Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznat že se mi poškodil procesor?

Od: samalamadumalam odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

Jak nastalo léto, můj počítač mi dával docela zabrat a zvlášť můj procesor AMD FX-4300. Minulé prázdniny a tyto chladič na procesoru opravdu jel na plné otáčky a hlukem to bylo doopravdy znát. Počítač a hlavně chladič jsem nyní vyčistil od prachu, ale mám stále otázku. Je možné že se mi procesor v průběhu těchto oteplených dní nějak poškodil tím že jsem na tom hrál docela hodně hry atd.? Na podzim zimu a jaro byl procesor v pohodě a zvládal to ale jakmile přišlo léto je to tu zas. Chladič mám objednaný nový a chci se pouze zeptat jestli nejde nějak zijstit že můj procesor (i grafická karta nejlépe) běží tak jak mají běžet a nejsou nějak poškozené kvůli velké zátěži. Odpovědi si budu velice moc cenit! Děkuji

doplněno 24.07.16 15:04:

+ Dodávám že s počítačem se nic divného nedělo, žádné náhlé vypínání, žádné bluescreeny, nic divného. Pouze jen hluk který vycházel z mého počítače a já mám pouze starosti

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nic se mu nestalo, on ty vysoké teploty přežije, i když je samozřejmě možné, že se mu trochu zkrátí životnost. Ale do té doby budete mít stejně už nový :)

trevor*
hodnocení

0x
Zdravím, bylo by dobré sledovat teploty pc při hraní například přes program aida 64 . Pak udělat screen s teplotami a poslat je sem. Ono obecně o pc platí, čím větší teplota tím nižší životnost. Pokud vše funguje, a ve hře nejsou žádné artefakty tak tě ujišťuji že je vše v pořádku :)

machr*
hodnocení

0x

Přitom by stačilo pouze vyměnit teplovodivou pastu :-P (mezi procesorem a chladičem)
moje oblíbená:
czc.cz/...

trevor*
Mx-4 je novější a má lepší výsledky

pc*
hodnocení

0x

Otázkou je, jaký airflow máte v bedně.

Pokud to tahá jen zdroj nebo máte jeden 80 mm ventilátor popřípadě máte malou bednu, tak se nedivím.

Je potřeba udělat v bedně pořádný průvan zepředu dozadu, nejlépe 120 mm ventilátory PWM (doporučuji Zephyr) a to teplo dostat ven z bedny.

czc.cz/...

Až dáte nový chladič, tak nainstalujte OCCT, proveďte zátěžový test a sledujte jak a kam až bude stoupat teplota procesoru a ve skříni.

Pokud se test nedokončí, je něco špatně a je potřeba zlepšit výměnu vzduchu v PC.

ocbase.com/...

Vašemu procesoru se nic nestalo. Má zabudovanou ochranu proti přehřátí - PC by se vypnul.

doplněno 24.07.16 18:44:

imagehosting.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]