Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Overclock Pentium D 930 nejde přes 220 FSB

Od: reca odpovědí: 7 změna:

Dá se nějak více přetaktovat tento procesor na této asus P5B-V základní desce? Když dám víc jak 220 FSB tak se to resetne na základní hodnoty.

Podařilo se mi to zatím stabilně clocknout na 3,3Ghz při násobiči x15(násobič asi nejde měnit)

RAM 667@ 731Mhz

A víc to prostě nejde. Deska má bohaté nastavení co se týče overclocku akorát nevím ještě co nastavit manuálně mám jen frekvenci procáku a zbytek časování, vcore a ostatní na automaticky(PCI-E jsem zamknul na 90Mhz a PCI na 33,3Mhz).

Otázka:

Když bych vyměnil ramky z těch 667 na 800 Mhz a pak v nastavení dal třeba SPD na 667 tak by měl jít procesor nataktovat více?

Stolní PC jsem netaktoval nejméně 7 let a tehdy jsem měl nejnovější MB která podporovala overclocking přímo z prostředí windows a to bez restartu.

Nynější konfigurace PC je následující:

deska: asus P5B-V

procesor: Pentium D 930 ste/...

ram: Kingston ddr2 2x1gb 667 Mhz 64bit a 1x1gb 667 Mhz 72bit

grafika: MSI Radeon 4670 G/...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den.

Skuste mírně zvýšit napětí procesoru, ale bacha, max. napětí tohoto CPU je 1.3375V! Pokud vás deska náhodou pustí dál, tak to nedělejte, mohlo by se pak velmi snadno stát velké neštěstí... Zárověň to taky nežentě až na hranu, skuste napětí opravdu malinko zvyšovat, jestli se to nezlepší. Hlavně si musíte uvědomit, že tento procesor má TDP 95W, a po overclocku bude procesor topit ještě více, takže mu budete muset zajistit také vemli dobré chlazení, jinak to bude kontraproduktivní, protože, pokud se procesor bude přehřívat, tak se jeho výkon bude snižovat, a to razantně, je to totiž "jakási"ochrana, před poškozením... Ale i přes to všechno, se vám možná tuto hranici taktu překonat nepodaří, a to jednuduše proto, že to nezvládne základní deska, nebo to ten procesor prostě nedá.. Zároveň si musíte uvědomit, že pokud přetaktujete "na krev", tak to také bude kontraproduktivní, protože procesor při (pro něj) již takto vysokém taktu může začít dělat chyby, a to pak může mít za následek celou nestabilitu PC, jako padání aplikací/celého OS, občasné nenabootování, atd... Takže procesoru zajistěte dobré chlazení, dostatek šťávy, a hlavně všeho s mírou, někdy méně znamená více... Jinak tady je link na specifikace procesoru: ark.intel.com/...

reca
hodnocení

Napětí jádra je nyní 1,27V

Při taktu 3,3Ghz se procesor nepřehřívá v max. zátěži nepřekračuje 50 stupňů.

Nyní přes zimní období není s chlazením problém. PC mám za příčkou jakoby ve vedlejším pokoji kde se teplota pohybuje v průměru kolem 9 stupňů.

Zatím pouze testuji, zda a jaké to bude mít výsledky pro výkon PC. Pak bych teprve řešil výkonnější chlazení. Nyní tam mám tento chladič který trochu nahrazuje box chladič. Nemám s ním problémy a to díky Q-fan ani neběží na max otáčky.

arctic.ac/...

reca
hodnocení

Co tam teda mám nastavit? Dal jsem takt jen o 1Mhz více na 221 a zas se to vyplo a resetlo na "default". I to napětí jsem zvýšil, ale vše ostatní jsem ponechal na "auto"

Asi paměti bych měl nastavit manuálně a kolik čeho na kolik?

Deska nabízí mnoho nastavení a je nemožné bez přesnějšího návodu zkoušet všechny kombinace, kdyby aspoň se to pořád nevypínalo a resetovalo se to na ten základ za chodu.

Jinak deska také podporuje core 2 duo konkrétně třeba e6400 o kolik může tento být výkonnější než pentium d 930? Vyplatí se si ho sehnat a přetaktovat na 3 až 3,2Ghz?

reca
hodnocení

Menší pokrok a možná vím co to způsobovalo.

Měl jsem zapnutou položku Vanderpool, tu sem vypnul a vyzkoušel ten ASUS AI NOS, podařilo se mi při nastavení pamětí na DDR 533 nastavit položku overclock 15%.

Takže se mi pc přetaktuje jen když je to nutné na maximální frekvenci 3444,95Mhz.

Když jsem v biosu nastavil overclock na 20% tak bohužel se to už zase restartovalo.

Tak nevím co je lepší:

1. mít zapnutou položku Vanderpool, paměti na DDR 667 a přetaktované na 731Mhz a FSB napevno na 220 Mhz tedy overclock jen 10%/ 3300Mhz

2. nebo položku Vanderpool vypnutou, paměti na DDR 533 a přetaktované dle zátěže na max.613 Mhz a FSB přes AI NOS overclock 15%/3444Mhz

3. víc to asi zvednout nedokážu.*zed*

?

reca
hodnocení

Zdarec, tak jsem si pořídil jiný procesor a ten nejde přetaktovat vůbec. Už nevím co tam nastavit aby to šlo. Pentium D 930 jsem měl aspoň stabilní s overclockem 10%.

Nyní s core 2 duo e6400 to nezvednu ani o 1 mhz, ani ten AI NOS nefunguje.

Když už to vypadá, že by dané nastavení fungovalo, tak se pro změnu sekne obraz na startovací obrazovce a musím natvrdo pc vypnout.

Nevím možná to dělá grafika? Kolik bych měl teda nastavit ten takt pci-e?

Zkoušel jsem už 90, 100, 101, 110 a pořád nic.

Nebo nemůže to být biosem? Měl jsem tam verzi 1205 a nyní tam mám naflashovanou 1211.

Tak tam nahrát nějaký starší?

chizuru*
hodnocení

0x
Ahoj,
tohle je celkem běžné u počítačů z té doby.
Limituje to základní deska, která jednoduše když se překročí určitá frekvence, tak se nenačte BIOS. Jediným řešením je sehnat jinou desku, která dokáže víc. :)
reca
hodnocení

Nastal menší pokrok už se mi podařilo nataktovat ten procesor, ale zároveň musím zvedat rychlost sběrnice PCI-E.

Navíc jsem zjistil, že lze využít softwarový SetFsb kde jsem našel správný clock generátor, náhodně jsem totiž zjistil, že deska Asus P5B - Deluxe má stejnou chipovou sadu takže jsem tam ten clock generátor zadal a začalo to reagovat.

Po malých krocích jsem zvyšoval frekvenci až se to nakonec seklo. Tak jsem pak v biose zadal o dvě čísla nižší frekvenci . Nakonec zatím jsem se dostal k 8% overclocku, jenže PCI-E jede na 105Mhz na kolik ji mohu až nastavit?

Jinak v biosu nedokážu trefit přesné hodnoty kdežto přes SetFsb nastavuji tak dlouho až celé PC zamrzne, kde po následném tvrdém restartu dám o dva dílky zpět a pak už musím zase zvýšit frekvenci PCI-E jinak to prostě nelze pak překročit.

Na prvním obrázku je kolik šlo zatím max. nastavit v tom SetFsb a následně pak napevno v biosu.

Na druhém obrázku je bechmark z Everestu: propustnost paměti při čtení kde mě to výsledkově řadí mezi Core 2 extreme procesory s vyšší frekvencí.

V everestu je vyznačeno, že ten procesor by měl zvládnout maximální takt 3,8 Ghz. Takže potenciál má.

Jinak ta deska se jeví jako overclockerská akorát, že je roky stará jako technologicky. Cca 10 let je 10 let.

Overclock Pentium D 930 nejde přes 220 FSB
Overclock Pentium D 930 nejde přes 220 FSB #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]