Nejste přihlášen/a.
Ahoj
mám stručný dotaz
disk který je rozdělen na dvá oddily na prvním je system na druhém aostatní věci a potřebují na ten první oddíl natlačit ještě nějake MB ... lze to?
děkují
Samozřejmě, že to lze. Ubereš místo z většího oddílu a přidáš to k tomu systémovýmu oddílu. Některý operační systémy to umí udělat a ty systémy který to neumí to zvládnou za pomoci patřičných programů. Třeba Acronis Disk Director.
Naprostá samozřejmost je, zazálohovat vše co je na oddílu, se kterým budu hýbat. Nikdy nevíš, co se může stát.
Dobrý program je také Partition Magic.. několikrát jsem s ním systémový oddíl zmenšoval a vždy bez problémů - což mě trochu překvapilo. Podle typu souborového systému může být změna velikosti oddílů úplně bez potíží nebo i se značnými riziky.
Zdravím,
lze to, pokud na tom prvním (to je asi ten, kde máte systém) je ještě nějaké volné místo (budete pak mít smíchaná data se systémem, dnes už se to takhle nedělá, ale ještě nedávno - před několika lety - to byla běžná praxe, že byl jen jeden disk a ten se nedělil, takže to bylo smíchané taky).
Pokud na prvním oddílu místo nemáte, ale máte volné místo na druhém oddílu, lze pomocí některých programů změnit velikosti oddílů za chodu pc tak, že první oddíl zvětšíte na úkor toho oddílu druhého. Toto mám odzkoušené na nesystémových discích a oddílech - ale jestli to lze i na discích, kde je jeden oddíl systémový, nevím, nezkoušel jsem to. Možná to bude vědět z rádců někdo jiný...
A opravdu ten disk D zmizel?
Jinak se dá vytvořit na disku C zástupce adresáře a ten adresář mít na D (takže data jsou ve skutečnosti na D, ale dostupná jsou i "přímo z C"). Pro některé jednoduché účely to může fungovat, ale Windows, bohužel, neumějí se zástupci pracovat pořádně, takže někdy je takovýto zástupce adresáře nepoužitelný.
A vysvětlí mi někdo z jakého důvodu dnes dělit disk na oddíly.
Myslel jsem že se to dělalo dříve když Pc byly pomalé.
Děkuji předem za odpověď.
To ti vysvětlím hned. Je to mimojiné skvělá věc pro to, když potřebuješ obnovit ze zálohy některý jeden oddíl disku.
Disky se dělily i proto, že se na ně pak vešlo víc; v dobách FAT zůstávalo u velkých oddílů na konci každého souboru velké nevyužité místo (v průměru), zmenšením oddílu na polovinu se zmenšilo i toto nevyužitelné místo na polovinu a zbylo tak víc prostoru pro užitečná data.
Jinak dělím disky i teď, na 3 oddíly: z prvního se bootuje jádro (mám to tak z několika důvodů, nutnost to není, velikost tak do 50 MB), na druhém je swap (měl by být rychlejší, než swap někde v souboru, velikost asi 2násobek velikosti RAM), na třetím oddílu je všechno ostatní.
Musíš restartovat správu disků. Pak klikni na (C) pravým a dej rozšířit svazek. Objeví se ti dostupné místo pro rozšíření-435,47 GB. Tam to bude napsané v MB, takže to bude 445921 MB. Pak budeš mít celé céčko a do dáš zmenšit, jak potřebuješ, přičemž velikost zmenšení bude to, kde ti zůstává systém, a celková velikost po zmenšení je to ostatní místo, kterým můžeš pohybovat.
jak to mám tedy restartovat? v nabídce je pouze aktualizovat a po kliknuti se nic neděje nového
Pro Ernie - a není to náhodou tak že zálohu by jsi si měl dělat na jiný disk (fyzicky) , nebo na jiné úložiště mimo PC?
Podle mne když ti odejde disk , tak tam můžeš mít kollik chceš oddílů a stejně se k žádnému nedostaneš.
pro hm - dle mne přežitek pomalých PC
No jistěže záloha na jiném externím disku. Když na něj uděláš bitovou kopii ať už fyzických nebo logických disků, můžeš si pak vybrat, které obnovíš. Při selhání celého disku je to samozřejmě jedno. A proč více oddílů? Je rozdíl, jestli disk ukládá a čte v oblasti 1TB nebo třeba 30 GB. Možná dnes již je ten čas zanedbatelný, nepopírám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.