Nejste přihlášen/a.
Mám starší sestavu PC:
OS: Win XP Home, HW: pevný disk (Slave) + CD přehrávač (Master) na jednom ATA kabelu zapojen na IDE1 a DVD RW na druhém ATA kabelu zapojen do IDE2.
Ze sestavy chci vyjmout DVD vypalovačku pro jiné účely. Zbývající sestavu chci nechat dětem na hraní.
Potíž je v tom, že když odpojím napájení a ATA kabel od DVD- RW tak PC nenaběhne. Vizuelně to je vidět na větráčku procesoru: ten se asi na 2 vteřiny roztočí a pak se zastaví.
Když odpojím ATA kabel a nechám zapojené jen napájení DVD-RW tak PC naběhne.
Jaká je příčina toho, že nemůžu DVD-RW úplně odpojit?
Když odpojím ATA kabel a nechám zapojené jen napájení DVD-RW tak PC naběhne.
Z toho soudím, že problém nebude v řadiči, ale ve zdroji, který bůhvíproč chce, aby dotyčný kabel něco napájel. Tak co vytáhnout napájení z CD a zapojit tam napájení, které původně šlo do DVD?
Ano zdroj, který bůhvíproč chce, aby dotyčný kabel něco napájel.
Vyzkoušel jsem všechny možnosti napájení různými kabely ale bez úspěchu.
Zajímavé je, že několikrát jsem se startem uspěl tímto postupem: odpojil jsem napájecí kabel k DVDRW za chodu a pak PC vypnul a hned nový dal start, tak to několikrát naběhlo. Když však PC vypnu na delší dobu tak nenaběhne.
Asi budeš misto dvdrw muset dát nějakou jinou starou cdr ze zaprášené skříně.
S tímto problémem jsem se ještě nesetkal.
Zkusit pred odebranim zakazat v biosu? ikdyz rikate starsi sestava ... tam bude i starsi bios a nevim, zda to bude umet, ale mohla by tam byt moznost aspon vypnout POST (Power On Self Test) pripadne Halt on errors.
Pokud máš DVD nastaveno jako Master, tak PC zřejmě bootuje z něj. Nainstaluj OS na HDD, nastavený jako Master a pak můžeš DVD odpojit. Pokud mě paměť neklame, tak by měl HDD být připojen na konec kabelu.
pevný disk (Slave) + CD přehrávač (Master)
problém bych viděl v nastavení biosu - Master by měl být vždy HDD, resp. měl jsem 2x hdd a 2x dvd - každý má nejprve master a pak slave - a pak je nutné zadat v BIOSu nějaké to správné nastavení... Pokud je nastaveno spuštění dvd master a ten tam není, ...
Já měl před časem problém s deskou ASROCK - když jsem tam chtěl dát SATA disk pro lepší kapacitu i rychlost, musel tam být ještě ATA disk alespoň napojený - bez něj to nic nenašlo, s ním normálně najel SATA s OS.
Řešil jsem to tenkrát v servisu - pán jen kroutil hlavou - vše nastaveno správně a přitom bez starého HDD nenajelo... tak jsem to vyměnil za druhý PC z bazošu za 1500,- s dvojkovýma ramkama, 5x větším diskem, 4x výkonnějším chipem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.