Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

No bootable device?

Od: trautenberk* odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

můj problém je, že jsem jsem nejspíš přišel o HDD - velikost disku byla kolem 1000 GB a poslední dobou jsem ho měl skoro celý zaplněný - vždy tak +- 10 GB volného místa - ale asi 4 den zpět se mi normálě při práci na notebooku rozblikala obrazovka ( jakoby šumění a klikyháky) a notebook jsem musel vypnout - ale po opětovném zapnutí se mi ukázalo - NO BOOTABLE DEVICE - please restart system nebo tak něco?

Koukal jsem i do BIOSU a HDD1 a HDD2 je none? Znamená to že umřel HDD disk?

Prosím o radu co s tím případně pokuď bych si koupil nový HDD do notebooku jestli po vyměnění bude vše fungovat a co dál? :(

Děkuji za každou radu

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, HDD může být po smrti, ale také nemusí (možná je jen špatný záznam v MBR). Zkuste si stáhnout Live-CD s OS Linux, to vypálit jako obraz disku, nabootovat a podívat se, jestli HDD uvidí. Potom případně zachráníte data nebo tam něco opravíte, aby OS Windows opět bootoval. Na internetu je i návod, jak opravit MBR (pokud je chyba tam). Nový HDD si tam pořídit můžete, ale bude čistý a bez OS. Zdravím!

doplněno 12.07.16 18:56:

První odkaz je na jedno Live-CD s OS Linux. Najdete tam soubor ISO a v češtině (32 bit nebo 64 bit).

Stáhnete to správné pro Váš HW, vypálíte jako obraz disku na CD, v BIOSu si nastavíte bootování z mechaniky jako první a s tímto CD nabootujete. Když se to povede, tak tam zjistíte, jestli je přístup k datům na HDD - ta můžete potom třeba zálohovat na flashku. Druhý odkaz je všeobecný a více si už dohledáte (i podle Vašeho OS).

slax.org/... .

google.cz/...

doplněno 12.07.16 20:09:

Pokud máte novější BIOS, tak zkuste hned po zapnutí PC mačkat klávesu F12. Mohlo by vyskočit okénko, kde si vyberete tu mechaniku s Live-CD a ta by měla začít hučet, blikat LED a pracovat.

Bohužel, takto dálkově Vám už zřejmě více neporadím. Snad jen - zkontrolujte si kabeláž k HDD (když ho ani BIOS nevidí).

trautenberk*
hodnocení

Díky, ten návod jak na to - nejsem zase tak zběhlý :)

trautenberk*
hodnocení

Takže CD od Linuxu jsem vypálil - vložil při spuštění - dokonce v Biosu jsem nastavil DVD-Rom na 1.místo - ale při startu počítače opět vyskočí hláška No Bootable Device , Hit any key. (ok)

když dám,,ok´´ skočí tam Boot Option Menu

je tam (šipka nahoru) and (šipka dolů) to change option, ENTER to select an option

když mačkám šipku dolů nebo nahoru nic se neděje ani na ENTER jen problikne obrazovka a je to tam pořád?

Jde maximálně restartovat a vyskočí opět No bootable Device?

trautenberk*
hodnocení

Tak linux už mi naskočil? Co teď jak zjistím jak je na tom HDD - na ploše je akorát složka Centrum softwaru a Uživatelská příručka?

ben®

Dobrý den, vždyť dole je hlavní panel a vlevo je modré tlačítko, které má stejnou funkci jako v OS Windows tlačítko START - tedy, je tam nabídka, kde zkusíte např. Můj počítač (kde je vidět HDD a jeho rozdělení na oddíly) nebo Systém / Dolphin (Správce souborů). Pokud tam je HDD viditelný, tak můžete zálohovat data a měla by snad význam i ta oprava MBR, aby bootoval. Jestli tam HDD nikde nevidíte, tak ho nenačetl ani OS Linux a je poškozený nebo je problém s jeho připojením (např. v kabeláži). Zdravím!

doplněno 13.07.16 09:12:

Pokud HDD vydává nepřirozené zvuky (a není vidět v BIOSu a ani v OS), tak je poškozený.

Já si netroufám odpovědět na další dotazy, když neznám přesný typ NTB a zda byl OS Windows legální. Skoro bych Vám doporučil založit si zde nový dotaz a tam napsat konkrétní značku a označení NTB - a zeptat se tam na ten nový HDD a instalaci nového OS. Každopádně, nový HDD bude zcela čistý a bez OS. Další možnost je provozovat NTB bez HDD, stáhnout si SLAX pro instalaci na USB (flashku) a zůstat u OS Linux (který je zdarma). Provoz SLAXu z flashky je i s ukládáním jeho nastavení a je ho možno rozšiřovat o další aplikace (viz stránka SLAXu a tam Modules). Já ho mám na HDD, ale i na flashce (tam je trochu pomalejší, což je dáno starší flashkou).

Pokud se Vám OS Linux zalíbí, tak ukládat stažené soubory můžete třeba na další flashku nebo externí HDD do USB. Pro internet a běžnou práci je OS LInux ideální, ale není pro hráče náročných her (jinak zvládne snad vše, co OS Windows).

slax.org/...

trautenberk*
hodnocení

Bohužel jsem to projel a nikde tam HDD není vidět - podle mě je poškozený a při spuštění to v něm nějak divně vrže a vydává divný zvuky (prostě to nikdy nedělal)... Takže bude nejspíš logická výměna HDD jedná se o notebook - jde mi o to když už si budu muset koupit nový, jestli mám koupit úplně stejnou značku HDD a stejnou paměť (750GB)? Jinej by tam asi nešel ne?

A hlavně bude asi bez nějakýho Windowsu apod. úplně prázdný - nebo jak bych tam mohl respektive nějaký Windows dostat? Byl tam Windows 7?

Poslední dotaz, jen mě zajímá jestli nemůže být problém ještě někde jinde než v HDD - mám strach sehnat si HDD vložit a pak to stejně dál nepůjde - ale když jsem rozběhl Linux a běží, tak by asi problém být v něčem jiném neměl?

Děkuji za každou radu

měl jste tam předpokládám klasický plotnový hdd, ne ssd. Nemusíte kupovat stejnou značku a datovou velikost, ohlídejte si fyzickou velikost hdd, předpokládám, že to bude 2,5", dále je u hdd důležitá rychlost otáček - pozor na levné disky s 5400 ot/min, lepší jsou 7200 ot/min. Pokud byste se rozhodl pro ssd, tak dostanete velice rychlý systémový disk, ale s nižší kapacitou - např. 240GB. U ssd pohlídat sata3 a rychlost čtení/zápisu.

Koupený disk bude bez OS, ten si tam doinstalujete např. pomocí instalačního DVD (pokud máte v notebooku mechaniku). Předtím ho bude potřeba zformátovat, ale to se udělá při instalaci OS.

Hodně zdaru!

trautenberk*
hodnocení

Bohužel nevím co znamená plotnový HDD :) Napíšu celou značku - je to Toshiba Disk Drive 750 GB - google.cz/...

Zajímá mě, jestli nemůže být poškozený ještě něco? Ale když jsem rozjel ten LINUX tak by to mělo být ostatní v pořádku, ne?

A s tím Windowsem kde by se dal popřípadě sehnat?

Díky

příklad SSD disku:

alza.cz/...

příklad plotnového disku (HDD), 2,5"- do notebooku:

alza.cz/...

podle toho odkazu, co jste poslal, Váš disk byl 5400ot/min, tím 7200ot/min byste si polepšil, nejlepší by byl ovšem ten SSD, nicméně má o dost menší kapacitu

Windows by měl fungovat podle sériového čísla, to bývá často na spodní straně notebooku

trautenberk*
hodnocení

Ano Windows je na spodní straně Notebooku a je tam i licenční číslo (nebo seriové) - jenže ten Windows budu muset ale někde nejdřív stáhnout ne? Pokuď budu mít novej HDD a prázdnej?

Byl to Windows 7 Home Premium

msdn.microsoft.com/...

Vyberte si podle Vaší verze

stáhnout image, vypálit jako bootovatelné, návod např. tady:

mojewindows.cz/...

pak nastavit v BIOSU bootování z DVD, vložit DVD a měla by proběhnout instalace

trautenberk*
hodnocení

Ještě nevím jaký je rozdíl a kterou verzi stáhnout?

Windows 7 Home Premium N with Service Pack 1 (x64) - DVD (Czech) 2715 MB

Windows 7 Home Premium with Service Pack 1 (x64) - DVD (Czech) 3046 MB

Windows 7 Home Premium N (x64) - DVD (Czech) 2664 MB

Windows 7 Home Premium (x64) - DVD (Czech) 2974 MB

Tenkrát když jsem si notebook kupoval žádný Windows 7 CD jsem nedostal - jediný co mám, je licenční číslo na zadní straně notebooku?

tu verzi "N" nebrat, je bez Media Playeru, ten sice nemusíte používat, ale když pak chcete nainstalovat např. Adobe Premiere, tak je problém...vzal bych nejspíš českou rovnou se service packem. Určitě 64bit. Pozor až pak budete doinstalovávat další aktualizace, abyste si nezaklikl upgrade na Windows 10.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]