Nejste přihlášen/a.
V první řadě, pokud máte v plánu mi radit přeinstalování systému nebo nainstalování jiného OS, tak zařaďte zpátečku, takové rady nebudu akceptovat.
Od ledna jsem měl takový problém ve Windows XP, podle příznaků už poznám že je to vir, nejspíš napadený profil ve Firefoxu (FF). Už jsem podobné příznaky měl takže podle toho to poznám. Problém je ale v tom že tentokrát se toho viru nemohu zbavit.
Mám druhý disk na kterém mám zkušebně nainstalovaný Windows 7 a tam instaluju antivirové programy. Na disku s Win XP antivirák nemám. Zkusil jsem dodatečně nainstalovat AVG ale to nešlo bo jak je to zavirované tak ten virus to nepovolí dokončit a spustit a to i když FF není zapnutý. Symptomy nejdříve začátkem ledna, ikona sítě se zobrazovala jako že není připojení, (asi aby nebyla vidět nežádoucí síťová aktivita). Jenže po restartu PC se ikona dala do pořádku. Včera v FF byl problém že nefungovaly klávesy Backspace a Enter. Pak když dám zobrazit task manager tak nevidím taby na přepínání. Přepnout to sice jde přes klávesu ale ne přes myš. Nakonec to už na mě bylo moc, v FF dávám seznam.cz a tam mi hned najelo dialogový okno s nápisem "aktivováno" čili na seznam jsem se nemohl dostat. Z Opery to ale jelo.
Najel jsem tedy na druhý systém W7 a tam jsem nainstaloval ESET32, updatoval a zkontroloval profily FF, administrátorskou složku a nakonec i Windows a Program Files. Vše v pořádku. Pak jsem to odinstaloval, zkusil jsem AVG 2015 a nic nenalezl. Pak jsem nainstaloval AVG 2016 Free s aktualizací 2.2.2016 a zase nic nenašel.
Říkám si, nejspíš by stačilo obnovit profily FF ze zálohy a bylo by to v pořádku (až na ten task manager). Ale zase se mi nechce přepisovat aktuální soubory neaktuálními a přijít tak o záložky, historii a jiná data. A nechce se mi věřit že 3 antivirové programy a nic nezabralo. Mám jít do Aviry? Co Kašpersky? S Avastem mám zlý zkušenosti, tak do toho nejdu.
Zdravím,
odpověď na Váš dotaz bych rozdělil do několika (pro Vás snad) snadno pochopitelných bodů:
a) za váš postoj k rádcům už při psaní příspěvku byste zasloužil "pár facek".
b) pokud máte tušení, že Vás napadl nějaký vir, nejlepší je konkrétně v bodech popsat, co a kdy se děje a následně se pokusit zjistit o jaký vir se jedná.
c) jakmile zjistíte co je to za vir, je možné hledat jak jej odstranit.
d) zkusit postupně nainstalovat všechny možné free antiviry a kdoví co ještě a pak se vztekat, tak to je paráda.
U Windows XP se častokrát stávalo, že když byly používané několik let bez nějaké údržby, tak nic nepomohlo lépe než čistá instalace OS, častokrát vyřešila i jiné problémy.
Pokud tedy chcete, aby Vám na poradně někdo poradil, přestaňte se chovat jako kretén, ale slušně popište co máte za problém.
Díky.
ad a) na svůj postoj jsem upozornil předem že nehodlám nic přeinstalovávat, komu to vadí ať odejde. Každý má nárok na svůj názor a tímto jsem chtěl předejít problémům.
ad b) to jsem udělal leč to nebylo obodované
ad c) jistě
ad d) jistě, to jsem udělal, ale jestli pokračovat Avirou nebo Kašperským nevím jestli to má smysl. Dost pochybuji a nebudu to dělat všechno v jednom dni. Nechám si to třeba na večer nebo na zítra. Eset ještě nikdy neselhal a nejjednodušší by bylo přepsat profily FF ze zálohy a bylo by po problému.
ad e) máte snad dojem, že jsem nebyl dost slušný? Kde?
V první řadě bych vám poradil něco úplně jiného, ale asi byste agresivně reagoval... V druhé řadě vám vysvětlím, že mít více aktivních antivirů na jednom PC je totální hloupost. Když už nic jiného, 3x více se vám zpomalý počítač a při nálezu viru si antiviry vir kradou do svých truhliček... Obnovení systému či prohlížeče ze zálohy VIR nesmaže!
Antivir má být na disku se systémem - jeden, spuštěný, kompletní.
Další rady vám nedám - třeba poradí kolegové - sám totiž píšete, že něco odmítáte a něco se vám nechce... Když se nechce, je to horší, než kdy se nemůže...
Formátu zdar!
Máte to tak krásně zmateně popsáno, že z textu vyplývají dva antiviry, ten další chcete instalovat.
Napadlo vás, že pocit "určitě je to VIR" může být chybný? Co tak Adware, malware, ...
Osobně bych radil - pokud byste chtěl něco s PC udělat - zálohovat nutná data, projet Eset on-line v nouzovém režimu, vyčistit Ccleaner, adwcleaner, iobitmalware fighter, ... A když to nepomůže, zformátovat, nainstalovat OS znovu. XP má servispacky bez potíží ke stažení, můžete si to předchystat a instalaci mít novou za 3 hodinky.
Až se vám podaří ten "VIR" najít, pošlete nám, prosím, info s jeho názvem. Díky!
BOŽE! Kdo říkal že mám více nainstalovaných antivirů na jednom PC? Samozřejmě že jsem to po odzkoušení toho antiviráku odinstaloval a dal tam jiný.
Přeinstalovávat systém jen kvůli tomu že něco nejede může jen totální k...t co tomu nerozumí. Mám dva disky, dva systémy do PC obvykle dávám jen jeden. Když je tam vir, zapnu ten druhý a nabootuju z něho.
"Přeinstalovávat systém jen kvůli tomu že něco nejede může jen totální k...t co tomu nerozumí."
A vy tomuto určitě rozumíte, když případný názor ostatních na reinstall Win nazvete názorem totálního k...ta, že? Dle mě je jednodušší zazálohovat data (pokud nějaké jsou), nainstalovat znovu, mít na 99,9% čistý (odvirovaný) PC a za cca 2-3 hodiny funguji dál než někde x hodin řešit rady, jak odstranit vir (i když to nikdo neví, zda je to vir nebo jen nějaký "doplněk" pro FF). Btw - ohledně zálohy dat - pokud vám jde o nějaký profil ve FF, tak nevím, co při jeho ztrátě může být tak cenné, že se budu zalamovat s odvirováním. Pokud by to byly nějaké extra cenné informace, tak má být pořešena záloha na jiný HDD nebo do jiného stroje.
Jestli ale nebude chyba někde mezi monitorem a klávesnicí
Přečtěte si ještě jednou co jsem napsal. Psal jsem, že kdybych to udělal tak bych musel být totální k...t. Já ale nehodlám přeinstalovávat systém každé dva týdny a raději chci znát přesnou příčinu problému. Neznalost neomlouvá. Analogické řešení problémů s PC: nefunguje mi počítač, tak ho prodám a jdu si koupit nový Cenný je čas a informace, které jsem dohledal v minulosti a mám je tam uložené.
JJ, kdysi jsem to tak dělal, jen jsem naklonoval systémový oddíl, to už nedělám nemám místo na discích a nemám tudíž nainstalovaný ani linux... Ze kterého to pro mě bylo nejjednodušší. Souhlas že je to nejrychlejší cesta. Ale vir je na 80% v tom profilu, který leží na jinném oddílu takže bych ho rád vyléčil.
1) "Zkusil jsem dodatečně nainstalovat AVG ale to nešlo" == AVG jsem na XP nenainstaloval
2) Najel jsem tedy na druhý systém W7 a tam jsem nainstaloval ESET32, ... Pak jsem to odinstaloval, zkusil jsem AVG 2015
Z toho vyplývá že vím že to mám nejdříve odinstalovat a předpokládám že se nemusím pokaždé opakovat znovu. Když říkám že instaluju AVG 2016 tak je jasný že tam nebudu mít současně AVG 2015 a AVG 2016 nejspíš by to totiž takto ani nešlo nainstalovat. Pravděpodobně by vám vyskočila hláška typu že už tam je nainstalované AVG 2015 a musíte to nejdříve odinstalovat.
V minulosti to ESET našel a byly to pokud si pamatuju trojské koně. Teď jsem profily projel programem Spybot - Search and destroy 2.4.40.0 - a nic nenašel.
Můžu ten program Spybot nechat běžet když mám nainstalovaný AVG nebo musím odinstalovat AVG? Jede pomalu a nevím jestli je to způsobeno tím že tam běží AVG nebo tím že se provádí kompletní heuristická analýza. Hádám to druhé protože Spy bot není antivirový štít ale jen pomůcka na vyhledávání.
Spybot - antimalware (dnes už jsou běžně lepší než tento kdysi kvalitní), AVG je antivir. Oba programy jsou na něco jiného - tj. nebudou se prát a můžou být spuštěny spolu. I štíty jsou samostatné - antivirový a antimalware...
Opravdu nejlepší rada je záloha a instalace OS - jakýkoliv čistič neodstraní všechen sajrajt...
Ne všechno je VIR - už jsem to nejen já zmínil. Po projetí antivirem se mohlo odstranit něco jiného, ale tady bych to viděl na malware nebo tak...
zkuste prosím malwarebytes.org/...
a následně toolslib.net/...
jsou polopatistické a zdarma.
Nějakou dobu jsem měl potíže s google chrome - přešel jsem na FF a po aktualizaci chromu se zase vrátil - trvalo to snad měsíc, co mi jedna aplikace nefungovala... třeba je to aktualizací FF.
Něco tam je na 100% protože to rádo blokuje soket když chci nahrát obrázek na net. Zavřu FF a spustím Operu a tam to jde bez problému. Prostě je zavirovaný FF ale bude to nejspíš i na uživatelském účtu. Poznám to podle toho že jsem to už v minulosti měl, ale odstranil jsem to antivirákem nebo obnovil systém ze zálohy ale to teď nejde. Navíc ani přeinstalace FF nepomůže protože když znovu načtu ten profil tak se tam zase ty problémy objeví. Čili je zavirovaný profil a kolem toho vlak nejede. Nakonec přeinstaluju FF a budu začínat s čistým štítem co se týče profilu, ale musím najít lepší antivirák. Snad Avira pomůže, ta trojany kdysi našla.
V tom případě bude lepší zakoupit plnou verzi třeba ESET smart security a ne nějaké verze na 30 dní zdarma.
Legální Kasperský, lepší neznám, uznávám ještě Noda, ale ten je drahý.
alza.cz/...
K tomu ještě používám program MWAV, bohužel u nás nejde legálně koupit, ale nic lepšího neznám. Projedu počítač, najde všechno, mám klíč a tak i možnost si dokonale vyčistit počítač.
Pak ještě pustím Kaperského hloubkovou kontrolu a následně vyčistím počítač tímto programem slunecnice.cz/...
a
slunecnice.cz/...
Takže mi počítač běží seřízený, bez problémů, jak švýcary a to proto, že nešetřím na tom nejdůležitějším - antiviru.
/Avast je zmetek a jen jednou jsem si ho dala do počítače a byla to tragédie, nedoporučuju.
Ostatní antiviry jsem nezkoušela./
Budu ráda, když zde nějaké zkušenosti s antiviry a čištěním počítače také napíšete, zajímalo by mě, kdo a jaké programy používá...Díky.
Nejdříve jsem chtěl poradit, ale po přečtení Vašeho arogantního chování se mi fakt nechce. Už jen to, že lžete (viz náhled) Spousta lidí se Vám tu snaží zadarmo poradit a vy se utrhujete. Tak si trhněte. A to, že se Vám do něčeho nechce, tak to hned nazýváte, že to by udělal jen k...t.
Dobře no. Tak tu všichni rádci jsou k...i a vy jste ten nejchytřejší ze všech, který když má zavirovaný počítač tak instaluje jeden antivir za druhým a leze do poradny, místo toho, aby projel PC diagnostickým nástrojem (třeba RSIT) a jeho log vložil na serveru viry.cz, do diskuse, kde by Vám poradili, protože se, světe div se, specializují na viry.
Chvílema motáte páté přes deváté. Fakt nechápu, v čem je problém si udělat export záložek nebo rovnou celého profilu firefoxu, udělat obnovu výchozího nastavení a pak udělat import. Nepomohlo? Je nabořený profil... jdu bádat dál. Pomohlo to? Fajn.
A za skryté záložky v task manageru nemůže vir, ale to, že si dvakrát kliknul na lištu se záložkama. Tak na ní zase klikni dvakrát, aby se ti záložky zase objevily. Není zač.
A kde vidíte tu lež? Tak to zase lžete vy že lžu. Každý má právo na názor, takže na svém názoru budu trvat dál, ale dík za rady.
Kde ji vidím? V těch červených elipsách. Vy neslyšíte ten významový rozdíl? Vaše původní věta "Přeinstalovávát systém může jen k...t" ( on, ona, ono) versus vaše obhajoba "Psal jsem, že kdybych to udělal, musel bych být k...t" (já).
No. Mým děckám se kdysi podařilo odinstalovat barevnou paletu Windows XP. Jak se jim to povedlo, to netuším a nevěděli to ani ajťáci, kteří mi potom PC spravovali. Windows XP najednou a zničehonic jely v jakémsi náhradním režimu v šestnácti barvách.
Jiný případ. Na monitoru mého pracovního PC jednou takhle po ránu chyběla ikona pro zobrazení aktivní klávesnice. Prostě zmizla a s ní zmizlo i její systémové nastavovátko uvnitř v oknech. Přednastavené klávesnice ale zůstaly aktivní a přepínač ALT+SHIFT dále fungoval. Náš vedoucí ajťák taky nevěděl, jak se toto může stát. Reinstalace nepomohla, zůstal jsem bez ikony.
Co ale radit na tak položený dotaz? Já tady vidím akci úplného amatéra, který neví že nic neví. Kamsi vlezl, cosi nainstaloval, odinstaloval, naplácal si do pécéčka všechno možné páté přes dvacáté, rozdrbal si systém a pak se diví.
Moje rada :
1/ zapamatuj si, že aplikace jsou plné chyb a tyto chyby se sčítají.
2/ nastuduj si jak se pojmenovávají a kam se ukládají dynamicky připojitelné knihovny. Mají příponu dll. Všimni si, kolik jich vlastně je a kde všude se najdou. Já myslím, že ses těmi svými hokuspokusy trefil a některou sis přepsal nebo odinstaloval.
Odinstalovat barevnou paletu? Možná jen přeply do jiného barvového režimu nebo odinstalovali ovladače grafiky čímž se to přeplo do jiného barvového režimu.
Tak to co "vidíte" je jen vaše představa pramenící z toho že mě neznáte. Neplácám do PC žádné nepotřebné programy a za poslední měsíc - dva - jsem nic neinstaloval. Systém tímto nemůže být rozdrbaný protože jsem tam nainstaloval jen antivir. To co tu píšeš o knihovných je úplný nesmysl. Žádné hokus pokusy to nejsou - řídil jsem se dle mé předchozí zkušenosti, prováděl jsem úkony které dříve pomohly a mají svoji logiku. Jenže tentokrát vir nebyl nalezen takže budu muset hledat příčinu dál. To že mi z ničeho nic začala vyskakovat hláška "aktivováno" nemůže být chyba aplikace. Byl tam v FF nainstalovaný doplňěk, který jsem neinstaloval a ten jsem deaktivoval, ale to nepomohlo. Proto se zaměřuju na FF.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.