Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mějme dvě velké skupiny čísel
například sériová čísla něčeho a na druhé straně kódy/klíče něčím generované z trěchto sériových čísel
123456 8789
457789 4575
...celý seznam
no a mě vrtá hlavou zda existuje pro laika, ne-matematika způsob/software/metoda jak to něčím zkusit prohnat například přes noc, jestli brutální silou nejde najít algoritmus jak by teoreticky jedna skupina čísel generovala tu druhou
vždy jedna k jedné
s největší pravděpodobností by to samozřejmě našlo nějakej úděsnej mnohoparametrickej bazmek kterej by na další dvojici nefungoval třeba... no ale kdo ví
říkal jsem si že něco takového mohly umět neuronové sítě nebo nějaké speciální matematické nebo statistické programy / modely
ale bez nějaké "chytrosti" a znalosti aspoň jak by ten algoritmus měl vypadat to asi nepůjde co
no ale nikdo není dost chytrej aby se nezeptal a tohle se doost blbě googlí a co já vím co statistici používají za zvěrstva
se mi zdá, že máte lehce naivní představy o tom, jak programy vlastně fungují. Dost lidí si myslí, že zmačknou tlačítko a počítač jim něco vypočítá tak nějak sám od sebe. No to asi ne. Počítač sám od sebe nedělá vůbec nic, pouze opakuje postup (algoritmus), který do něj někdo vložil. A rychlost a kvalita výsledků závisí hlavně na kvalitě tohoto algoritmu.
Takže jestli chcete řešit nějakou úlohu, pak nejdříve musíte ručně vymyslet postup pro řešení a tento postup pak přepsat do zdrojového kodu nějakého programovacího jazyka. Počítač vám ho zopakuje s takovou rychlostí, že úloha se kterou se ručně pinožíte týden, může být hotová prakticky okamžitě.
No a vy poptáváte řešení hodně primitivní úlohy. Skoro bych řekl, že to je úloha na vzoreček do Excelu. Ten udělá cvak a bude hotovo i na obyčejném nicmoc PC. Žádné neuronové sítě, žádné speciální programy a žádnou brutální sílu nepotřebujete.
díky za reakci
odpovídáte ale na trochu jinou otázku než se ptám
kdybych znal algoritmus, zvládne ho zadat i cvičená opice
mě šlo o to využít nějakým způsobem brutální výpočetní sílu k hledání aproximace nebo dokonce nalezení právě toho algoritmu, byť by mu počítač přesně nemusel rozumět a mohl by ho interpretovat "po svém", složitě, ale bylo by pak možné přes něj prohnat další číslo a získat k němu klíč
ten by asi správný nebyl nebo nemusel být, takže moje představy opravdu naivní nejsou, taková metodika zajisté někde v kryptografii už existovat bude, jen v tomto oboru nemám zkušenosti
napsat známý algoritmus zvládne dneska školák, na to bych se takto hloupě neptal, to dá rozum
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.