Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkční HDD

Od: kluk512* odpovědí: 7 změna:

Ahoj, přestal mi jet na počítači HDD na kterém byl OS, když tento hadr vezmu a zapojím ho do druhého komplu abych alespon z něj vytáhl data, nenačte se mi OS ani na tom funkčním PC ( jakmile ten hadr zas odpojím vše pracuje normálně), zkoušel jsem jsem ho i opravovat pomoci opravy windows apod.. nic nefunguje resp. oprava se nenačte, stejně jako se nenačte i jiný OS když je tento harddisk zapojen.. Prosím o radu, tipy nebo nápady už jsem bezradný.. Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

0x

Nejprve jestli je vidět pod biosem. Pokud ne, tak ani jinde nepoběží. Pokud je to starší HDD s rozhraním ATA (IDE), tak ho musíte přesunutím "klemy" nastavit jako "slave". Pokud jsou na něm cenná data a jedná se o IDE, tak se to řeší přehozením elektroniky z funkčního HDD stejného typu. U SATA to obvykle nejde.

kluk512*
hodnocení

Pod Biosem vidět jde, ale to je asi tak vše.Jinak je to Sata.. Mám na něm celkém důležitá data. Zkoušel jsem spustit z cd linux a vytahnout z něj data, ale opět ani ten linux se nenačetl..

Máš na něm důležitá data. A zálohu... zálohu máš? OS se v jiném počítači načíst nemůže a disk je pravděpodobně v tahu, i když jej bios vidí. Zkus ještě připojit do funkčního PC poškozený disk a ve funkčním PC nastavit v biosu spouštěcí jen první a jeden disk, pouze ten jeho vlastní.

iz*

Jaký Linux? Jestli šlo o "živé" linuxové CD, měl by se systém načíst bez ohledu na to, jestli je či není funkční HDD. [Při spuštění NB/PC je nutné vybrat "spustit sytém", OS se pak načte do RAM.]

kluk512*
hodnocení

To je na tom právě to nejzajímavější... Jakmile připojím ten vadný HDD, nejde nabootovat ani cd s windowsy, jako ono to jde, nacte se to, ale když se ma objevit to okno s těma možnostma zamrzne to.. Stejně tak jako když spouštím ze funkčního hdd systém on se začne načítat všechno v pohodě ale pak to zamrzne, stejně tak je to s Live Linuxem ( botovaneho z cd) Jakmile vadný HDD odpojím funguje všechno bez problému...

hodnocení

0x

Jak dlouho ten zásek trvá? Reaguje na klávesnici nebo myš (jak z toho stavu vyskočíš)? Může být poškozená tabulka FAT nebo motor, elektronika disku pak velký odběr HDD neutáhne zdroj. Takovou mrtvolu bych zkoušel oživit v rámečku a připojovat do jako další disk do běžícího systému. Dají se na něj pustit diagnostiky atd.

kluk512*

Myslím si že bude nejspíš požkozen zavaděč systému ikdyž nevím pouhý zavaděč by nemohl dělat takový věci. Včera jsem zkoušel z CD nabootovat hirens boot, mini xp se zapnou, ale objevi se jenom plocha s kurzorem myši bez ikon. ( To samé se děje pokud zkouším nabootovat windowsy z CD, objeví se klasika nacitaní, ale jakkmile se ma objevit ta modra plocha kde je tabulka vyber jazyk a klavesnici tak se nic nestane obrazovka je jenom modrá, stejně obdobně to je když nabootuju funkční systém z jineho HDD, to pak zustane jen u načínání systému). Jediná šance jak z toho vyjet je vždy reset PC. Jinak v Hirens jsem zkoušel prodejt disk i dosovým analyzátorem, který dísk projel a nahlásil že by měl být v pořádku. Jediné co mě napadá spustit ten disk pomoci toho rámečku a nebo sata to usb konektorem. Ale je to fakt matoucí, když disk je v biosu normálne vidět, v dosu sen projel a v pohodě ale cokoliv jiného zapnout nejde...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]