Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Monitor najednou zčernal

Od: ivosisko® odpovědí: 9 změna:

Čumím na film a najednou tma - mám k notebooku připojený externí monitor a grafiku nastavenou, že notebookový displej obraz nezobrazuje a vše se odehrává jen na externím. Nepomohl ani restart. Když jsem monitor odpojil, tak displej notebooku jel normálně. Přípojil jsem monitor k PC a computer jsem spustil, úvodní hlášky se zobrazily a po třech vteřinách tma. Když monitor vypnu a znovu zapnu, tak se obraz na ony 3 sec ukáže a pak opět zčerná.

Čím to může být?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Odešel zdroj monitoru, nebo jeho podsvícení... Není to náhodou monitor BenQ?

hodnocení

Díky za reakci - BenQ ne, ale Acer...dá se to v domácích podmínkách nějak upřesnit anebo se mám raději obratit na servis?

Jen dodám, že monitor zhasne, ne však kontrolka - ta se tváří jakoby monitor jel (tím chci říct, že se nepřepne do "stand-by" stavu).

Jestliže svítí kontrolka, tak odešlo podsvícení, když svítí kontrolka = zdroj je asi ok, ale podsvícení je kaput, dá se to věřit tak, že ve chvíli kdy k tomuto doje, tak na obrazovku přiložte rozsvícenou baterku, nebo svítilnu na mobilu a opatrně (ať obrazovku nepoškrábete) s ní jezděte po ploše obrazovky, pokud semtam něco uvidíte, tak je to opravdu podsvícením. Dá se to opravit, ale může to způsobovat tolik věcí, že vám nejsem schopen říct, čím by to mohlo být...

Skuste vypojit monitor ze zásuvky, počkejte tak 10 minut, pak monitor rozeberte, vyfotťe po šlete sem fotku, ona je občas nějaké závada vidět i na první pohled...

Můžete napsat model monitoru? Třeba je to nějaká častější závada na více kusech, a třeba tento problém už někdo řešil...

hodnocení

Cosi osobního přerušilo na nějakou dobu moji snahu jít po příčině "kómatu" monitoru. Už jsem funkční, takže jsem monitor rozebral (nějak jsem opomněl zkontrolovat podsvícení baterkou *hi*) a na první pohled nic nezjistil. Takže jsem udělal dvě fotky (kvalita nic moc - za to se omlouvám, nebyl po ruce stativ) a přikládám je zde.

Co se týká modelu, tak se jedná o ACER X243H

Monitor najednou zčernal
Monitor najednou zčernal #2

No, vizuálně tam nic špatného není, ale já si myslím, že odešly spínací tranzistory podsvícení, které jsou z druhé strany napájecí desky... Jinak opravdu skuste ten "pokus" s tou baterkou, protože to mnohé napoví... A pak se od toho dá odpíchnout někam dál... Skusit prosvítit monitor baterkou je mnohem jednudušší, než přeměřovat nějaké součástky...

hodnocení

Díky za reakci...mohu ho zkusit prosvítit i takhle demontovaný? Samozřejmě ho napřed pozapojuji a budu dávat majzla, abych nešah někam, kde to bolí :)

hodnocení

Jo, a těmi tranzistory se myslí toto?:

Monitor najednou zčernal #3
hodnocení

A ještě jsem na jednu věc zapomněl - podle čeho (podle jaké hodnoty) se hledají na netu ty podsvětlovací trubice (nebo to jsou nějaké LED lišty?)? Ještě jsem panel nerozebíral, tak neznám jejich konkrétní označení - na netu jsem jen narazil na nějakého prodejce, který to nabízel dle průměru. A při tom hledání jsem na eBayi našel jak power, tak i main board po 270,- Kč. Není pak jednodušší to vyměnit celé místo pájení a rizika, že to dokur... ještě více?

Ano, to co jste označil zespod deska jsou ony tranzistory, Pokud budou kaput trubice, tak jejich výmena bude složitá, je totiž třeba obrazovku rozebrat naprosto komplet, protože trubice nejsou samostaná část panelu, ale jsou uvnitř, to znamená, že bysdte musel obrazovku rozebrat na jednotlivé vrstvy a poté opět složit, a ještě mezi ně nepustit žádnej prach a na žádnou z nich nesáhnout... jednodušší je koupit panel nový, ale to se potom oprava nevyplatí a je lepší koupit rovnou monitor nový, nebo ten samý, ale s jinou závadou a vzít si z něj potřebné komponenty...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]