Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
hraji si s myšlenkou zakoupit si server. Používám externí disk, ale místo ubývá a přemýšlím o něčem jiném. Problém je v tom, že se v serverech vůbec nevyznám. Dokázal by jste mi někdo zjednodušeně popsat jak ta yservery fungují?
Děkuji
Server je hardware, vlastně takový počítač na kterém běží serverový os a poskytuje službu na něm běžící okolním počítačům v síti. V internetu je to ten hardware, na kterém fyzicky leží a běží stránky, databáze, emaily atd a kromě nějakého výpočetního výkonu a paměti potřebujde taky rychlé připojení do internetu - uplink. Server může být ip kamera, nebo samozřejmě i obyčejné PC pověšené na domácí internetové přípojce, ale to nedokáže obsloužit uspokojivé množství návštěvníků v jeden okamžik. Právě proto se využívá tzv. Dedikovaných serverů, což máte asi namysli. Jedná se o outsourcing, kdy subjekt "a" působící v IT vlastní servery, má jich hodně a na rychlé přípojce, se vším drahým okolím podporou atd aby to bylo profi. Jiný subjekt "b" působící v oblasti webových služeb má knowhow, ale nemá hardware, pořizovat se mu ho nevyplatí atak si od subjektu "a" část hardware pronajme.
Tedy NAS. A když NAS, tak za mě jedině Synology. Musíš si srovnat v hlavě, jestli se ti tahle investice vyplatí. Nas se prodávají bez disku, takže musíš připočítat cenu HDD. Stačí pro začátek jeden. (Já mám 3TB.)
Taky má spousty funkcí, zvaž, kolik jich využiješ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.