Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Internet 100mbit / router?

Od: romeiro* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, potřeboval bych poradit s jednou věcí...

protože jsem pořád bydlel na stupidních místech v Praze a nikdy jsem neřešil internet s vysokou rychlostí, tak bych potřeboval radu.

Přestěhoval jsem se a v baráku máme T-Systems - než bude smlouva na net, nechal jsem si aktivovat "demo zdarma" a to je nastavené na 100mbit. Na kabelu jsem naměřil nějakých 90 mbit (takže OK) ale ze starého bytu jsem si přinesl router Asus RT-N10 (specifikace 802.11b/g/n s rychlostí až 150mbit). Ve starém bytě jsem měl jen 8mbit net, takže tam to jelo naplno... noooo a teď jsem zapojil router v novém bytě a po nastavení mi to jede extrémně pomalu (třeba jen 1mbit)...

Nemůžu najít příčinu, šifrování mám WPA2 s rychlostí až 150mbit (ale to se jedná o LAN rychlost ne?). Je potřeba tedy koupit nějaký router s gigiabitovými porty? Nebo dokážu i na tomhle routeru vycucat třeba těch 90mbit? Nikdy jsem síťový prvky až do týhle míry neřešil, tak nevím jak to je..

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

1x

Router je dostatečně rychlý ( specs). Chyba bude v nastavení wifi. Zkus jiný kanál. V PC taky zkontroluj, že jsi připojen v módu 802.11n.

hodnocení

0x
Koukni zda jedes na wifi tridy n a zda jsi na dobrem kanale. Zda ten kanal neni moc ruseny okolnimi wifi.

romanb74
hodnocení

0x

No ale tohle vypadá, že 100mbit je pouze pro místní rozvod (LAN).

Agregaci a rychlost WAN znáte? Měla by být uvedena ve smlouvě. Mohlo by se tedy stát, že se nedostanete přes Vámi zmiňovaný 1mbit ani kdybyste měl Hi-End CISCO ;)

ctenar*

Píše, že při připojení přímo kabelem vytáhne 90Mbps.

Což mi připomíná: měřil tazatel rychlost, když se připojí kabelem přes ten router?

romeiro*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi.

začnu odpovědi odzadu, takže:
1) zásuvka -> kabel -> pc (napřímo) // download: 89.11 Mbps / upload: 45.02 Mbps
2) zásuvka -> kabel do WAN portu routeru -> druhý kabel z LAN portu do pc // download: 49.97 Mbps / upload: 49.47 Mbps
3) Wifi // download: 1.88 Mbps / upload: 5.83 Mbps

Nastavení routeru je následovné:
- režim bezdrátového připojení: n Only (b/g Protection zapnuto)
- kanály jsem vyzkoušel: Auto i 1-12
- šifrování: WPA2-Personal
- šířka pásma: 40 MHz
- rychlost bezdrátové sítě: až 150 Mb/s

Smlouvu ještě nemám, T-Systems nabízí po nastěhování (ještě před odesláním smlouvy) aktivaci "demo" resp. "zdarma" internetu na 4 týdny, tj. tarifu Comfort což je 100/100 Mbps, což očividně na kabelu (přímo) funguje. Zkoušel jsem všemožná nastavení routeru, ale vůbec nic nefunguje a nenapadá mě co by se tam dalo změnit. Jejich FAQ nic neříká (jen že je možné použít vlastní řešení, ne jejich router), v dokumentech nic není. Takže netuším, agregaci neznám. Zkoušeno jak na ntb Lenovo G780 tak iMac 21 late 2011 - oboje mají wifinu s 802.11n

Děkuji

ctenar*

Ještě můžeš zkusit připojit Mac na LAN a notebook na Wifi (nebo opačně) a zkoušet mezi nimi přenos z RAMdisku do RAMdisku (pozor na MB/s vs Mb/s).

Opravdu ten (Windows?) notebook ukazuje připojení ve standardu n? Nevím, jak se to zjišťuje na Applu.

doplněno 25.10.16 21:26:

Při pokusech posaď ten router někde uprostřed místnosti na stůl nebo zem.

Zkontroluj správně nasazenou a nezlomenou anténku.

Zkus stáhnout z českého internetu (Slunečnice, ...) větší soubor (100MB+) a spočítat přenosovou rychlost z tohoto přenosu. Tady už se ale chytám stébla trávy.:(

U wifi to bude nejspíš zarušením nastaveného kanálu. Chtělo by to proskenovat něčím jako vistastumbler, který ukáže všechny kanály a zvolit tu nejlepší. Automatice nevěř.
Ohledně kabelu - nemusí to router zvládnout. Zkus nový firmware, ale pomoci to nemusí, prostě HW nedostačuje a nebo jen prostě kolísá rychlost a při druhém měření...

doplněno 26.10.16 10:04:

Jo ta rychlost 150Mbit je pro wifi a to ber tako teoretickou ;)

romanb74

Už asi vím, odkud vítr fouká. Copak máte za router? Ona ta udávaná rychlost 150Mbps na WiFi platí pouze pro WiFi->LAN, tedy spojení s routerem přes Wifi, nikoli průchod na WAN přes WiFi!

Uvedu konkrétní příklad ze své praxe. Doma mám připojení k netu od Edery. Původně v rychlosti 30Mbps (optika) rozvedeno přes domácí low-end router Tenda "100Mbps". Reálná rychlost 27Mbps. Poté došlo k navýšení rychlosti na 60Mbps a reálná rychlost s použitím Tendy byla opět 27Mbps. Při použití Edimaxu BR 6104K byla reálná propustnost 28Mbps. Tato kategorie routerů má prostě svá fyzická omezení. Musel jsem pořídit jiný router a to D-Link DIR 657 s LAN 1Gbps a fyzickou propustností 300Mbps. Nyný tedy na připojení 60Mbps od poskytovatele dosahuji na rychlost 58-59Mbps, na WiFi-LAN je to max dle zařízení, na WiFi-WAN je to kolem 29Mbps.

Čiže, pokud to jde "ze zdi" smluvní rychlostí, bude problém s fyzickými možnostmi routeru. Ethernet karty na NTB/PC dnes již většinou dosahují 1Gbps, v tom problém nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]