Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poskozeny audio jack

Od: majklos odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, jsem vystudovaný elektrikář slabouproud tudíž když se mi rozbil jack na notebooku je pro mě výměna banalita jen nevím jestli hrozí že něco udělám špatně nebo že tam je nějaký speciální jack může mi někdo poradit?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

notebookách není jacková zástrčka s rozpínacím ani spínacím kontaktem, odepínání integrovaných repro se děje elektronicky po zatížení výstupu na kontaktech. Proto bývají tyto jackové zástrčky jednoduché a k sehnání jich je velké množství v mnoha provedeních. Pájené jsou většinou na vrchní vrstvu tištěného spoje, takže ani s výměnou nebývá problém.

Nemusí být vždy. Měnil jsem ve dvou různých noteboocích a měly kontakt.

hodnocení

0x

Na výměně jacku by v podstatě nemělo být nic složitého, ale... Pochybuju, že ve Vašem noťasu bude jack, běžně sehnatelný v obchodě. Možná bude částečně integrovaný ve skříni noťasu, částečně na desce. Nebo nebude přístupný bez demontáže dalších součástek. Pravděpodobně bude zapájený v několikavrstvém plošňáku. Taky může být speciálně vyrobený jen a pouze pro konkrétní zařízení a originál asi neseženete. Zkrátka výměna nemusí být bez speciálního nářadí a mechanických úprav jednoduchá. Ale třeba ne, třeba bude normálně přišroubovaný a s deskou propojený kablíky (pochybuju, tak se to už léta nedělá). To se ale takhle na dálku nedá odhadnout.

doplněno 22.01.16 18:15:

Tak pokud jste servisoval notebooky, víte asi nejlíp, co Vás tam může čekat. V tom případě nechápu, proč se ptáte tady. *nevi*

majklos
hodnocení

ja driv servisoval notebooky ale problem je v tom ze komponenty tam byly k dostani tim padem se proste vzala zakladovka horkovzduchem se odpajel stary a napajel novy tot vse jde mi prave o to jestli staci sehnat konektor se stejnymy vyvody a tot vse

hodnocení

0x

No, chce to rozdělat, zjistit co tam je za jack (rozmístění vývodů, zda je tam rozpínací nebo spínací kontakt - proměřit) a potom shánět jack shodný, se stejně rozloženými vývody, se stejným kontaktem (ano, opravdu se používají dva druhy, prošlo mi pod rukama asi 5 různých jacků z notebooku než jsem našel ten správný). Potom rozmontovat notebook až na holou desku s jackem, nejlépe vše okolo přikrýt alobalem a opatrně horkovzduchem nahřát a jack z desky vytáhnout. Odsát zbytky pájky z pájecích ploch a otvorů, vložit nový jack a připájet - opatrně, plošky jsou maličké, velmi rychle se rozehřejí a po chvilce pálí i plast konektoru.

Já si jack na svém notebooku měnil někdy ve třeťáku na střední, byla to premiéra a dopadlo to dobře, ale včetně příprav mi to zabralo dopoledne a měl jsem k dispozici dobré školní vybavení. Sice jsem nedávno známému měnil jack i na jeho notebooku v domácích podmínkách jen za pomoci běžné levné mikropájky a odsávacího pásku, ale bylo to o nervy :)

host*
hodnocení

0x

I když třeba máte k dispozici kvalitní pájecí stanici, tedy odsávačku a kvalitní mikropáječku, nemusí být snadné vyloupnout zničený konektor z desky, zvláště je-li několikavrstevná.

Nejjednoduší by pro vás bylo koupit si USB adaptér, takovou maličkou jakoby flešku do USB konektoru, pod názvem USB sound card. Zasune se do USB konektoru v notebooku nebo jiném počítači a na druhé straně máte výstup pro sluchátka i vstup pro mikrofon a navíc i tlačítka pro hlasitost a indikátory... podle typu a vybavení.

Podívejte se například na axago.cz/... nebo podobné. Ušetříte si práci a hlavně nehrozí nebezpečí, že si na MB v NB něco pokazíte.

doplněno 22.01.16 20:02:

viz i alza.cz/... nebo czc.cz/... nebo čínana nakupzciny.cz/... apod...

doplněno 22.01.16 20:03:

omlouvám se, není to reklama, pouze ukázka toho, co se dá použít místo vadného audio konektoru

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]