Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybrat počítač?

Od: jezevec* odpovědí: 15 změna:

Ahoj všem,

můj počítač se asi odebírá do věčných lovišť a potřebuju koupit nový. A protože se v tom moc nevyznám, rád bych vás poprosil, abyste mi poradili, jak ho vybrat. Teď myslím, kolik má mít RAM, kolik GHz, kolikajádrovej procesor atd...

Očekávám, že na něm poběží internet, běžný kancelářský aplikace typu MS Office, že se nebudou sekat videa na youtube a že na něm nebudu muset čekat 5 minut než se mi otevře dokument v pdf.

Moc děkuju všem PC znalcům!

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Za 1. max cena? 2. k čemu všemu bude sloužit (jen kancelář nebo i nějaký hry - kdyžtak jaký). Hlavní je ta cena od toho se to potom staví. Jak velký HDD potřebuješ?

doplněno 10.01.16 18:42:

Nepotřebuji žádné herní dělo - tím je myšleno, že na tom nebudou žádné hry provozovány? Na tomhle stojí fakt, jestli je potřeba dedikovaná grafika nebo ne. Napsat konkrétně jenom kancelář nebo i občas nějaká hra?

jezevec*
hodnocení

HDD mi stačí 500GB, sloužit bude hlavně jako kancelář, fakt základní věci, prohlížení netu, office, mail. Nepotřebuju žádný herní dělo... Co se ceny týče, myslím, že víc než desítku by se mi dát nechtělo...

mases*

Za 5000 bez monitoru a periferií v poho,možná i levněji včetně OS

jezevec*
hodnocení

Jasně, ale mě jde o to, když si ho budu objednávat, jestli mi bude k něčemu, když namísto dvoujádrovýho bude čtyřjádrovej (poznám při běžnym použití nějakej rozdíl)? A taky jestli má mít třeba 1,3 GHz, nebo 3 GHz, jak velkou RAM ... prostě o tom fakt nic moc nevím. Ale jak říkám - žádný hry, internet, maily, video.

mases*

Tak to stačí nejlevnější deska,nejlevnější dvoujádro kolem 2,5-3Ghz,integrovaná grafika(dnes většinou už v procesoru)2gb RAM a disk jak chcete velký s 7200rpm

jestli intel nebo AMD je na tobě AMD bývalo levnější

Osobní zkušenost

doplněno 10.01.16 19:07:

Mluvím o komponentách na soc. třeba 1155 apod. né 20 let starých :)

doplněno 10.01.16 19:10:

levnější je soc.1150

jezevec*
10.01.16 19:06
hodnocení

Díky moc!

john04665
hodnocení

0x

Ahoj,

procesor a paměti, je úplně buřt.

Koukejte se na disk a neberte klasický točivý ale rozumně velký SSD.

Rozdíl asi jako jízda na kole nebo autem, ohromný. Samozřejmě se projeví dost na ceně.

Jinak řečeno, na rychlosti procesoru, počtu jader tolik nesejde, stejně bude procesor i kdyby byl jeden čeka na to až se data doloudaji s baťohem na zádech upocený pomalu s přestávkama na svačinu z disku. Mezitím se procesory flákají (ale rychle :))

kangaroo*
hodnocení

0x

Intel i3 nebo i5 (4 jádra) + min. 8GB RAM + min. 120GB SSD disk

doplněno 11.01.16 18:57:

Hezká představa výkonu dokud na to nenainstalujete ten "pravej"systém :-D

hodnocení

0x

Já bych vzal nějaký levný notebook, pro Vaše potřeby bude výkonově naprosto dostačovat a ještě ušetříte za elektřinu, pořizovací cena nebude o nic vyšší.

doplněno 11.01.16 19:06:

například tohle ;) czc.cz/...

zkusím schválně poskládat co nejlevnější počítač, na kolik by to vyšlo :)

doplněno 11.01.16 19:15:

no dobře, tak naprosto základní počítač by se dal poskládat za něco přes 4000, jenže k tomu operační systém stojí dalších 2500, pak případně nový monitor, to je tak 2500, klávesnice, myš... a jste na ceně vyšší než je cena za ten notebook, bude to žrát víc a nikam to nepřenesete :)

Já si pořídil před půl rokem notebook a od té doby jsem stolní počítač zapnul maximálně na to, abych si z něho překopíroval do notebooku potřebná data. Jinak nebyl důvod, na noťasu udělám všechno, sednu s ním kam chci a žere prd :)

mases*

Sice žere prd ale za 3 roky baterka taky zvládne prd navíc proč kupovat vše nové když to seženu za víc jak pulku levněji na bazaru včetně legalního OS :) navíc nevěřím že je nejaký extra rozdíl v použití SSD namisto disku,a o ceně ani nemluvím :)

Já snad zmiňoval SSD? no ale když už jsi to nakousnul, tak jsem si zrovna týden zpátky SSD pořídil a je to neskutečný rozdíl, kdo nezkusí, neuvěří, za 15 sekund od stisknutí vypínače jsem na internetu.

Jasně, dají se koupit starší komponenty levně z bazaru, ale kdo zaručí, že budou ještě za rok fungovat? A k té baterce, mám doma i 8 let starý notebook ACER (tehdy to nejlevnější co bylo na trhu) a baterka i dnes vydrží hodinu a půl, což je skoro polovina toho co vydržela nová.

mases*

No právě,k čemu je mi přenosný počítač když pořád musím hlídat bateru a vědět že od nabití ho za hodimu mužu zase píchnout do zásuvky :) to bych měl z notebooku pořád stolní :)

Ale proč proboha? Když jsem doma, tak ho prostě nechám trvale v zásuvce, co bych měl hlídat?
mases*

A netrpí tim baterka?Tím jak je pořád držena na 100%?

Určitě je pro ni lepší trvalé nabití, než neustálé nabíjení a vybíjení. A pokud by to někomu dělalo problém, dnes u plno notebooků (alespoň co vím tak Lenovo určitě) jde nastavit režim ochrany baterie, kdy se nabíjí a udržuje jen na 60%, což je ideální hodnota pro co nejdelší životnost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]