Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Router k zesílení signálu

Od: aloisb® odpovědí: 22 změna:

Mám na chalupě router ADSL, který mi poskytuje O2 Internet Optimal. Router je v podkroví u stolního PC a v přízemí už je signál slabý. Tak jsme dali do přízemí další router WELL a spojili ho s horním routerem kabelem (LAN). Měli jsme to nastavené tak, že byly 2 sítě, každá na jiném kanálu a IP adresy přiděloval pouze horní server. Nyní se nám to nějak pokazilo, do spodní sítě se nelze vůbec připojit a z horního PC je IP adresa toho spodního routeru nedostupná, horní router se dá otevřít. Prosím o radu, jak bych to měl nastavit, stačila by 1 síť. Mám vyresetovat ten spodní router, abych se dostal na jeho setup?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vyresetovat a pak, buď jestli jeden router umí režim klient a nebo to udělat ručně.
Tedy jeden nastavit klasicky jako router i s wifi a druhý:
- vypnout dhcp
- klidně mu dát IP napevno z rozsahu prvního routeru (mimo jeho dhcp rozsah), ale není nutné
- dát u wifi stejné SSID, akorát si pohrát s kanály, tedy aby byly rozhozené od nekolik aby se nerušily
- propoj z horního routeru nedat do WAN ale do LAN

hodnocení

Díky moc, mavericku. Než se to pokazilo, tak jsme měli u každého routeru jinou SSID, u toho spodního vypnuto dhcp, kabel do LAN a ten spodní měl pevnou IP adresu (možná špatně). Nerozumím tomuto : - klidně mu dát IP napevno z rozsahu prvního routeru (mimo jeho dhcp rozsah), ale není nutné. Když se nad tím zamyslím, tak radíš dát tomu spodnímu routeru v setupu toho horního routeru pevnou IP adresu, která bude mimo rozsah, který má ten horní router nastaven přidělovat. Příklad : Horní router má nastavený rozsah přidělování IP adres 192.168.1.2 - 50. Pak tedy tomu spodnímu nastavit pevnou jako 192.168.1.51?

Jasně. Z hlediska správy je lepší pevná IP, takže ano. Lepší je tedy dávat DHCP (no spíš přehlednější) od například 100, nebo 20 a těch prvních X si nechat pro tyhle případy. Proč? Protože ne každý router když bys mu nastavil nějaké zařízení v síti napevno a jeho ip by byla v rozsahu, který router dává tak si s tím pokaždé správně poradí. To už raději udělat na tom routeru rezervaci IP na MAC.
Snad je to pochopitelné. Neznamená to tedy, že s dynamickou IP by to nefungovalo :)

doplněno 21.09.16 13:42:

Jiná SSID je právě zbytečnost. Jak myslíš, že běhají velké sítě, kde je třeba 20 AP? Taky stejné heslo, SSID, ale rozhozené kanály tak aby nedošlo k rušení.

hodnocení

Jenže právě ty různé SSID se mi nezdají jako zbytečnost. Stává se mi totiž, že zůstávám připojen na router se slabým signálem, i když jsem v blízkosti druhého routeru, který má samozřejmě signál plný. Tak se ručně připojím na silnější signál a aplikace běží lépe. Kdyby byl název jen jeden, nevěděl bych na který router jsem připojen a nemohl bych kvalitu připojení ovlivnit.

Windows toto řeší pojmem "agresivita roamingu" ve vlastnostech bezdrátoveho ovladače. V praxi to funguje tak, ze čím větší nastavíte agresivitu, tím rychleji se přepne na silnější signál.

Pozn: Neočekávám, že je to tento případ, ale jen pro věcnost: pokud bude mít jeden router nastaven jiný wifi standart než druhý (a/b/g/n) tak se zařízení bude připojovat automaticky k rychlejšímu zařízení ikdyž má slabší signál.

111®

no já to mám vyřešeno tak, s ohledm zase na kódování, že se jmenují stejně třeba POKR1 a POKR2

hodnocení

No tak v tom případě se nejmenují stejně*bzum* Já mám však nyní problém otevřít setup toho spodního routeru, který je spojen s horním ADSL routerem kabelem. Hlásí mi to, že je IP adresa nedostupná nebo že se načítala příliš dlouho. Chtěl bych tam změnit vysílací kanál, protože se mi zdá, že ten nastavený je silně rušen mobilními telefony. Co s tím?

111®

restartovat do továrního nastavení a pak znovu nastavit, předpoklad je připojení se k němu kabelem, na vstup LAN1

Mobil ti ho určitě neruší, to je blbost.
Jak jsi to nakonec nastavil? IP napevno, dhcp? Pingneš tu IP? Pingneš IP jiného zařízení připojeného do toho nedostupného routeru? DHCP máš zapnuté jen jedno?

hodnocení

Nakonec jsem ten spodní router jen restartoval tím tlačítkem vzadu a WIFI jede. Na horním routeru je pro něho nastavená pevná IP adresa. Na ten horní router (TP Link) se připojím téměř okamžitě, ale na ten spodní, který má DHCP vypnuto, to dost trvá, protože přes něj dává IP adresy ten horní. Neumím zadat ten ping, to dělá syn, až přijede. V čem by mohla být potíž s tím pomalým načítáním IP adres přes ten spodní router? Jinak děkuji za Tvůj čas a ochotu.

Používám u tchýně starý adsl router pro vykrytí části baráku kam nesáhne wifi router u pc a rozhodně to pomalé není (a to je fakt vykopávka). U tebe těžko říct. To od boku... Ping je příkaz, který se napíše do příkazového řádku ("ping nazev_pc" a nebo "ping ip_adresa") chce to zkusit na router, druhý router a uvidíš jestli tam nejsou velké rozdíly, nebo ztráty. Třeba špatný kabel...
Zkus zapojit pc/noťas místo druhého routeru a uvidíš jak pojede.

Rušení mobilními telefony se nebojte, operují na úplně jiných frekvencích, spíš může být rušen tím prvním modemem. U takhle blízkých sítích musí být kanály různé.

No jasně, že kanály různé, nikdo snad nepsal, že mají být stejné...

S tím si poradí jak mobil tak noťas. ZUáleží jak je silný signál. Pokud ho chceš donutit tak přinejhoršim vypnout/zapnout wifi na mobilu nebo NB.
Není to žádná nová věc, velké sítě se takto dělají a taky mají přesahy. Sám to taky provozuji a v pohodě. Mobil se dříve či později přepojí a nebo ho donutim když chci :)

111®
hodnocení

0x

ano resetem bych začal

hodnocení

0x

Spodní router je co zač? Jaký přesný typ? Je to ADSL nebo jen wifi router? Spodní router bych nastavil do tzv. Bridge mode. Bude jen předávat kabely z wifi do LAN a všechno ostatní bude dělat horní router. V takovém případě bude mít adresu jen pro servisní účely, jeho adresa se na připojených zařízeních vůbec neobjeví.

hodnocení

Je to WELL WRC 7010N - výrobce nějaký JOYCE s.r.o. ČR. Až přijede syn, tak překontrolujeme, zdali je v modu Bridge. A ta jeho servisní IP adresa se zadá v jeho setupu?

Ano, ale zřejmě už tam nějakou máte. A samozřejmě musí být ve stejném interním rozsahu jako zbytek sítě.

Mě teda přijde zbytečný dávat ho do bridge, už jen kvůli případné správě... Pokud to má tazatel opravdu tak jak jsem popisoval ne jen já tak to musí běhat...

hodnocení

Ahoj, tak nám začal ten spodní router stále padat, přijel syn a celý večer s tím laboroval, neúspěch , až dnes ráno jsme na to šli znova a zjistil, že ten horní ADSL router přestal dávat do toho spodního z portu LAN signál internetu kabelem. Pak se to najednou po jeho restartu zase spravilo a už signál kabelem dolů dává. Nechali jsme ten spodní router v režimu "bridge" a DHCP vypnuto a běží to. Myslíš, že je to na výměnu toho horního ADSL routeru?

Pokud se to bude opakovat, tak jo. Ale prostě se to občas stává.

hodnocení

Tak zase má problém ten ADSL router s přidělováním IP adresy. Zkoušel jsem restart notebooku, ale to nepomohlo. žlutá kulička stále kmitala, až to napsalo, že se IP adresu nepodařilo obnovit. Po restartu routeru se notebook připojil a radio začalo hrát. Je to zn. TP Link a je v záruce, tak ho budu reklamovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]