Nejste přihlášen/a.
Ve svém compu jsem vyměnil procesor a po spuštění system nenaběhne, hned po zapnutí se ozvou tři dlouhé pípnutí ( pak pauza a stále totéž dokola ). Snažil jsem se vyhledat řešení na netu a došel jsem k následujícímu závěru: - vyměnit moduly RAM 1,65 V za jiné 1,5 V nebo méně. Rád bych slyšel/četl vyjádření něko z vás v "poradně", jak byste tuto věc ( rozumným způsobem) řešili.
pův. procesor - core i3 2120 ,nově instalovaný - core i5 3570K ( starší, použitý ) , deska Intel DH67CL - B3, RAM dual 2x2 GB 1333 MHz 1.65 V .
tři otázky : 1. má smysl výměna pam. modulu(z 1,65 na 1,5 V)? Nejsem si tím jistý. 2. Mohu použít paměť 1600 MHz 1,5 V ( frekvence podle podpory Intelu ano, o napětí se tam nezmiňují ) 3. Bude nezbytná úprava sw Biosu?
Podíval jsem se na stránku podpory od Intelu, kde jsem nezjistil žádný problém,co se týká hw , pouze doporučení (pro tento případ - výměna hw ) zkontrolovat verzi BIOSu - ale nevím užívanou verzi, protože se do Biosu teď nepodívám ( manuál k nové desce nebyl ), kromě toho jsem nikdy sw biosu neupravoval, i když jsem si všechny pc skládal sám. Proč jsem došel k tomu, vyměnit RAM - na dotaz na kompatibilitu Sandy bridge a Ivy bridge jsem našel na fóru radu, že pro Ivy bridge doporučuje Intel RAM 1,5 V a méně. Další poznatek z diskuse ( a z knihy ) - tři dlouhá pípnutí = chyba Ram, Wiki v článku o Sandy / Ivy bridge uvádí : jsou kompatibilní, ale záměna může vyžadovat úpravu sw (zřejmě sw Biosu ).
Když zapnete zcela bez RAM, jede nějak jinak? Byl "nový" procesor opravdu funkční?
souhlas s @pc
pro jmlc : (Odešel mi modem,neměl jsem net, proto reguji až teď ). Bez Ramky je to stejné, o tom, že cpu je funkční mám pochyby, zatím jsem vrátil původní dvoujádro a vše je při starém - ok. ( prodejce tvrdí, že až do vyjmutí z desky byl v provozu, funkční ).
Pokud už vám PC běží zjistěte verzi Biosu (buď se dostanete do Biosu nebo použijete nějaký software, AIDA64, apod.)
Vy jste měl procesor druhé generace i3-2120 pro který stačí verze BIOSu č 0105
nyní jste dal do desky novější generaci (č.3) procesoru i5-3570K (kterou třeba po 2 letech nemůže vaše deska znát) pro kterou je potřeba BIOS č. 150 a novější viz tabulka
Takže to vidím na špatnou verzi BIOSu a bude ho nutné aktualizovat (flešnout) Návod najdete na Youtube, mělo by to jít klasicky z BIOSu. Zkráceně - Nahrajete rozbalený BIOS na prázdnou flešku, dostanete se do BIOSu a tam provedete aktualizaci. Každý výrobce to má trošku jinak, tak si najděte, jak se to dělá na Intel deskách.
Pokud jsem dobře hledal, tak BIOS by měl jít stáhnout ze stránky Intelu zde:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.