Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se dostat na datovou část D HDD?

Od: jiribohum odpovědí: 8 změna:

Před týdnem se mi, sám, nebo při práci s internetem, zablokoval přístup na datovou část HDD "D". HDD je rozdělen na část OS a aplikací "C" a datovou část "D". Při kliknutí na "D" v "Můj počítač" se mi objeví hláška /nápisy nad sebou/ "Umístění není přístupné", "D:/není přístupný", "přístup byl odepřen". Když se ale podívám na informace o HDD, tak se mi ukazuje správně, jak část "C" tak i část"D" a možná kapacita a obsazená kapacita souhlasí s předpokládanými údaji. Mám instalované Win.8.1 a dříve mi vše šlo bez problémů. Datovou část mám zálohovanou, skoro celou, na ext.HDD, takže by bylo možno provést, v nezbytně nutném případě i přeinstalaci, ale nevím jak na to, abych si nesmazal také OS a aplikace na "C". Prosím poraďte, nejlépe jak získat opět přístup na část "D".

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cinematic*
hodnocení

2x

Ve správě disků je taky všechno v pořádku?

jiribohum
hodnocení

V W 8.1 - start/ovl.panely/nástr.pro správu/správa počít./správce disků= Data "D" 537,80GB NTFS "V pořádku (primár.oddíl)" "20,1GB NTFS "V pořádku (oddíl pro obnovení) - zdá se vše v pořádku. Nemám si stáhnout nějakou aplikaci pro správu disků? Velká nabídka je když zadám v "Hledání" v základní nabídce po zajetí do pravého horního rohu (W 8.1) napíši "správce disků" a zobrazí se mi velká nabídka různých programů pro správu a práci s disky, ale nevím který použít. Jinak díky za reakci.

ben®

Dobrý den, pokud nemáte v PC program Total Commander, tak ho vyzkoušejte. Je to manažer souborů a je dobrý. Zdravím!

cinematic*

Zkusil bych ještě spustit kontrolu svazku pomocí chkdsk d: /f

Dobrá by byla i kontrola antivirem, případně i na malware. Mohlo dojít i ke změně přístupových práv v UAC. Ale jako nejrychlejší se mi jeví, pokud máte disk D: komplet zálohovaný, odstranit a vytvořit znovu oddíl, naformátovat a vrátit data zpět.

jiribohum
hodnocení

Mám dojem, že jde nejspíš o "Mohlo dojít i ke změně přístupových práv v UAC". To je z předešlé rady. Někde při manipulaci, ale nevím kde, jsem narazil na hlášku, že nejsem "správcem" a proto nemám přístup ke spuštění (nebo něco v tomto smyslu). Jediným "administrátorem" jak jsem si zjistil, jsem ale já. Ale nevím jak k tomuto došlo, dříve bylo vše v pořádku. Co je to UAC a kde se dá najít nevím. Ke změně došlo zřejmě při připojení a práci na internetu. Antivir mám ESET Smart Security 9, licencovanou, stále aktualizovanou verzi a viry a myslím, že by o virus jít nemělo.

cinematic*

UAC je nástroj Řízení uživatelských účtů. windows.microsoft.com/...

Ale asi bych spíš zkusil vytvořit nový účet s administrátorskými právy v Ovládací panely - Uživatelské účty a zabezpečení rodiny - Uživatelské účty, potom nastavit práva k disku (pravým tlačítkem myši - záložka zabezpečení) pro Everyone - úplné řízení a uvidíte, jestli se v něm na disk dostanete. Tím vyloučíme/potvrdíme problém s přístupovými právy. Taky se to může zkusit v nouzovém režimu.

jiribohum
hodnocení

Děkuji za rady, ale předal jsem nakonec dnes počítač online servisákům na "nejdeto.cz", ti mi to online odstranili a udělali celkový servis, který počítač také potřeboval a tak to sice přišlo na nějaký peníz, ale vše je vyřešeno a zdá se, že i počítač rychleji reaguje a pracuje. Jednou, za určitou dobu, u mne to bylo po 1 roce a 3 měsících, si myslím, že je to dobré a je s nimi bezproblémová komunikace. V potížích a s mými znalostmi IT si myslím, že je tato služba docela dobrá a hlavně rychlá, pohodlná a bezproblémová. IT neznalcům, jako jsem já, doporučuji. Neberte toto jako nepovolenou reklamu, ale opravdu jako radu. Třeba i jim tato rada pomůže. Dále tedy zatím další poradu nepotřebuji. Všem co reagovali ještě jednou děkuji. Jiří.

On ten "celkový servis", za který jsi zaplatil, není nic složitého. Ale jistě, nikdo neumíme všechno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]