstev-fólií s obrázky ručně na sebe, které můžete dávat jednu na druhou, měnit jejich pořadí, průsvitnost, velikost, čmárat na ně, vystřihovat atd... Akorát vrstvu, kterou editujete (pracujete s ní), musíte mít v náhledu vrstev označenou jako aktivní (tu na které hodláte pracovat). Pokud si tohoto nevšimnete a budete editovat, tak se pak budete divit, že se vám úprava udělala na jiné vrstvě.

doplněno 30.10.16 19:28:

Ještě bych doporučil pro pochopení a učení v editačním programu otevřít si dvě jednoduché vrstvy a zkoušet stylem pokus/omyl jednotlivé funkce a nástroje a práci jak s nimi, tak s vrstvami.

borek*
hodnocení

Díky Ernie za tvou snahu mi pomoci.Jseš fajn borec. :) Již jsem se to naučil,myslím to spojování obrázků a to po pročtení si "Vrstvy" v Paint Net,v návodu,který jsi mi poslal.Mohl by jsi mi ještě prosím tě,vysvětlit,jak po spojení dvou fotek,které mají jednotné pozadí,např bílou barvu,můžu toto bílé pozadí přebarvit na jinou jednotnou barvu.Např. z té bílé na jemně modrou,nebo jinou?Nechci mít prostě za postavami bílou barvu,tedy většinou. Borek.

Budeš muset udělat výběr toho bílého pozadí a to nějakou metodou-je jich více. Buďto podle barvy nebo vystřižením. Vybereš tedy popředí obrázku, dáš invertovat výběr (výběr se přepne na vybrané pozadí) a pak můžeš s pozadím pracovat nástrojem barev jak libo. To je jen jednodušší varianta. Je lepší opět pracovat s vrstvami u každé úpravy zvlášť, ale popis by byl nad rámec odpovědi.

To, že vím jak něco funguje, ještě ze mě nedělá borce, tak prosím.

borek*
hodnocení

Zdravím Ernie.Tak jsem již zvládl to,co jsem se potřeboval naučit.Děkuji ti za tvé rady.Borek.

hodnocení

0x

Manžel to dělá v Gimpu, ale postup nevím? Ale zkusím překopírovat zjednodušený návod na koláž z picassa.google.com.

Když máte otevřenou nějakou fotku v Piccasa, tak dole vpravo je nabídka Koláž...a pak z Knihovny vyberete fotky, které tam chcete (ještě předtím si je můžete upravit )...ty, které jste vybral, vidíte v záložce Klipy...a pak už dáte jen Vytvořit koláž a ješte si vyberete, jaký chcete rozmístění...

A tady ještě návod od Gimpu- dole je na koláž photo-modr.estranky.cz/...

borek*
hodnocení

Zdravím.

Děkuji Vám za odpověď a za odkaz a přeji Vám hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]