Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvoje windows v 1 PC?

Od: jaromir83* odpovědí: 10 změna:

zdravím, nas starém HDD mám v PC visty, na nový HDD v tomtéž PC chci dát win7 (nebo win8 nebo win10) a pak si mezi vistami a novými windows přepínat (měnit bootovací HDD v biosu), bude to fungovat nebo mám čekat nějaké problémy? zkušenosti? dík

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, když se dualboot udělá dobře, tak potom není žádný problém. Zdravím!

doplněno 20.09.16 11:16:

Základem je, aby BIOS viděl oba HDD (u IDE HDD to byl problém, který se musel vyřešit jako první).

Pokud máte SATA HDD, tak by je měl BIOS vidět hned. Pokud ten první HDD odpojíte, tak při instalaci OS na nový HDD neuděláte chybu, že si zvolíte pro instalaci starší HDD (a původní OS přeinstalujete).

Takže, uděláte normální instalaci s formátováním HDD a novým OS, odzkoušíte a vyladíte. Potom zase připojíte první HDD a po zapnutí PC si zvolíte, z kterého HDD bude PC bootovat (a který OS). Přepínat mezi OS nelze.

doplněno 20.09.16 11:59:

hm - řekl bych, že pro nabootovaný OS bude ten "jeho" HDD vždy C a ten druhý (bez spuštěného OS) bude D. Ale, jak jsem psal, tak se to musí udělat dobře.

jaromir83*
hodnocení

dual boot? takže mám radši fyzicky odpojit starý HDD s vistami až budu na nový HDD dávat nové windows aby se to nemlátilo, nebo jak?

hm*

Určitě je ten postup dobře? Když před instalací odpojí starý disk, nová WIN se nainstalují na "disk C" (nový disk). Až se pak vrátí starý disk, nestane se z nového disku "D"? Instalace nových WIN by pak byla nefunkční. Nebo to mají WIN ošetřeno?

jaromir83*
hodnocení

"přepínat" jsem myslel v BIOSu po zapnutí/restartu PC, pokud bych měl stále zapojené oba HDD

amidamaru*

Já mněl na jednom hardu XP,Window 7-86,Windows 7-64 a Linux.Nebyly žádné problémy.Po nastartování mi Bios nabízel,jaký systém chci.Akurát komp při startování spomalil.Ale pak jel jako kdyby byl tam nainstalovaný jeden systém.

1) nebude pro OS vždy ten systémový céčko
2) já to vždy dělal tak že jsem si rozsekal disk (případně při první instalaci OS), dále jsem spustil instalaci staršího OS na první oddíl, pak novějšího na druhý oddíl a naformátoval datovou část.
3) V případě istalace na dva fyzické disky bych ani jeden neodpojoval páč se pak neudělá automaticky dualboot, leda ručně
4) lze poučít i jiný boot manager než ten default ve win, ale s tím jsem nelaboroval

romanb74
hodnocení

0x

Mám v NTB dva disky, na jednom mám W7, na druhém W10. Funguje to normálně, "Céčko" je samozřejmě vždy to aktivní.

Na svém starém PC jsem měl sbírku systémů od MS DOS 5.0 po Win XP SP3 + pár distribucí Linuxu, fakt vymakaný... ale jinak totálně k hovnu. Jak by řekla Simona Stašová v Pelíškách: "Takový práce a přitom taková blbost..."

Ty W10 jsem natáhl letos jednak ze zvědavosti a potom protože to bylo zdarma, nicméně standardně používám W7 a nový systém je spíše jakási záloha. Mimoto, Visty nepatřily k nejpovedenějším voknům co spatřily světlo světa, podobně jako Millenium.

Osobně bych doporučil instalaci W7, které mi přijdou podobně kvaliltní jako ukončené XP - tedy pokud je možnost.

jaromir83*
hodnocení

n, na staré hry potřebuji visty, na nové win7/8/10

doplněno 20.09.16 15:50:

jak jste ty systémy instaloval, normálně se zapojenými všemi HDD?

No jasně, pokud chceš aby ti win udělaly dualboot tak jak by ho mohly udělat když nevidí druhý OS?

hodnocení

0x
Truecrypt uz se neda zprovoznit? A do nej vlozit win?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]