Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nedávno jsem chtěl zapnout počítač a vůbec bedna nereagovala, v opravně mi řekli, že někdy elektrárny pošlou silnější proud a může se stát, že dojde ke zkratu. Proto se chci zeptat, zda je možnost tomuto předejít a pokud ano jak?
Moc díky za odpověď
Bežne sa k tomu používa prepäťová ochrana,záleží len akú kvalitnú potrebujete a koľko prepätia znesie.: alza.sk/...
To nie je skrat. Skrat je prepojenie fázy do nuláku bez záťaže, obvykle vyhodí poistky, ističe, a je ticho. Lebo sa zvýši intezita prúdu nad nastavenú normu.
Občas sa stane, že prebehne do vedenia vyššie napätie ako 230 V. To sa volá prepätie. Alebo počas búrky. Najlepšie je napájať citlivé prístroje cez stabilizátor napätia s ochranou proti prepätiu. Pri prepätí vypne napájanie podobne ako poistka, alebo ističe.
A hodně se stává, že právě při zapínání PC spínaný zdroj "odejde", a není to přepětím v síti; jde v tom případě o málo kvalitní nebo hodně staré zdroje, kdy většinou při nekvalitních kondenzátorech buď zdroj vůbec nenaběhne (vypne ho vnitřní ochrana) nebo poškodí i další součástky ve zdroji. PC samotné se v těchto případech většinou nepoškodí...Takže kupovat kvalitní zdroje a k tomu nevypínat počítač, pokud vím, že za pět minut - trochu přeháním - budu opět pokračovat; nesnažit se šetřit za každou cenu. Ze zkušenosti - méně často vypínané PC (zdroj) vydrží většinou mnohem déle...v práci mi jede nepřetržitě třetím rokem (servery ve firmách mnohem déle), doma zapínám ráno a vypínám, než jdu večer spát...
Jo, občas restart po aktualizaci OS Win...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.