Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odešel mi HDD, co s tím

Od: hankar* odpovědí: 6 změna:
Prosím poraďte, tukla jsem s notebookem dell6410 a asi mi odešel disk, hrci v něm a píše to něco o rebootu. Kde sehnat jiny, tak abych ho jen prohodila a jelo by mi to? Jde to vůbec tak? Predpokladan,ze bych hi koupila včetně systému.
Nebo mě ještě napadlo, mám jeden starší hdd, je možné jen prohodit rámeček dat ho tam a z instalačního cd nahrát Win? Promiňte za hloupé otázky, ale potřebovala bych pomoct. Dekuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Samotná výměna HDD v noťasu je většinou otázka tří čtyř šroubků. To opravdu není problém.

Ovšem po výměně to chce čistou instalaci systému, ovladačů a programů.

hankar*
hodnocení

Ano, to jsem i zvládla, ale je možné použít starší disk,který tam sedi s tim,ze jen koupím systémové cd a nainstaluji, potom ovladače a další...?

Jo, použít starší HDD by nemusel být problém.

tomasek*

Pokud tam ten disk sedí (tzn. vejde se a nikde "nepřečnívá") a má stejné konektory na připojení, tak není problém. Těmi konektory mám na mysli, že starší HDD se připojovaly IDE rozhraním/konektory a současné disky mají ve většině případů SATA rozhraní/konektory. Kompatibilní vzájemně (IDE a SATA) nejsou. Potom jsou i různé SATA konektory/rozhraní (SATA I, II, III), ale ty myslím kompatibilní jsou - čím vyšší číslo, tím rychlejší přenos, resp. zápis/čtení z HDD. Takže teoreticky pokud chipset Vaší základní desky podporuje SATA III a připojíte HDD se SATA I, tak disk bude fungovat, ale nevyužijete plný potenciál /rychlost/ chipsetu (a naopak).

Za systémové cd dáš ranec.

host*
hodnocení

0x

Nejcennější na disku jsou data. Když o naťuklém disku píšete tak klidně, tak asi máte zálohu dat, což je chvályhodné. Vadný disk hned nevyhazujte, možná časem najdete možnost z něj ještě data vydolovat a překopírovat si je, nebo najít nějakého důvěryhodného dobrého známého šikulu, který to umí, nebo se o to úspěšně pokusí. Třeba v Linuxu zkusit disk přečíst a zkusit z něj i bez spouštění operačního systému na vašem disku data přečíst a překopírovat. Pokud váš disk ještě lze pustit i když hrčí.

Další nebezpečí je, že vyhozený disk někdo, kdokoliv dostane do ruky a pokud do disku udělaná díra ránou kladivem, mohl by z něho nějaká data vyšťourat. Třeba fotografie, uložené emaily, účetnictví, osobní údaje, různé texty, atd. Takže by bylo dobré na disk dát samolepku "vadný" a uložit ho jako cennost, nebo do něj praštit kladivem tak, až se prohne a nebude už nikdy použitelný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]