Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Všetečné otázky o vodním chlazení PC

Od: clayman® odpovědí: 22 změna:

Zdravím Vás,
chci si pořídit vodní chlazení PC, ale prakticky o tom moc nevím. Vždycky jsem měl jen chlazení vzduchem, které mi přišlo dostatečné. S přibývajícím prachem a hlučností se chci vrhnout na vodní.

Našel jsem zajímavou sestavu Zalman Reserator 1 V2:

Mám pocit, že je vše potřebné už v setu a je to maximálně jednoduché. Přesto mám několik všetečných otázek:
1) má někdo praktickou zkušenost s teplotami oproti chlazení vzduchem - např. mám-li teď teplotu CPU 48°C při 1000 otáčkách větráku (už začíná být slyšet, protože ložisko dosluhuje, před tím byl absolutně tichý) jakou mám čekat s tím chlazením - Pentium 4 2,8@3,0 GHz.

2) grafickou kartu mám pasivní, chlazení disků jen pomalý větrák tzn. že poslední hukot bude zdroj - existuje nějaká vychytávka co s ním?

3) v setu je blok na grafiku - jaká je jeho použitelnost, na jakoukoliv kartu? resp. jak sundat originální chladič pro výměnu, mám dojem, že tyto chladiče jsou z výroby lepené nikoliv šroubované... možná se pletu :)

4) zapnutí se provádí ručně? resp. budu muset zapínat PC a hlazení zvlášť? (pokud člověk nemá automatickou zásuvku, která podle jedné spouští ostatní věci)

5) v diskuzích jsem našel, že doporučený objem kapaliny je 2,5L, ale vejde se víc. Čistě pro mou zvědavost... kolik litrů pojme věž? (co spolknout hadice je jiná věc)

Díky předem

doplněno 21.10.08 10:27:

ještě: diskuze říká, že hliník se má v sestavě chlazení vynechat, protože jinak hrozí riziko koroze... ale tento chladič je snad celý z hliníku... co je jinak? *nevi*

doplněno 21.10.08 11:40:

pro další zájemnce jsem našel recenzi: http://www.svethardware.cz/art_doc-365D751720F7A916C12570BD006BBA32.html?lotus=1&Highlight=0,Zalman,Reserator

Všetečné otázky o vodním chlazení PC

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

seuss*
hodnocení

2x

2) ja co vim o vychytavce, tak treba koupit pasivne chlazenej zdroj, to je asi nejlepsi... a nebo regulovat fany (nevim pokud umis elektroniku, tak muzes i napr. nainstalovat potenciometr.. :)

jsou i navody jak izolovat zdroj, ale to myslim, ze urcite nebudes potrebovat a mozna i znas...

3) kompatibilitu vsech bloku nejlip zjistis na www.zalman.co.kr

hodnocení

2) díky, do zdroje jsem zatím nechtěl sahat (ještě byl v záruce, ale teď už bych mohl...). Asi bude stačit ho vyčistit...

3) na grafiku se hodí - VGA Asus N7600GS SILENT, ale asi to nebudu moc řešit a blok si nechám do nového PC, který plánuju... nebo ho jen připnu na pasivní chladič, ať mu trošku pomůže *smich*

hodnocení

2x

Máš docela hodně otázek. Tak jdeme na to:

1. Reálná teplota CPU C2D @ 3.0 GHz je po 2 hodinách provozu 30°C Při zátěži se dostaneš o pár stupňů nahoru.

2. Jsou i pasivní zdroje, ale nemají vysoký výkon. Viděl jsem i vodníka, ale v případě zdroje bych vzal kvalitní zdroj s 12-14 cm ventilátorem. Můj favorit je Enermax.

3. Tento blok bude skoro"univerzální". Jak to bude v reálu uvidíš sám. Nicméně nebudeš mít chlazené paměti na grafice.

4. Ano, zapíná se to ručně vypínačem na kabelu. Dá se udělat relátko, které ti sepne čerpadlo, když se spustí počítač. Neba ta spínaná zásuvka.

5. Rezerva je asi 500 ml.

- věž se ti nesmí převrátit, ná v horní krytce dírku kvůli vyrovnání tlaku.

- v létě ti může chladící kapalina dosáhnout na teplotu kolem 40°C. To je už hodně, bude tím trpět čerpadlo.

- někdo se špatně vyrovnání s tím, že mu v PC koluje voda. Porot na těsnost!

- investované peníze za to ticho a chladné komponenty určitě stojí.

hodnocení

díky, co ten hliník... aneb nějaká zkušenost s korozí?

Zkušenosti s korozí jsou negativní. Koroze se nekoná.

Jinak ten ventilátor ve zdroji ti bude zajišťovat proudění vzduchu ve skříni. Což je více než dobré.

hodnocení

a kapalinu každý rok měníš? mám pocit, že jsi říkal, že ty věže máš 2... jaký je teplotní přínos (odnos) :-D a opravdu jsou absolutně tiché i v tiché noci?

seuss*

hlinik urcite nekoroduje a jak uz si psal, celej ten Reserator je z hliniku... :)

hodnocení

myslel jsem trošku jinou korozi - galvanickou :) pctuning.tyden.cz/...

Všetečné otázky o vodním chlazení PC #2
seuss*

Aha, ja si rikal, proc se ptas na korozi hliniku (myslel jsem vzdusnou) .. :)

Pokud tě to uklidní, tak ta věž je natřena barvou. I zevnitř :)

seuss*

3) Pasivni RAM chladice VGA jsou soucasti baleni...

Nejsou, jsou zvlášť:

VGA RAM Water Block (ZM-RWB1, Optional)

seuss*

tak to se muselo zmenit, ja sem totiz chladice od Zalmana prodaval dva roky a pasivy na pameti vga sme tam standardne meli v baleni...

hodnocení

tak jej už konečně mám, včera jsem montoval, Překvapivě to bylo snadné, jen chladič na NB tam zcela neseděl (dírky na MB byly trošku dál a celá ztyčná plocha NB je asi 1x1cm, takže se kolíbe). Poprvé jsem viděl CPU, který měl 25°C a jádra 33°C.

Systém je opravdu neslyšitelný (slyším jen disky a zdroj), ale jak má nižší průtok špatně sebou strhává vzduchové bublinky. Za jak dlouho jsi se zbavil všech bublinek? Ono ce lé funguje dobře už teď, ale jsou vidět na hadičkách ulpělé bublinky.

Nějaký tip čím měříš teplotu vody? :)

Ještě jedna ot: včera jsem přepojil napájení grafiky na 2 samostatné větve (má 2 napájecí vstupy) a od té doby se mi PC nedokáže vypnout. Má správně být na 2 větvých nebo na jedné a tím jak jsem to zapojil jsem dosáhnul něčeho špatného? Večer to zkusím vrátit zpátky jeslti je to ono, ale zajímalo by mě, co je správně. Grafika žere 150W.

Bublinky odejdou časem samy. Někdy stačí trochu poklepat na hadičky. Prvotní hluk v systému je normální, zmizí za pár vteřin.

Teplotu měřím tímto:

thermaltake.com/...

Gratuluji ke sponzoringu ČEZu :) Myslím, že je zcela jedno, jak to je zapojeno. Nicméně zkus to vráti zpět, jestli to pomůže. Sám jsem zvědav.

hodnocení

tak teplotní čidlo jsem vybral stejné, jen bez točáku, to mi přijde zbytečné. A kde ho máš? Na začátku nebo na konci oběhu? Přijde mi logické na začátku, protože čerpadlo asi bere tu nejchladnější vodu a dává ji do oběhu. Nemusí mě zajímat teplotní spád :-D

Asi jsem špatně namontoval ten průtokový indikátor od Zalmana, protože se ani nehne. Nevím jeslti ta volná strana má být po směru nebo v protisměru. Našel jsem několik návodů a každý je jinak. Teď to mám, že po směru je ta ukotvená část a proud vody jde k volné části. Je to správně? (nerad bych to otáčel zbytečně... a byl mokrý)

Na nějakém fórum jsem našel, že grafika má být na 2 větvých kvůli vysokému odběru, ale pak už nevím proč mi nefunguje uspání PC - uspí se, vše uloží, ale nevypne se. Myslím, že to dělá určitě zdroj. ale před tím šlapal v pohodě.

Teplotní čidlo mám hned za výstupem z věže. Vím, jak teplá chladící voda mi jde na chladící bloky. Chtěl jsem koupit ještě jedno, ale zatím jsem se k tomu nějak nedostal. Na indikátor proudění jsem se vyprdl a to mám už 2 resp. 3 Jinak na ukotvené straně je vstup vody a na druhé výstup.

A časem zjistíš, že ti PC bude poměrně dlouho fungovat i bez zapojeného oběhu, což je u větráků nemyslitelné :)

hodnocení

o zapnutí se mi stará zásuvka, takže nic ručně zapínat nemusím... takže ani indikátor nepotřebuji... dá se říct. No, otočil jsem ho, ale nepomohlo to. Při nejbližší příležitosti ho vyhodím pryč. Bylo štěstí, že jsem to měl rozdělaný PC. Odlepil se chladič od pamětí grafické karty. Takže jsem zase vodu vypustil. Přidal háček na který jsem včera zapomněl (no, není tolik důležitý) a hlavně chladič pojistil 4 obyčejnými gumičkami. Mám pocit, že dodané lepky drží skvěle za studena, ale ne zatepla (40°C).

Už vím, proč nechtěl hajat... blbá rozdvojka USB zapojená do základní desky. Vzal jsem to z předchozího počítače... klika, že jsem to nepoužil od začátku. Marně bych hledal důvod. Takhle to bylo celkem snadné :)

Já jsem ho taky vyhodil, koupil jiný a stejně ho tam nedal :) Teď jsem chvíli hrál hru bez chlazení. Jakmile se mi začala zpomalovat grafika díky vysoké teplotě, raději jsem to zase zapnul.

hodnocení

při vytíženém PC si můžu dovlit vypnout čerpadlo asi na půl až minutu, pak už je to špatné, holt 95W :-D Jdu zkusit nějakou hru ať vyzkouším grafiku, po týdnu je na čase... čekám, že věž bude teplá natotata. Výchozí stav 27°C CPU (voda odhadem teda 25°C?)

No já hrál určitě tak 5 minut a to nepočítám ten čas předtím. Jinak Radeon 3870 má po hodině hraní teplotu chipu cca 53°C.

Jo, v BIOSu mám nastavenou kritickou teplotu CPU, pak se PC samo v důsledku ochrany vypne. Osobně několikrát odzkoušeno (často i nechtěně) *smich*

hodnocení

mě napadlo nechat si udělat měděný kvádr 500x200x10mm, nechat tam udělat vstup a výstup na protilehlých stranách, napojit to na okruh. Byl by to 1 litr tekutiny navíc a hlavně super topidlo pod stůl na nohy... zrovna teď bych to ocenil *vtip*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]