Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde zapnout počítač

Od: hanzio odpovědí: 22 změna:

Ahoj,dnes mi zničehonic nejde zapnout počítač.Zapnu jej a místo běžného přihlašování mi naskočí černá cedulka-viz foto...tak zmáčknu jakékoliv tlačítko pro pokračování a vyjede tato červená cedulka a na té můžu udělat co chci a nic se neděje..maximálně mi vyskočí znovu ta černá...nevíte co je špatně prosím?.děkuji:(

Nejde zapnout počítač
Nejde zapnout počítač #2

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Máte-li na disku něco důležitého, zálohujte v jiném přístroji (nebo nechte zálohovat firmou). Problém je hardwarový - tj. se základními znalostmi neuděláte nic.

Dokážete se dostat do BIOS menu? Pokud ano, je možná jen chybička v cestě ke startu win.

doplněno 19.04.16 13:56:

v tom případě - servis - jinak přijdete o vše

doplněno 19.04.16 14:11:

Znáte přesný typ PC, máte soupis HW výbavy? Každý pc (základová deska) má jiný způsob, jak se dostat do BIOSu. Každý BIOS může mít jiné způsoby nastavení..

Co když si svým pokusem BIOS rozhodíte, PC zničíte a místo opravy za 500,- v servisu koupíte nový PC bez možnosti opravy aktuálního?

honzio
hodnocení

jsem v tomto uplny amater.jak se mam dostat do biosu prosím?

atj*

V tom případě by bylo v zájmu počítače aby se svěřil do rukou odborníka v servisu *smich*

Ne vážně, to je jako nechat laika se štárat v elektrorozvodně.

honzio
hodnocení

ale co když je to nějaká prkotina jako fakt to nastavení cesty k e startu a zvládl bych to sám

atj*

Máš recovery cd?

honzio
hodnocení

nic takového jsem nenašel... ale ta chyba 15 přece něco musí znamenat

doplněno 19.04.16 14:55:

tady jsem to našel na youtube..ale nejde mi to přehrát,mam notas invalidu

doplněno 19.04.16 15:14:

Nemůže to najít disk, ze kterého by najel systém. Takže buď se ti odpojil (něco s kabely) nebo chcípnul... tohle jsem dostal jako odpoved jinde...muže to být tím,že byl disk zcela plný?

ctenar*
hodnocení

0x

Je to prkotina. Jakou máš verzi Win? Nepřidával si do PC nějaké disky nebo měnil rozdělení disků?

doplněno 19.04.16 16:57:

Máš instalační CD od těch Win? Měl jsi na PC Linux? Máš ho tam ještě?

doplněno 19.04.16 17:04:

Jestli máš instalační CD, nabootuj z něj a postupuj podle návodu (ten samý postup s obrázky).

honzio
hodnocení

omlouvám se,že reaguji se zpožděním,jsem na notasu a je naprosto příšerný,zadrhává skript,nemužu se hnout tak se omlouvám...našel jsem nějaké cd s názvem"záloha syst.windows...(mám win 7 äle neoficiální) vložím to cd ale nic ,žádná nabídka na repair windows ani nic jiného nevyskočí...je tam pořád ta černá a červená tabulka s chybou 15...

ctenar*
hodnocení

0x

V červeném menu jdi na Grub command line a zadej tyto 4 příkazy jako ve videu:

set boot=(hd0,msdos6)
set prefix=(hd0,msdos6)/boot/grub
insmod normal
normal

honzio
hodnocení

ctenaři děkuji jdu na to

doplněno 19.04.16 18:20:

tak jsem to zkoušel zadat do té grub comandline..ale nebere to ty příkazy..vyskakuje hláška že je to neplatný příkaz 27...udělal jsem screeny..už to zadávám všemi možnými zpusoby a nic...pořád neplatný příkaz..tak nevím kde je chyba..ten kluk ve videu tam má vepsáno grub rescue...ale já tam mám jen grub...

Nejde zapnout počítač #3
Nejde zapnout počítač #4
ctenar*

Co se objeví, když místo psaní příkazu zmáčkneš klávesu TAB?

On to má GRUB4DOS nějak jinak než GRUB *ee*

honzio
hodnocení

když zmáčknu TAB..objeví se tohle...

doplněno 19.04.16 20:04:

v těch videích mají všichni "grub rescue" ..já tam to rescue nemám,mám tam jen grub..

Nejde zapnout počítač #5
ctenar*

Zkus zadat ten příkaz terminal, jestli se ti objeví ten "rescue".

honzio
hodnocení

myslíš jako vepsat tam slovo terminal? to jsem udělal a ukázalo to tohle

Nejde zapnout počítač #6
ctenar*

Čekal jsem to. :(

Netušil jsem, že se grub4dos tak liší od grubu. Budu si o tom muset něco přečíst. :( Dneska už ale ne.

Zkus ještě tyto příkazy:

ls

root (hd0,0)

configfile (hd0,0)/boot/grub

boot (nebo install)

honzio
hodnocení

moc děkuju že mi odpovídáš a pomáháš...ještě se mi podařilo najet do toho biosu..nešlo by to tam nějak opravit,?..četl jsem nějakou diskuzi,kde to psalo to samé co mě...a spekulovali,že nemá povolený Bios... zive.cz/...

přikládám foto toho mého biosu

Nejde zapnout počítač #7

honzio
hodnocení

0x

čtenářiii..já to vyřešil...tak napíšu jak... zapnout pc- při přihlašování neustále mačkat F8.a to i v době,kdy vyskočí ona chybová hláška "zmáčkněte jakoukoliv klávesu pro pokračování" typická pro červenou smrt.-...mačkat F8,dokud nenaskočí nouzovej systém, (tam vybrat"mode with prompt")...začnou se načítat soubory windows které vyústí v nabídku ,kde se vybere zcela dolní podnabídka "command prompt"...poté vyjede černá tabule kde se zadá toto:

bootrec /fixmbr

bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot

bootrec /rebuildbcd

(za slovem "bootrec" je mezera a až pak lomítko... a bác... windows chyba 15 opravena..už jsem na počítači...D... moc Ti děkuji za pomoc i rady... Rád bych tě poznal

doplněno 19.04.16 23:34:

ještě dodám..že v oné černé tabulce kam se zadávají tyto udaje ,windows sám píše x:/ sources> ..ale já tam sources neměl...měl jsem tam uvedeno "systém 32" a za to jsem dopisoval výše zmíněné udaje...tak snad to pomůže i ostatním

ctenar*

Blahopřeji k vyřešení problému! *palec*.

Ten bootrec /fixmbr jsem ti radil už výše. Vyžaduje to ale příkazový řádek Windows (ten "x:/sources nebo system32"), proto jsem se ptal, jestli máš inst.CD. Nečekal jsem, že by bylo možno se přes ten rozhozený GRUB dostat až k bootování Windows a tam vyvolat BootMenu přes F8 a tím se dostat k tomu příkazovému řádku. Ještě teď se mi tomu nechce věřit.

Ten problém je sice vyřešený, přesto si ale přečtu nějaký detailní popis, jak GRUB4DOS přesně funguje, abych zjistil, kde se stala chyba. Ten Error 15 je pod Internetu dost častý.

Mimochodem - tím bootrec /fixmbr jsi ten GRUB úplně odstranil. Jak se tam vůbec dostal, je záhada. *sok*

hodnocení

0x

@čtenář + @hanzio - klobouk dolů - *palec*

Už jsem zažil pár podobných pokusů a nikdy jsem neměl štěstí na tak šikovného tazatele.

ctenar*

Došlo jen k pomatení bootloaderu. Bohužel nevím proč (možná překlad LBA adres disku?). Vlastní data Windows nebyla v nebezpečí.

Problém byl komplikovaný tím, že příkazy v grub4dos jsou z nějakého důvodu jiné než v grubu. Budu se muset podívat, proč to tak je.

Ty fotky obrazovek, co tazatel posílal, hodně pomáhaly. Často laici nedokáží přesně popsat, co se stalo a co je na obrazovce a opravovat to na dálku je pak hrůza.

honzio

ctenář+jmlc... kluci nevím ale tohle mi fungovalo.. druhej den jsem se to bál zapnout že to zase nepujde ale od té doby mi pc fachčí bez problémů.. vůbec nechápu jak se mohlo něco takového s počítačem stát... ale matně si vzpomínám že jsem den předtím stáhl nějaký program na opravu pc ,který by měl opravit chyby atd..vyskakovala mi na něj totiž pořád reklama tak jsem si řekl že to zkusím a zrychlí se chod...ale zda to bylo tím těžko říct...děkuju Čtenáři ještě jednou

ctenar*

*palec*

Tvůj problém se už nebude opakovat, protože opravou došlo k úplnému odstranění GRUBu a jeho nahrazení standardním zavaděčem Windows (GRUB není od Microsoftu, je to nezávislý program).

Opravil jsi si sám a rychle počítač do původního stavu a ušetřil přitom dost peněz, času, nervů a běhání. To se počítá!*placni*

Jestli tě otravují reklamy v prohlížeči, nainstaluj si AdBlock (má i filtry pro české reklamy).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]