Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový disk vs budou Windows stále legální?

Od: pavlinos* odpovědí: 28 změna:

Zdravím.Budu si kupovat nový HDD a ten starý bych chtěl vyřadit z provozu.je moc hlučný.Jenže mám strach,co udělat s Win.,mám je legálně,ale když je nainstaluju na nový HDD,tak budou i nadále?Nebo pomůže formátování tamtoho HDD a jejich odstranění,aby byli legálně?Snad ste to pochopili.díky

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Sice jsem to nikde nezkoušel,ale pokud bys překopíroval obsah svého disku na disk jiný,bude ti fungovat na počítači po výměně jako předtím.

JABRAKA

Nebude. Musel by jsi ho naklonovat ne překopírovat (Ghost, acronis...). Překopíroval by jsi jen samostatná data což je celkem k ničemu

pavlinos*
hodnocení

Takže když ten starý zformátuju a nebude se ppužívat a Win nahraju na ten nový,tak stejně nebude legální?To znaměná,abych si koupil nový OS,jo?No to se mi teda nevyplatí...To radši v hluku a legálně než v klidu a s Microsoftem za pr*elí.Dík

Copak jsem já nebo někdo jiný něco takového napsal? Legální to bude- oem verze windows jsou vázané na základní desku když už mám být konkrétní

doplněno 01.11.08 13:54:

Jooo a pokud si všimneš na koho je ta reakce ke které píšeš ;)

pavlinos*
hodnocení

Jo aha..už jsem si všiml...Znamená to tedy to,že to bude i ndále legální?Když odeberu systém ze strého HDD a instaluju ho na nový?a to že je to vázané na zákl.desku,to znamená,že při výměně desky už bude ilegal?Dík

Teda nevím jak jsi na toto přišel. Kde kdo tu plácá a vymýšlí blbosti a tazateli stačila odpověď, že systém legální mít bude. Nebylo zde vůbec řečeno, jestli má krabicovou či OEM verzi. Pokud projde aktivací, jako že projde, je v pohodě. když pak ještě smaže instalci ze starého disku (jinak by měl dvě) není dál co řešit.

santafreud*
nejen na desku, už jsem viděl OM Widle XP k myši.
Samozřejmě předpokládám, že jeslti měl náhodou OEM k něčemu, co z toho počítače vynadvá, by se neptal.
Ačkoliv když dneska člověk řeší legálnost widlí v soukromým compu musí bejt buď sledovanej, blázen, nebo provokatér... :_)

Od určitého data (nějaký rok zpět) je OEM pouze na základní desku- řeč je o win. Klidně se podívej na web microsoftu ;) Dříve ano, to se dalo i k myši

to Spider- já řešil ty věci okolo, odpověď zde byla hned od tebe ;)

Jsem se díval a tady je něco málo k tomu:

Převod licence

Licence pořízená formou OEM zůstává po celou dobu užívání produktu vázána na počítač, na který byla prvotně nainstalována. S tímto počítačem může být dále prodána nebo převedena na dalšího uživatele. Licenci k softwaru pořízenou formou nákupu softwaru OEM nelze podle licenčních práv přeinstalovat na jiný počítač _ v případě likvidace počítače nebo jeho vyřazení dochází zároveň k zániku licence. Od 1. 5. 2004 také platí, že v případě rozšiřování komponent počítače je možno vyměnit jakoukoliv součást počítače s výjimkou základní desky.

Zdroj: microsoft.com/...

jj, to je vončo *palec*

pavlinos*
hodnocení

Takže chápu to dobře,že legálnost je vázaná na zákl.desku?Dík

doplněno 02.11.08 11:55:

odpovězte mi prosím!dík

Myslíš že má každý z nás na práci jen odpovídání tady na fóru?

Pokud jsi kupoval pc s oem licencí win tak jsou win vázaná na ten počítač, potažmo tedy na základní desku (dříve šlo oem koupit i k něčemu jinému). Je to napsaný snad dost jasně v tom co sem kopíroval Spider.

Čili odpověď je ANO

santafreud*
jo, to bejt může. Já to viděl v nabídce ne dříve než předloni.
Ale skutečně existují lidé, kteří si požádají jako firma o audit softu a komisaři klidně řeknou No jasněže už to nemáme, přece když vyhodím case, nebudu kupovat novou licenci, né?
:- ))
pavlinos*
hodnocení

Sice je tu 12 odpověďí,ale stejně mi pořád n ení jasná odpověď na moji otázku.Když teda ze starého HDD vše odstraním a nainstaluju na nový a bude legální?díky

Děláš si srandu?

Odpověděl ti Spider hned v první odpovědi! Ano legální to bude

pavlinos*
hodnocení

ježiši...soráč,nevšiml jsem si toho...tak dík za spolupráci

santafreud*
no, napřed mi vrtalo hlavou, prč se neumí vyjádřit k tomu jeslti má OEM a pokud, tak k čemu, nebo jestli má normální licenci. Ale když je schopnej se ofrňovat, že nevidí odpověď... myslím že to mluví celkem jasně... 8-DD

OEM XP se dají dokonce koupit až do odvolání (slyšel jsem něco o konci roku) zcela samostatně v rámci legalizace systému. Pokud se OEM nainstalují na jiný disk než při první aktivaci, nebude je _pravděpodobně_ možné aktivovat online, ale pouze po telefonu. To ale není problém.

Jinak osobně řeším legální Widle hlavně kvůli drbání s nějakou kontrolou pravosti. Prostě se mi nevyplatí při jejich ceně ten systém krást.

santafreud*
...mně se zase při poměru cena/výkon neoplatí pro ně chodit do krámu...
A když si přečtu ve smlouvě, že neručej za funkčnost a za škody zodpovídají maximálně do výše 5 USD a to ještě pokud nebude na svatopetrskou noc oblačno, myslím, že je nespravedlivé požadvat od zákazníka víc než jen příslib peněz. Oni neručej za to, že to funguje, tak já neručím za to, že to zaplatím.
Ale Ty mas prece moznost ric, ze to za tehle podminek nechces a nevezmes si to.
Ale ukrast, to jo. Proste si priznej, ze ses zlodej a je to. A na nejaky smlouvy se nevymlouvej...
santafreud*
Ale notak, pánové :_DDD
Kdo mi tady chce tvrdit, že má comp do mrtě legální... Že tam nemá ani vyčištěný registry a opravený spouštění :_DDD
Takže se vrátíme zase na zem, nesypu vám se licenční čísla, tak zkuste moralizovat v mezích běžného žertu...
Celý tohle vlákno je totiž celkem vzato o ničem, dokud tazatel nekoukne do svý licence, kterou jistě má, když ji koupil, a nepřečte nám tam, jestli má plnou, OEM (a k čemu), síťovou nebo třebe studentskou, kterou mu jako dělníkovi prodal vychytralej třeťák...
santafreud*
A abychom si ujasnili - já mám doma dvě licence w2k OEM k case (jsou to už dlouhé roky) a ještě asi deset zbylých licencí k w95 a několik w98. XP se mi tu taky válely, ale ten shit už nevedu, nesedli jsme si.
Co nejede ve w2k, to prostě nepoužívám. Negamesím, nevyvíjím, takže mám malý nároky.
Nežebych licence cíleně kupoval, ale když jsem měl možnost to získat, jako recesi jsem si za to tu stovku připlatil.
V životě jsem za program zaplatil i malému programátorovi, a to když pan Vrána udělal svoje makro pro Word, protože to bylo skvělé.
to jen tak abychom předešli flejmu o tom jak kopírování zabíjí hudbu a Babičku by Boženka nenapsala bez příslibu tučné vydavatelské exkluzivní smlouvy..

hodnocení

0x

HDD si můžeš vklidu vyměnit a nainstalovat na ně svůj oerační systém. Budeš ho mít i nadále legální.

santafreud*
hodnocení

0x
No, podle smlouvy bys měl zajistit odinstalaci minulé kopie :- )
Pokud bychom šli do extrémů, jaké jenom EU dokáže, pak kdyby ti ten starý HDD někdo šlohnul a rozchodil tu instalaci, možná a teoreticky by se ti snad dalo přičíst nelegální nainstalování, ale tohle snad ještě pár týdnů nikoho nenapadne.
Jinak jsi licenčně zavázán nainstalovat k používání jednu (nebo kolik máš ve smlouvě) kopii. Takže ne jednu v obýváku a druhou v kuchyni, nebo jednu v práci a druhou doma, alel jestli v jednom roce vystřídáš dvacet disků nikoho nezajímá.

Tak paranoický bych nebyl- ano obnova dat pohoda,ale na co ti to bude když dotyčky bude mít na 99,9% jinou konfiguraci pc a tím pádem mu windows hnedka padne i v nouzáku, tím pádem jediné co by tak možná ještě bylo použitelné je vytáhnutí seriového čísla win ;)

pavlinos*
hodnocení

Takže je to Windows XP Home Edition SP 2,verze 2002,OEM...ale k jakému hradwaru je doprovázen OS opravdu netuším.

Chjo...prosimtě, přečti si to tady vše znovu a pořádně (hlavně to jak kopíroval Spider)...pokud to neni nějaká hodně stará instalace co se dala koupis třeba s myší a je koupená teď někdy zvlášť nebo to bylo už dodáno s pc tak je prostě vázaná na základní desku. Je to tu několikrát napsané a už se prosím na to neptej!

jezinka*
hodnocení

0x

Ano,Váš windows bude i nadále legální. Windows je doprovázen zákl.deskou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]