Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malware Zepto

Od: hubas* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.

Tento malware mi zašifroval soubory (audio, vide, text). Několika aktualizovanými programy renomovaných společností jsem se ho zbavil, ale soubory zůstaly zašifrované. "Záloha" není a "obnova" není možná do stavu před napadením.

Existuje program, který by soubory rozšifroval? Hledám, nenacházím...pouze doufám, že existuje.

Děkuji za pomoc.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

scv®
hodnocení

2x

Tak to Vás asi nepotěším - momentálně zřejmě nic spolehlivého neexistuje. Resp. pro soubory zašifrované některými ransomwary se za jediný spolehlivý způsob "dešifrování"považuje obnova ze zálohy. Nicméně s tím, jak se momentálně Zepto (alias Locky) šíří, bych Vám doporučil zazálohovat si zašifrované soubory a sledovat jeden z těchto webů ( [1], [2] ). Řešení by se časem mohlo objevit. Pokud se objeví, tak ale počítejte s tím, že pro dešifrování bude pravděpodobně potřeba "vzorek", tzn. nějaký soubor, který máte v původní i v zašifrované podobě. Spousta decryptorů takto fungovala a dokonce uměla dešifrovat pouze soubory do velikosti souboru, který jste tomu nástroji zadal pro porovnání. Takže čím větší soubor, tím lépe.

hubas*
hodnocení

Děkuji. Potvrdil jste mi info, které se mi podařilo o dané problematice vyhledat. Nyní bude třeba sledovat vývoj dekriptovacího sw. K tomu porovnání zašifrovaného vs. nezašifrovaného souboru se chci zeptat, jestli je možné použít např. zašifrovaný film 1GB a pro porovnání ho nezašifrovaný stáhnout znova ze stejného odkazu?

scv®

Dobrý nápad.. pokud je to opravdu ten samý soubor a nedojde k žádné chybě při stahování, tak by to neměl být problém. Podobně by mohl posloužit obraz DVD disku, např. od nějaké hry. Nebo záloha DVD, které máte i ve fyzické podobě. Držím palce a doufám, že se někomu podaří tenhle šmejd prolomit.

hodnocení

1x

Software na rozšifrování existuje. Nedávno o tom byla i reportáž v tv.

scv®

Vážně? V některé z českých (?) televizí znají řešení, zatímco celá internetová komunita a bezpečnostní odborníci ho ještě nemají? Kde je tedy nějaký odkaz? ;) Nevěřte všemu, co řeknou na Nově.. to, že existoval na jednu z prvních verzí RW Locky, neznamená, že funguje i na ty další.. na fórech se lidé dohadují, kdy byl kdo infikovaný a komu již vytvořené nástroje ještě pomohly a komu už ne. Stejný problém je se Zeptem, který se od původního Locky liší ještě více. Jiný algoritmus nebo třeba jen pár řádek kódu a původní nástroje jsou nepoužitelné. Až s něčím přijde společnost jako např. Kaspersky, tak nástroj existuje. Co do té doby řeknou v TV, kde mnohdy neví o čem mluví, je úplně jedno..

Ano, máte pravdu, hledal jsem to a na toto nic neexistuje, spletl jsem si to s jinou verzí. Omlouvám se.

hodnocení

1x

Snáď vám to pomôže.: zive.sk/...

hubas*
hodnocení

scv® má pravdu. Řešení na Zepto ještě není a programy od ESET a Kaspersky jsou ve fázi testování... V mém případě byly zašifrovány pouze soubory na ploše, tedy za sebe mohu doporučit ukládat na plochu co nejméně...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]