Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem, zejména HW znalým.
Mám pro syna jeden PC, relativně starý, ale podle mého názoru dostačující. Dostal ho od strýce, kterému prý pořád padal a sekal se...
Dal tam mraky blbostí - SW, ale hlavně nelegální OS, který přehodil na pro mne nesnesitelné W10. Prý se mu zdálo, že najednou PC "nepadá tak často".. no ale podle mne je jakékoliv padnutí či zamrznutí špatně. Takže jsem si to vzal a plánuju rekonstrukci. Základní info o PC:
Windows 10 Pro 32-bit CPU Intel Core 2 Duo E4500 @ 2.20GHz 37 °C RAM 4,00GB Dual-kanál DDR2 @ 266MHz (4-4-4-12) Základná doska Gigabyte Technology Co. Ltd. G33M-DS2R (Socket 775) 45 °C Grafická karta 2047MB NVIDIA GeForce GT 610 (ASUStek Computer Inc) 48 °C HDD149GB Seagate ST3160815AS
1) legální W7 (místo 32bit už 64bit)
2) změna HDD (tady si nejsem jist - mám jeden ověřený z NTB, ale kombinace SATA 3,5 a SATA 2,5 mi dělala v minulosti problémy - na ten menší se nedá nastavit SLAVE/MASTER... ) - asi SSD disk 120GB na systém a instalace..
3) místo AVG profi dát jen Avast nebo AVIRA free (nemá na PC nic zásadního, nikdo neleze do banky atd., připojen přes WIFI)
4) přepastovat, pročistit atd...
Vaše nápady či námitky?
Děkuji!
Doplním problém s HDD - bez zjevného důvodu jde do 100% vytíženosti a PC se zasekne. Někdy na minutu, někdy do nutného restartu, někdy za pár minut, někdy za hodinu,... nezjistil jsem důvod a předpokládám chybičku v HDD nebo neoriginálních ovladačích v W10.
Přestože ta deska gigabyte.cz/... má IDE a SATA výstupy, tak ten 150GB disk by měl být SATA, tam se Master a Slave neurčuje.
Nnicméně ten disk něco pamatuje a chybné sektory můžou být příčinou problémů. Mimo otestování disku, popř. koupení nového HDD (který se dá kdykoliv využít), bych celý komp vyčistil, přepastoval CPU, zajistil dostačnou ventilaci v bedně a nakonec udělal zmiňovanou instalací OS.
Jestli koupíte SSD nebo HDD je na vás, jak vám to dovolí rozpočet, ideální kombinace by byla SSD 250GB na systém + programy a HDD 1TB a výše na data a zálohy, ale je to o kompromisech.
Pokud uděláte zálohu čistě nainstalovaného systému a všech programů třeba v Acronis True Image ( je dodáván s některými SSD, např Crucial), je antivir zbytečný, oprava je zaležitostí několika minut, nehledě na to, že záloha se hodí vždy.
Pokud budou problémy přetrvávat tak může dosluhovat jiný HW - zdroj, deska.
On uživatel (syn) to mimo běžné weby pro učení bude sem tam používat na hraní her on-line, které bohužel (pokud vím já) nepodporují systémy linuxu.
S tím master-slave - když jsem tam měl dva disky, jeden načítal systém (3,5") a druhý byl záložní - na data. Když jsem to chtěl udělat naopak kvůli chybovosti disku, systém na 2,5"se nerozjel nebo sem tam někdy PC přestalo ten menší disk vidět... Předpokládal jsem chybu v nastavení... kabely a sloty jsem různě zkoušel vyměnit.
Zkoušel jsem prověřit přes BurnIn Test - první kolo 15 minut bez potíží, pak se ukončil bez výstupní hlášky. Opakovaně...
O těch W7 jsem rozhodnut - takže první pokus asi tímto směrem... ale říkám si, že investice do syna a mironet.cz/... by nebyla až tak špatná, když už u toho budu dva dny sedět a instalovat jednu aktualizaci za druhou...
Je pravda, že u normálního nezasr...ho PC není důvod, aby padal. V případě starého počítače bych asi moc nezkoumal, jen bych ho vyčistil a přepastoval, přeinstaloval bych ho načisto do W7 a hotovo, ani to SSD bych asi nedával. Daleko víc práce, než počítači, bych věnoval synově osvětě na téma "kterak zacházet s počítačem, internetem a vůbec".
Opticky vypadá PC v pořádku. Našel jsem v RAM trochu nesrovnalost - 3 jsou 800MHz a jedna 533MHz - to nějak pořeším, zbytečně přicházím o rychlost ram.
Zdroj má jen 350W... jsem zvyklý na 400 a více... Taky jsem ale zvyklý na větší chlazení a grafiku s větráčkem, tady je GK a s pasivním chlazením a nejvíc energie tak zřejmě bere ten HDD.
Když tam dám ten SSD, mělo by to jistě zrychlit a energetická náročnost toho HDD se pak výrazně sníží... zdroj by tedy mohl stačit ne?
Přepastuji - kdo ví, jak dlouho je to v tomto stavu.. min. 2 roky určitě.
Zdravím.
Ty paměti jsou hodně špatně, takhle opravdu jen stěží najdou "společnou řeč". Modul 533MHz dejte pryč. Doporučil bych vyhodit AVG a naistalovat free verzi Avastu (kvůli zatížení CPU při idle).
Než W10, tak bych raději použil W7 64b. Přepastování myslím nebude nutné, ale jestli máte pastu při ruce, tak proč ne, je to práce na hodinu.
HDD bych "proklepl" buď PC Wizardem nebo Crystal Diskem, jestli to nemá fyzicky za sebou, to se prostě stát může. A mrkněte do BIOSU, zda tam neřádil nějaký odborník ve snaze dostat z kancelářské sestavy výkon hustokruté herní sestavy. Nic nezkazíte když načtete default bios.
JJ, řeším HW, ale na BIOS jsem zapomněl... jestli tam nějaký expert nechtěl upravovat... Mrknu se tam taky - dík
Ta plečka ohledně přepastování je stará více, než dva roky, tak třikrát více nejméně. Ty kondenzátory jsou v pořádku? To bych se divil...
MB vypadá jako nový - je opravdu čistý a kondíky bez potíží... včera jsem odmontoval chladič procesoru a pasta byla samozřejmě vypálená... takže dnes jdu na nákupy - pastu, SSD, možná kratší káblík SATA / je tam snad půl metru... no a instalace W7, který dorazil
Tak proběhla výměna HDD za SSD, instalace W7 pro 64bit, srovnání RAM (jedna to brzdila) - nyní 4GB kingston 800Mhz (ukazuje to 400MHz 6-6-6-18).
První testy jsou ok, výrazné zrychlení, neseká se...
Napadlo mne ještě, jestli nezměnit za ty peníze i procesor - ten je přece zásadní HW... připomenu, že mám Intel Core 2 Duo E4500 @ 2.20GHz který má 65nm - našel jsem Intel Core2 Duo E8200 @ 2.66GHz 45 nm - sedět by to mělo - patice jsou přeci shodné... díky menší nm by se mělo méně zahřívat a vyšší frekvence by měla fungovat lépe...
jsou i další nabídky na aukru atd - s nižším "éčkem", ale frekvence třeba 2,8GHz - jaký máte názor na zřejmě poslední úpravu v pc?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.