Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na nejlepší scanování

Od: luky2 odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer, prosím poradil byste mi někdo ohledně scanování nějaké typy, rady jak co nejlépe (nejvěrnější kvalitu, odraz dle skutečnosti) nascanovat popsaný sešit s poznámkami.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stonek*
hodnocení

0x

Chcete poradit, že máte na skenovacím zařízení nastavit nejlepší kvalitu skenování (DPI) které umožňuje?

luky2
hodnocení

To nestačí, taky byste mi mohli poradit třeba formát TIFF, řádky popsaného linkovaného sešitu zrovna moc dobře nejsou oscanované a ta barva modři propisky mi taky nepřipadá moc věrohodná dle skutečnosti.

remisak*
hodnocení

0x

A jaké zařízení máte?

luky2
hodnocení

HP Photosmart 5510

hodnocení

0x

Popsaný sešit? Jako bílý papír popsaný průpiskou? Na to nepotřebujete kvalitu, větší problém budou stíny hřbetu a kontrast pro další použití. Předpokládám, že snem bude OCR.

luky2
hodnocení

Některé tiskárny mají volbu např.:

nastavení gamy,

odstraneni rastru - hustota řádků,

úroveň doostření,

korekce podsvícení,

odstranit prach.

K čemu to slouží?

doplněno 03.08.16 12:08:

A ještě další:

Typ obrazu(I): vyhlazení barev,

Nastavení barev (C) - stálá automatická expozice - gama zobrazovací jednotky,

ICM,

Bez korekce berev (N),

úroveň automatické expozice.

doplněno 03.08.16 12:08:

To všecko k čemu to slouží?

Na naskenovaný, dvoubarevný sešit k ničemu. Sejmi si ostrou fotografii a vyzkoušej, vysvětlení všeho přesahuje možnosti tohoto vlákna. Můžeš se podívat na základy: cs.wikipedia.org/...

hm*

Všechny tyhle věci se pokoušejí co nejjednodušším způsobem vylepšit výsledek skenování, vždy s ohledem na něco.

Podle mě nejlepší výsledek získáš tím, že opravdu budeš skenovat na maximální optické rozlišení skeneru, s nastavením na "standard", s vypnutými všemi funkcemi "auto-" a "vylepšení xxx"; zkusil bych nechat možná jen tu korekci podsvícení. Ovšem je dobré ručně nastavit hejblátka typu jas, černá, bílá apod. tak, aby se dobře využil rozsah zaznamenaných hodnot získaných z předlohy, s těmito hejblátky pak už nehýbat a jen skenovat. Samozřejmě skenovat do bezeztrátového formátu. A skeny pak doladit v grafickém editoru. Ani tak ale výsledek zcela 100% nebude, protože to prostě nejde. V praxi pak uvidíš, že zdaleka není nutné se hnát za "nejlepším", protože není potřeba, stačí "dostatečně dobré" (např. nižší rozlišení a tak).

doplněno 03.08.16 14:38:

luky2: No, jak to máš nastavit, to ti přesně neporadím, protože to závisí na skenovacím programu. A já mám určitě jiný (i skener mám jiný). Někde bych povolil nebo zapnul režim "pro odborníky" (někdy může stačit jen vypnout automatiku), pak by se mohlo ledacos objevit. Pak si sejmout náhled, zobrazit si histogram a hejblíkama nastavit přijatelné hodnoty. Třeba. Ono to bude u každého programu jinak, ale zkrátka takový nějaký postup.

Kdyby se toto zdálo složité, nebo to prostě nešlo, tak aspoň vypnout ty automatické přizpůsobovací funkce, které mění obraz (automatický jas, vyvážení bílé, nastavení gama, doostřování, ...) a sejmout se základním nastavením.

V obou případech ale bude nutné skeny pak zpracovat v grafickém editoru. A i kdyby se nepodařilo skenovat jinak, než se zapnutou automatikou, grafickým editorem lze mnohé upravit a získat přijatelný výsledek, jen to bude pracnější, když bude každý sken nastavený jinak.

luky2
hodnocení

Mohl bys mi prosím poradit jak dobře nastavit ručně nastavit hejblátka typu jas, černá, bílá apod.

hodnocení

0x
Na to je super aplikace camscanner do mobilu za pár korun. Stačí rozumný foťák a výsledky jsou perfektní. Jinak největší dpi na sken je samozřejmě k ničemu, bohatě stačí 300dpi. Důležitý je dobrý skener, ideálně s ccd snímačem. Ten má trošku hloubku ostrosti.
jentak*

Většina OCR SW vyžaduje 300DPI jako minimální. Takže čím víc, tím líp.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]