Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Panasonic LX5, jak na 30fps

Od: houle odpovědí: 5 změna:

Mám problém s foťákem panasonic LX5, některé verze (NTSC)umí údajně 30fps, zatímco evropeské (nějaký dement v evropě prosadil PAL, sekané 25fps), jen 25 fps. Tohle se týká ale natáčení v AVCHD formátu, tam mě to štve, potřeboval bych to nějak zprovoznit, těch 30.

Zajímavě je, že v MJPEG to při stejném rozlišení natáčí i těch 30. Bohužel kodek je to na houby,...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Hmm, a nebo nějaký chytrák vymyslel NTSC (National Television System) a po čase to raději přejmenovali na "Never The Same Color" (Nikdy stejná barva). A protože norma PAL má vyšší rozlišení (větší datový tok) tak si s tím kompakt s pevným objektivem a procesorem VenusEngine z roku 2008 prostě neporadí. MJPEG je ztrátová komprese, proto ten datový tok nějak odkulhá. Natočit v NTSC a pak přechroustat do PALu. Koukat se na to ale nedá ...

houle
Tobě zase kulhá mozek! MJPEG video má stejné HD rozlišení a snímkovou frekvenci 30 na rozdíl od hnusného 25fps AVCHD ( kodek H264), ale bitrate narozdíl OD MJPEG( 16-22Mbps) JE 32 Mbps. Takže to umí natáčet 30fps při HD, a. To že MJPEG je zastaralý a neefektivní je druhá věc ( i když dělal jsem jem letmou zkoušku a nějak jsem artefakty neviděl.
vernon
Tobě kulhá mozek. Zjisti si podrobnosti o tom, proč se v Evropě používá 25 a 50 Hz obraz a v americe 30 a 60 Hz obraz, tajtrdliku...
Rozdíl mezi 25 fps a 30 fps je v praxi zanedbatelný. U obojího trhá obraz. Proč to tak ta kamera má, je problém výrobce. Jisté je, že pro kvalitní obraz je potřeba 50 fps, takže ten krám zahoď...
houle
Tak mi to pověz chytrolíne. Než budeš papouškovat nějaké mýtusy o síťové frekvenci elektryčna, zkus popřemýšlet o LCD monitorech. Většina jich běží na 59.94Hz a tam se 30fps vejde 2x narozdíl od 50Hz, kde se musí každý pátý snímek zdvojit.
Kromě toho Já sám pozoruji, že 30fps je mírně hladší než 25fps.
Jakože jedna paní povídala, že když je nastavená jiná frekvence, že to pak bude blikat ve videu. Jednak to záleží na expozičním času, zadruhé v praxi mi to nikdy nestalo. Zatřetí venku svítí slunce, ne zářivky. začtvrté někde se používají žárovky, které neblikají (jako slunce) nebo dokonce zářivky / LEDky které také nemusí nutně blikat.
Děkuji za upozornění, že 60fps evropě by mohlo způsobit katastrofu, ale to jsou legendy poplatné době analogové.
PS: navíc moderní foťáky (spíš kamery) mají i funkci synchronizace okamžiku expoziční doby na okamžik blikání zdroje světla...

houle
hodnocení

0x
wlezly: o rozlišení nebo o barevných prostorech vůbec není řeč... Opět PAL / NTSC slovíčkaření je archaismus analogové doby, něco jako to prokládané svinstvo. Tady tohle tupé názvosloví /nastavení naštěstí ovlivňuje jen FPS.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]