Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opravdu divná závada na notebooku

Od: aja1946® odpovědí: 14 změna:

Mám notebook Lenovo v záruce. Asi tak dvakrát třikrát do měsíce vždy při psaní na klávesnici mi z ničeho nic zhasne obrazovka - ve tmě tam zůstává vidět ta stránka, na které jsem právě byla. Nereaguje to na nic, musím tlačítkem notebook vypnout a znovu zapnout a naskočí přesně tam, kde jsem byla. Nemám v žádném případě špatně nastaveno vypínání obrazovky, napájení apod. Koupeno v Alze, tam mi řekli, že to není předmětem záruční opravy a v Lenovu, že bych jim musela dát notebook v původním nastavení bez všech nahraných programů, což nepřipadá v úvahu. Neví někdo, čím by to mohlo být způsobeno? Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Zkoušela jsi po zhasnutí displej zapnout klávesovou zkratkou?

doplněno 18.02.16 23:50:

Nepíšeš typ. Obvykle klávesa Fn + některá z funkčních kláves (F1 - F12). Nebo zkusit zvýšení jasu, většinou zase klávesa Fn + šipky nebo + -.

hodnocení

Děkuji za odpověď, ale jakou zkratkou?

hodnocení

Díky, zkusím to až ito zase zhasne.

hodnocení

0x

Přesně stejnou závadu jsem vypozoroval nedavno na starším DELLu, je to závada podsvitu LCD, ale čím se to děje se mi zatím nepovedlo vypátrat, bylo to náhodné a velmi zřídka...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, některé podivné závady se podaří odstranit, když na chvilku vyndáte baterii z vypnutého NTB a potom ji tam zase dobře vložíte a NTB zapnete. Ovšem, tím netvrdím, že to v tomto případě pomůže. Také to může být závada uvnitř NTB (třeba nějaký špatný el. kontakt). Zdravím!

vojtal*

Buďto tak, nebo obnovit do továrního nastavení. Mimochodem, jsou nainstalované všechny nejnovější ovladače?

bour
hodnocení

0x

Těžko radit, když ani neznámě model noteboku a model LCD panelu (který se může lišit v rámci modelu a to podstatně například problémem vypalování obrazu a samozřejmě panel lze měnit také na noteboocích, hledejte model, výrobce je např chi mei, auo, lg,samsung,sharp)

"ve tmě tam zůstává vidět ta stránka" to je klíčové trvzení, ale vůbec mu nerozumím

tomas11*

Tak u mne -stará Toshiba - začalo vypadávat podsvícení (sem tam a během půl roku úplně) ale když jsem měl něco rozepsaného nebo podobně tak po resetu naběhll normálně OS Win xp - ale rozepsané věci , nebo stránky tam tedy nebyly.Jenom se to zeptalo že prohlížeč nebyl standartně ukončen a zda chci pokračovat třeba na Seznamu v IE.

Ale to byl nejjméně 12let starý a měl lecos za sebou.

doplněno 21.02.16 18:35:

Tak v záruce jednoznačně reklamovat výpadky podsvícení .(Myslím že se to bude jen zhoršovat , ať už je to jen špatným kontaktem nebo něčím jiným , asi to klekne časem úplně.)

doplněno 21.02.16 18:41:

Odpověď Alzy je divná , nikdy jsem s ní meměl problém ani s reklamací.A to u nich většinou nakupuji od jejich začátků.

Přeji zdar.

bour:

vypalování obrazu na LCD? To snad nemyslíš zcela vážně :-D

"ve tmě tam zůstává vidět ta stránka" tomu se dá rozumět tak, že je v té tmě LCD panelu ta stránka vidět, nebo že v úplné okolní tmě je vidět . Je to známka buď strašně slabého, nebo vůbec žádného podsvitu panelu LCD.

hodnocení

No prostě obrazovka je tmavá, ale když se podíváte zblízka, je tam prostě vidět stránka, i když velmi matně, tzn že to není osvícené. Včera se mi to stalo znovu, ty uvedené zkratky nepomohly, vypnula jsem to tlačítkem a nabíhalo to normálně, ,původní stránka tam pro zajímavost nebyla.

k2

Moc neverim tomu, ze by to byla SW chyba. Pro jistotu to mozna zkusit komplet preinstalovat s nejistym vysledkem. Zbyva tedy jedine reklamace, coz asi bude u takoveto zavady celkem problem...

bour

Vypalování obrazu na LCD obrazovkách EXISTUJE a jde o dočasný jev (20sec-3minuty). U tn jsem ho nepozoroval, jenom u IPS. Jde o jev, o kterém málokdo ví a rozsah této vady je u různých panelů různý (jak jasově, tak časem). Pokud je ve stejné oblasti delší dobu bílá, tak potom nějakou dobu se šedá barva(bílá logicky ne a černá také ne, pokud to mám vyjádřit čísly, tak se to týká úrovně 30-60 ze škály 0-255) zobrazuje světleji. Pokud se monitor vypne nebo nastaví tmavší než bílá, tak se to postupně vrátí do stavu bez vady. Pokud se nastaví šedá, tak je to vidět před očima v řádu 15-50 sekund. Záleží na šířce oblasti, například 2 pixely hasnou rychleji než 1cm (pardon za ty jednotky)

Jestli nejde podsvícení zkusíš tak, že

a) posvítíš svítilnou přímo na hladinu displeje (doporučuji nastavit obraz, kde na jedné polovině bude bílá a na druhé černé, a svítit v oblasti rozhraní)

b) nastavit nulové podsvícení , umí to některé modelu notebooku (v kombinacemi s jistými drivery)

PS: když jsem na to narazil, tak jsem si dělal printscreeny nebo si měřil hladinu drog, abych vyloučil halucinace.

Právě že jde o jev dočasný, tak považuji termín "vypalování" víc jak nepřesný i když je dost často používán ;)

scv®
hodnocení

0x

Má nějaký vliv úhel víka nebo manipulace s ním? Jako že by se např. obrazovka po drobném otočení v pantech opět rozsvítila a o pár stupňů dále zase zhasla? Také mi nedávno začal blbnout notebook (taktéž Lenovo, 5-6 let starý), ale závada se projevuje opačně, než Vám - po zapnutí nesvítí, po drobném strčení do kabelu mezi panty naběhne a bez manipulace s víkem pak funguje jako by nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]