Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se stalo s externím diskem?

Od: magdon® odpovědí: 7 změna:

Používám externí disk ADATA Clasic CH94 pro zálohování. Dneska jsem na něj bez problémů ještě uložil soubor. Disk jsem následně regulérně odpojil. Při následném připojení PC sice disk najde, ale nedokáže z něj načíst data a hlásí, že není zformátovaný. Zkoušel jsem jiné USB i jiný počítač, výsledek stejný. Když disk připojím k televizi, všechna data tam jsou, videa se dají bez problémů přehrát. Co se mohlo stát? Lze to nějak napravit?

doplněno 15.02.16 22:21:

Slavco, to je nesmysl. Ten disk ještě dneska večer fungoval zcela normálně. To by se musel zašifrovat sám od sebe a to navíc v době, kdy byl odpojený a ležel v šuplíku.

doplněno 15.02.16 22:26:

Ta videa nejsou nahrávána z televize, jsou to videa mnou natočená, zpracovaná v PC a následně na externí disk běžným způsobem nakopírovaná. Navíc jsou na tom disku z 90% soubory v Excelu. Ty teda samozřejmě v TV přehrát nejdou, ale v menu (TV) se normálně zobrazují.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Možno sú nahraté v šifrovanej podobe a dajú sa prehrať len na tom televízore kde boli nahraté,skúste iný televízor či to pôjde.Ak nie tak je to šifrované,ak áno tak asi preformátovať súbory.

doplněno 16.02.16 02:12:

Potom bola otázka mnou pochopená zle,nebolo presne napísané,kde to nefunguje.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
klasický problém tohoto disku - mám ho také, měli jsme v práci další 2 ty samé, stejné problémy (kromě připojení k TV - to neznám, TV nemám).
Zatím co vím, tak příčiny mohou být 2
A) porušený připojovací kabel (nejspíš je někde nalomený)
B) narušený file system disku
ad A) setkal jsem se s tím, že někdy se disk normálně zobrazil, někdy ne - ale stačilo ho třeba posunout, aby byl kabel jinak ohnutý a už to fungovalo
ad B) Jedná se o narušení (proč a jak se to stane, netuším, ale stane prostě se to stane) file systému disku
1) někdy to nechodí třeba jen na jednom pc a na ostatních disk funguje normálně - řešením je na pc, kde to funguje, urychleně přetahat data jinam, disk zformátovat a pak zase data přesunout zpět + někde si nechat ještě další zálohu
2) pokud to nechodí nikde, podařilo se mi zatím vždycky vytahat data pomocí programu GetDataBack (verze programu podle systému dat na dotyčném disku - buď FAT 32 nebo verze NTFS). Tento postup má však svá negativa
a) free verzí jde data ukázat, ale nelze je uložit
b) program je v angličtině
c) k vytahání dat je třeba trochu vyšší znalost pc - nelze sice chybným postupem "zabít" (zničit) data, ale X ztracených hodin práce při chybném postupu docela zamrzí (vytahání dat z disku trvá docela dlouho)

scv®
hodnocení

0x

Jak to vypadá ve Správě disků? Ukazuje tam velikost oddílu(/ů) a souborový systém správně nebo nějaký nesmysl? Stalo se mi něco podobného, kdy disk napřed chtěl formátovat a ukazoval nesmyslnou velikost, načež úplně zmizel a nedalo se do něj dostat. Ukázalo se, že odešla deska (převodník SATA-USB) a v původním obalu už by si tedy disk ani neškrtl. Pokud ale s televizí ten váš funguje, tak to fyzická závada asi nebude, to spíše poškozená tabulka oddílů. Pravděpodobně by to šlo opravit testdiskem - zachránil mi 1TB dat, ale abych řekl pravdu, pořádně nevím, jak jsem toho dosáhnul :-D a disk je po opravě použitelný jen v Linuxu, W7 32-bit ani W8 64-bit si s ním z nějakého záhadného důvodu nerozumí (GPT, drivery, chybka v postupu.. nevím).

Pokud by s opravou byl problém nebo se nedařilo, tak jistotou je formát.. je potřeba nějaký Linux (stačilo by i LiveCD) a další disk na zkopírování souborů z toho poškozeného. Před hraním si s testdiskem bych radši doporučoval zálohu, pokud půjde udělat.

hodnocení

Ve správě disků sice je, ale má nulovou hodnotu, přestože je na něm přes 300 GB dat. Při kliknutí na něj se objeví zpráva, že je disk před použitím nutno zformátovat. Nic dalšího se neděje. Ten disk jsem používal téměř výhradně pro zálohování, důležité originály dat mám stále v PC, takže jsem vlastně o nic důležitého nepřišel. Jen o pár archivních souborů a pár videoklipů, kterých je sice škoda, ale můžu je celkem bez problému postrádat. Už mám nový disk (snad lepší značky) a pilně celé odpoledne zálohuju. Ten původní disk zkusím přeformátovat, ale asi půjde do šrotu. Když selhal jednou, nebudu riskovat, že selže podruhé. Akorát ho asi budu muset nechat přejet tramvají *smich*, protože ta data na něm stále jsou a smazat nejdou. Takže už to neřešim.

doplněno 16.02.16 22:12:

ivvs - Adata jsem koupil akorát jednou, že je to šunt jsem se dočetl, až když jsem ho měl doma. Naivně jsem doufal, že třeba zrovna ten můj bude v pohodě *hi*.

scv®

Zkus nějaké to LiveCD, možná se i k těm pár archivním souborům půjde dostat.. a je i možné, že po obnovení tabulky se ukáže, že tam vše zůstalo a disku jinak nic není (rychlá kontrola např. přes CrystalDiskInfo napoví). Poškození nebo smazání tabulky není až tak neobvyklá závada. Já jsem po téhle zkušenosti jen koupil druhý identický disk, dok a momentálně kopíruju a kopíruju.. Po cca 8 letech jsem konečně pochopil kolik je pravdy na tomhle pořekadle: Jsou dva druhy lidí. Ti, kteří pravidelně zálohují a ti, kteří zatím o data nepřišli. ;)

ivvs
Proc kupujete adata? Musite s tim pocitat ze se nekdy neco takoveho stane.
scv®

Není už dnes celkem jedno, co je to za disk? Takový VelociRaptor bude asi na jiné úrovni, ale zrovna rozdíly mezi externími disky nejsou až takové, protože nejslabším článkem bývá hlavně samotný box a připojení přes USB. To, co odešlo mě, byl "kvalitní" 3TB WD. Disky Seagate a Hitachi už také nejsou co dříve, zvlášť větší kapacity. Zkoušet Samsung nebo Toshibu si ani netroufnu. Došel jsem k názoru, že lepší než externí disk, je koupit interní a box/dok zvlášť. Když se něco po..., alespoň není třeba řešit dilema "rozebrat a zkusit zachránit data vs. uplatnit záruku a přijít o data." A v případě selhání boxu jsou náklady na nový celkem nízké.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]