Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělený disk - málo místa

Od: dcsport odpovědí: 22 změna:

Ahoj :)

mám stručný dotaz

disk který je rozdělen na dvá oddily na prvním je system na druhém aostatní věci a potřebují na ten první oddíl natlačit ještě nějake MB ... lze to?

děkují

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Samozřejmě, že to lze. Ubereš místo z většího oddílu a přidáš to k tomu systémovýmu oddílu. Některý operační systémy to umí udělat a ty systémy který to neumí to zvládnou za pomoci patřičných programů. Třeba Acronis Disk Director.

Naprostá samozřejmost je, zazálohovat vše co je na oddílu, se kterým budu hýbat. Nikdy nevíš, co se může stát.

scv®
hodnocení

1x

Dobrý program je také Partition Magic.. několikrát jsem s ním systémový oddíl zmenšoval a vždy bez problémů - což mě trochu překvapilo. Podle typu souborového systému může být změna velikosti oddílů úplně bez potíží nebo i se značnými riziky.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
lze to, pokud na tom prvním (to je asi ten, kde máte systém) je ještě nějaké volné místo (budete pak mít smíchaná data se systémem, dnes už se to takhle nedělá, ale ještě nedávno - před několika lety - to byla běžná praxe, že byl jen jeden disk a ten se nedělil, takže to bylo smíchané taky).
Pokud na prvním oddílu místo nemáte, ale máte volné místo na druhém oddílu, lze pomocí některých programů změnit velikosti oddílů za chodu pc tak, že první oddíl zvětšíte na úkor toho oddílu druhého. Toto mám odzkoušené na nesystémových discích a oddílech - ale jestli to lze i na discích, kde je jeden oddíl systémový, nevím, nezkoušel jsem to. Možná to bude vědět z rádců někdo jiný...

dcsport
hodnocení

to nikdo neví? :(

x®
hodnocení

0x

Nestačilo by přesunout stránkovací soubor na jiný disk?

wintip.cz/...

dcsport
hodnocení

tak jsem si stáhl Partition Magic a když jsem to způstil smazal se mi sám oddíl D: ... dá se to nějak vrátit?

radarbrdy*
hodnocení

0x

Pokud sis smazal oddíl D, tak si nejdříve zvětši oddíl C (bez mazání), a potom si znovu vytvoř oddíl D.

Pokud používáš diskovou pomůcku, tak horem dolem se píše, že si máš zálohovat data.

V době klaudů a přenosných HDD to není problém...

dcsport
hodnocení

tak jak to mám teď tedy udělat onen program už nechci ani vidět :)

dcsport
hodnocení

zkoušim to u spravování oddílu ovšem mám tam u oddílu C v nabídce jen zmenšít ne rozšířit

hm*
hodnocení

0x

A opravdu ten disk D zmizel?

Jinak se dá vytvořit na disku C zástupce adresáře a ten adresář mít na D (takže data jsou ve skutečnosti na D, ale dostupná jsou i "přímo z C"). Pro některé jednoduché účely to může fungovat, ale Windows, bohužel, neumějí se zástupci pracovat pořádně, takže někdy je takovýto zástupce adresáře nepoužitelný.

tomas11*

A vysvětlí mi někdo z jakého důvodu dnes dělit disk na oddíly.

Myslel jsem že se to dělalo dříve když Pc byly pomalé.

Děkuji předem za odpověď.

To ti vysvětlím hned. Je to mimojiné skvělá věc pro to, když potřebuješ obnovit ze zálohy některý jeden oddíl disku.

hm*

Disky se dělily i proto, že se na ně pak vešlo víc; v dobách FAT zůstávalo u velkých oddílů na konci každého souboru velké nevyužité místo (v průměru), zmenšením oddílu na polovinu se zmenšilo i toto nevyužitelné místo na polovinu a zbylo tak víc prostoru pro užitečná data.

Jinak dělím disky i teď, na 3 oddíly: z prvního se bootuje jádro (mám to tak z několika důvodů, nutnost to není, velikost tak do 50 MB), na druhém je swap (měl by být rychlejší, než swap někde v souboru, velikost asi 2násobek velikosti RAM), na třetím oddílu je všechno ostatní.

dcsport
hodnocení

Ano opravdu zmizel :) tak teď už je to v podstaě jedno příště budu moudřejší ale teď bych potřeboval pohnout s tím oddílem C: kde bych potřeboval přidat MB a pak si vytvořím ¨D znova

dcsport
hodnocení

teď jsem si ale všiml, že ten oddíl :D není jakoby nepřířazen ale furt tam stále je ovšem cokoliv chci s ním udělat tak mi to píše viz obr.

Rozdělený disk - málo místa
Rozdělený disk - málo místa #2

Musíš restartovat správu disků. Pak klikni na (C) pravým a dej rozšířit svazek. Objeví se ti dostupné místo pro rozšíření-435,47 GB. Tam to bude napsané v MB, takže to bude 445921 MB. Pak budeš mít celé céčko a do dáš zmenšit, jak potřebuješ, přičemž velikost zmenšení bude to, kde ti zůstává systém, a celková velikost po zmenšení je to ostatní místo, kterým můžeš pohybovat.

Rozdělený disk - málo místa #3
dcsport
hodnocení

jak to mám tedy restartovat? v nabídce je pouze aktualizovat a po kliknuti se nic neděje nového

tomas11*

Pro Ernie - a není to náhodou tak že zálohu by jsi si měl dělat na jiný disk (fyzicky) , nebo na jiné úložiště mimo PC?

Podle mne když ti odejde disk , tak tam můžeš mít kollik chceš oddílů a stejně se k žádnému nedostaneš.

doplněno 23.12.15 11:49:

pro hm - dle mne přežitek pomalých PC

No jistěže záloha na jiném externím disku. Když na něj uděláš bitovou kopii ať už fyzických nebo logických disků, můžeš si pak vybrat, které obnovíš. Při selhání celého disku je to samozřejmě jedno. A proč více oddílů? Je rozdíl, jestli disk ukládá a čte v oblasti 1TB nebo třeba 30 GB. Možná dnes již je ten čas zanedbatelný, nepopírám.

Aktualizovat nefunguje. Normálně tu správu disků zavřít a pak zase otevřít, ale určitě jsi to už udělal třeba vypnutím a zapnutím PC. I tak to stále nejde?

dcsport
hodnocení

ano vyzkoušel jsem cokoliv a stále nic

dcsport
hodnocení

tak jsem zkusil nějaky prográm a u něj mi to ukazalo že ten ztraceny oddil i soubory v něm ale i přesto mi to píše chybu

Rozdělený disk - málo místa #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]