Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adaptér - můžu nahradit či nikoli?

Od: janka99* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, prosím o info, zda mohu nahradit adaptér notebooku s parametry

INPUT 100-240 V 1.2 A 50-60 Hz

OUTPUT 19 V 2.15 A

za INPUT 100-240 V 1.2 A 50-60 Hz

OUTPUT 19 V 2.37 A 45 W

či případně za

INPUT 100-240 V 1.5 A 50-60 Hz

OUTPUT 19 V 3.42 A

Četla jsem, že ano, ale dnes mi v práci tvrdili, že ne. Odešla mi nabíječka k notebooku a mám doma dvě ke kterým naopak nemám notebook (neb jim odešly základní desky)... tak bych je využila.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

0x

Jestli mají stejný konektor, výstup stejnosměrný stabilizovaný (asi ano) a na konektoru stejně "+" a "-", tak bych je klidně použil.

Jen bych se ještě zamyslel, jestli ty zmíněné nefunkční notebooky neodešly kvůli těm zdrojům (jestli nejsou zdroje vadné).

janka99*
hodnocení

Nejsem si vědoma, že by na adeptéru/nabíječce bylo + a -. Jestli odešly kvůli nim nevím, ten poslední se uspal a od té doby hlásí pomocí blikání chybu základní desky, nic předtím poruše nenasvědčovalo :(

hodnocení

0x

Sohlasím plně s "hm", proudové hodnoty (A) určují, na kolik může být adaptér maximálně zatížen a vzhledem k tomu, že uváděné náhrady mají tyto proudy vyšší, mohou být, za předpokladů uvedených v odpovědi "hm", použity. Doporučoval bych ale, aby byla jistota jejich funkce prověřena, změřit výstupní napětí, nejdřív "naprázdno", bez připojeného NB, mělo by být maximálně těch 19V DC a pak teprve připojit na NB a měřit "při zatížení" (při připojeném nabíjení baterie NB a při jeho zapnutí) a nemělo by být o moc nižší. Pak rovněž proměřit odebíraný proud při napojení NB, který by měl být menší, určitě pod 2,1A (původní adaptér) a než je štítková hodnota (A) náhradních adaptérů u OUTPUT. Je to sice trochu práce navíc, ale šikovný elektrikář si s tím bez problémů snadno poradí a máte jistotu, že Vám ani tento NB "neodejde". Při měření a porovnávání obou náhradních adaptérů se mohou hodnoty trochu lišit (záleží na jejich stabilizátorech). Řešil jsem tento problém a měření nedávno u svých 2 tabletů, 8-mi napájecích adaptérů a 3 smartphonů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]