Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřeboval bych poradit s jednou věcí...
protože jsem pořád bydlel na stupidních místech v Praze a nikdy jsem neřešil internet s vysokou rychlostí, tak bych potřeboval radu.
Přestěhoval jsem se a v baráku máme T-Systems - než bude smlouva na net, nechal jsem si aktivovat "demo zdarma" a to je nastavené na 100mbit. Na kabelu jsem naměřil nějakých 90 mbit (takže OK) ale ze starého bytu jsem si přinesl router Asus RT-N10 (specifikace 802.11b/g/n s rychlostí až 150mbit). Ve starém bytě jsem měl jen 8mbit net, takže tam to jelo naplno... noooo a teď jsem zapojil router v novém bytě a po nastavení mi to jede extrémně pomalu (třeba jen 1mbit)...
Nemůžu najít příčinu, šifrování mám WPA2 s rychlostí až 150mbit (ale to se jedná o LAN rychlost ne?). Je potřeba tedy koupit nějaký router s gigiabitovými porty? Nebo dokážu i na tomhle routeru vycucat třeba těch 90mbit? Nikdy jsem síťový prvky až do týhle míry neřešil, tak nevím jak to je..
Děkuji
Router je dostatečně rychlý ( specs). Chyba bude v nastavení wifi. Zkus jiný kanál. V PC taky zkontroluj, že jsi připojen v módu 802.11n.
No ale tohle vypadá, že 100mbit je pouze pro místní rozvod (LAN).
Agregaci a rychlost WAN znáte? Měla by být uvedena ve smlouvě. Mohlo by se tedy stát, že se nedostanete přes Vámi zmiňovaný 1mbit ani kdybyste měl Hi-End CISCO
Děkuji všem za odpovědi.
začnu odpovědi odzadu, takže:
1) zásuvka -> kabel -> pc (napřímo) // download: 89.11 Mbps / upload: 45.02 Mbps
2) zásuvka -> kabel do WAN portu routeru -> druhý kabel z LAN portu do pc // download: 49.97 Mbps / upload: 49.47 Mbps
3) Wifi // download: 1.88 Mbps / upload: 5.83 Mbps
Nastavení routeru je následovné:
- režim bezdrátového připojení: n Only (b/g Protection zapnuto)
- kanály jsem vyzkoušel: Auto i 1-12
- šifrování: WPA2-Personal
- šířka pásma: 40 MHz
- rychlost bezdrátové sítě: až 150 Mb/s
Smlouvu ještě nemám, T-Systems nabízí po nastěhování (ještě před odesláním smlouvy) aktivaci "demo" resp. "zdarma" internetu na 4 týdny, tj. tarifu Comfort což je 100/100 Mbps, což očividně na kabelu (přímo) funguje. Zkoušel jsem všemožná nastavení routeru, ale vůbec nic nefunguje a nenapadá mě co by se tam dalo změnit. Jejich FAQ nic neříká (jen že je možné použít vlastní řešení, ne jejich router), v dokumentech nic není. Takže netuším, agregaci neznám. Zkoušeno jak na ntb Lenovo G780 tak iMac 21 late 2011 - oboje mají wifinu s 802.11n
Děkuji
Ještě můžeš zkusit připojit Mac na LAN a notebook na Wifi (nebo opačně) a zkoušet mezi nimi přenos z RAMdisku do RAMdisku (pozor na MB/s vs Mb/s).
Opravdu ten (Windows?) notebook ukazuje připojení ve standardu n? Nevím, jak se to zjišťuje na Applu.
Při pokusech posaď ten router někde uprostřed místnosti na stůl nebo zem.
Zkontroluj správně nasazenou a nezlomenou anténku.
Zkus stáhnout z českého internetu (Slunečnice, ...) větší soubor (100MB+) a spočítat přenosovou rychlost z tohoto přenosu. Tady už se ale chytám stébla trávy.
U wifi to bude nejspíš zarušením nastaveného kanálu. Chtělo by to proskenovat něčím jako vistastumbler, který ukáže všechny kanály a zvolit tu nejlepší. Automatice nevěř.
Ohledně kabelu - nemusí to router zvládnout. Zkus nový firmware, ale pomoci to nemusí, prostě HW nedostačuje a nebo jen prostě kolísá rychlost a při druhém měření...
Jo ta rychlost 150Mbit je pro wifi a to ber tako teoretickou
Už asi vím, odkud vítr fouká. Copak máte za router? Ona ta udávaná rychlost 150Mbps na WiFi platí pouze pro WiFi->LAN, tedy spojení s routerem přes Wifi, nikoli průchod na WAN přes WiFi!
Uvedu konkrétní příklad ze své praxe. Doma mám připojení k netu od Edery. Původně v rychlosti 30Mbps (optika) rozvedeno přes domácí low-end router Tenda "100Mbps". Reálná rychlost 27Mbps. Poté došlo k navýšení rychlosti na 60Mbps a reálná rychlost s použitím Tendy byla opět 27Mbps. Při použití Edimaxu BR 6104K byla reálná propustnost 28Mbps. Tato kategorie routerů má prostě svá fyzická omezení. Musel jsem pořídit jiný router a to D-Link DIR 657 s LAN 1Gbps a fyzickou propustností 300Mbps. Nyný tedy na připojení 60Mbps od poskytovatele dosahuji na rychlost 58-59Mbps, na WiFi-LAN je to max dle zařízení, na WiFi-WAN je to kolem 29Mbps.
Čiže, pokud to jde "ze zdi" smluvní rychlostí, bude problém s fyzickými možnostmi routeru. Ethernet karty na NTB/PC dnes již většinou dosahují 1Gbps, v tom problém nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.