Nejste přihlášen/a.
dobrý den prosím o radu cím to je, monitor LP Flatron L222 WS BN .Objevila se najednou vada: po zapnutí monitor svítí cca -1-2s pak zhasne a nejde... zkoušel jsem na nekolika PC takže vada je v monitoru ale kde? CCFL trubuc? Elektronika? Kondíky nejsou nafouklé...obraz jde normálně vždy jen 1 s od zapnutí pak zhasne...díky za radu...
a dá se to potvrdit nejak zmerit abych do toho nesel zbytecne? kdyz truboice odpojim , zapnu monuitor tak 650V tam je taky jen chvilku...takze bud si to elektronika nejak vyhodnotí že tam nic není pripojeno?prosím někopho o rozuzleni...diky moc
pokud by to proudová pojistka odpojila tak proc tam neni napeti naprázdno tj pri odpojených trubicích - pokud se vsechny 4 trubivcr odpoji tak nepeti skoci na 2 s na 650 V pak se to vypne...
Kondíky nemusí být nutně nafouklé, nedávno jsem opravoval LCD monitor a subwoofer, v obou přístrojích kondenzátory měly značně sníženou kapacitu, až na 1/10 jmenovité a nejevily známky nafouknutí.
pokud lampy (CCFL) svítí , byť jen pár sekund, hledal bych jinde. Především ty kondenzátory, které jsou hned na výstupu, v sekundáru za usměrňovači ve zdroji, a taky kondenzátory ze kterých je napájený střídač pro osvětlovací trubice. Nebylo by od věci zkusit i ten hlavní kond za usměrňovačem na vstupu
Flatrony jsou těmi kondíky známé. V zahraničních eshopech se prodávají přímo sady pro konkrétní model.
Jo, opravné sady se dají sehnat, já to vyřešil že jsem si opsal hodnoty, rozměry, rozteč vývodů a koupil jsem je v prodejně součástek.
Jen bych doplnil, že kondenzátory co jsou hned za usměrňovači na sekundáru zdroje musí být v provedení Low-ESR (snížený vnitřní odpor). No i ty pro napájení trubic bych doporučil radši taky v tomto provedení.
Nejdřív je proměřte, máte- li měřák kapacit tak do 2000 mikroF.
promerím to vše a dám vedet, na cizích forech písou ze to muze být ta trubice..mohu to nejak vyloučit? proste vzdy kdyz monitor zapnu tak 1 s jde pak hned zhasne ... diky
Dobrý den, kondenzátory nemusí být nafouknuté, ale stačí, aby vyschly, případně se může jednat o zkrat ve spínacích tranzistorech v invertoru podsvícení, ale to je spíše závada monitorů benq...
Zhasne s obrazovkou i kontrolka?
kontrolka power sviti kdyz obrazovka zhasne...v příloze foto desky...
tady je servisni manual : manualslib.com/...
diky
Proměřil bych tyto označené kondenzátory a pak polovodičové prvky na sekundáru. Pokud kontrolka POWER svítí, a podsvětlení problikne, byť na sekundu bude zdroj (celkově jakžtakž) funkční protože z něj něco (nějaké napětí) leze.
Z těch dvou samostatných kondenzátorů by měly být napájeny střídače pro podsvícení displeje.
U toho konektorů vlevo jsou napsána napětí? Jestli ano změřte zda souhlasí.
kondiky jsem promeril mely by byt ok, napeti na výstupu pro trubice (pri odpojených tribicích) se objeví po zapnutí a hned zmizne (je citit i ionizovaný vzduch takze se tam objeví jen krátce...takze ted u nevím...dle manuálu jsem promeril bo6 raster napetí vsude jsou...
Čím jste měřil ty kondíky?
Není někde z druhé strany tišťáku v oblasti invertoru vypálená zuhelnatělá cestička mezi měděnými cestami (přeskok)?
kodiky jsem odpajel a meril klasicky orientacne merakem , predtím jsem meril napeti na mericich bodech a je jak má být v manuálu, na tom konektoru v levo je 5 V jen nemám osciloskop na mereni vlny jak písi v manuálu na str 22... k IC801 je takdy 5 V na pinu 2...deska z druhé strany je jako nová nic vypáleného není videt...
Zkuste ještě všechny diody, jestli není některá přerušená nebo zkratovaná a tu zenerku ( ZD801? ) vlevo nahoře na schématu... a obávám se že víc vám asi neporadím. To se mi zdá že buď to nemá kde brát šťávu, že napětí rychle klesne (vyschlý kondík - rychle se vybije) proto to zhasne, nebo zasáhne nějaká ochrana a vypne to.
diody jsou ok aspon ohmetrem, slozil jsem to a tu je obrázek jak vypoadá monitor kdyz se rozne - je dole tmavý takze ze by byla lampa spatná a elektronika to vyhodnotila jako chybu? zivotnost lampy má být min 50 000 hodin monitor by musel bezet nonstop 5 a pul let... jsou tam 4 lampy nemel jsem je vytahle mam to zkusit opravit? pujdou do toho sehnat lampy? jak sr zapojuji? je jedno? Na desce jsou konektory a označené barvou...sned nekdo jeste pomuze diky moc jinak
Tak to opravdu netuším. ještě bych možná zkusil dobře izolovanými drátky propojit konektory střídačů pro horní trubice s vývody spodních trubic displeje, ať se potvrdí nebo vyloučí ty trubice, a naopak - konektory střídačů spodních trubic propojit s vývody horních trubic displeje ať se potvrdí nebo vyloučí chyba střídače.
Jestliže i po zhasnutí monitoru kontrolka indikuje, že je monitor běží, tak bude problém v invertoru pro napájení podsvícení nebo v trubicích. Skuste si otevřít nějaké okno s textem na bílém pozadí, a skuste přiložit baterku přímo na obrazovku, zda-li něco neividíte, pokud ano, tak je v hájí podsvícení...
Jinak, pokud kontrolka indikuje vypnutý stav (oranžová nebo bliká) tak bude problém v řídící elektronice, tedy na tom druhém tišťáku.
ano po zhasnutí monitoru kontrolka power svítí, pokud na monitor posvítím baterkou tak je videt obraz, krom tedy podstvícení vše funguje včetně menu na monitoru, takže je chyby bud v CCLF trobici nebo v invertoru, invertor jsem meril co jsem uměl viz návod výše...trubice nezmerím nemám napetí 650V...pokud je vadná jedna trubice tak to monitor pozna a zhasne se? jinak je pak problém v tom zdroji VN...diky
jeste otázka slo by nahrati trubice nejakým odporem - aby bylo mozno zjsitit zda monitr nevyhodnotí napr vadnou trubici a nevypne?ze by sa dal na výstupní 4 konektory nějaká zátez, pokud by pak napetí po zapnutí nespadlo tak je jasné že jue vadná trubice...i po odpojení trubic na vástupu cívky se napetí objeví ale cca po sekunde az dvou zmize...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.