Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Windows 10 - sledování

Od: jmk odpovědí: 5 změna:

Zdravím, při zakoupení nového notebooku s operačním systémem Windows 10, jsem podstoupil instalaci (bohužél né moc pozornou..). Po nějaké době jsem začal slýchat, že OS Windows 10, se vám vlastně hrabe v soukromí a posílá různá data do Microsoftu. Chtěl bych vědět, zda tomu zabránit, či nějakým způsobem zamezit, nebo jak postupovat, či změnit jiný OS? Díky za rady

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

scv®
hodnocení

1x

Ano, Windows 10 toho sbírá a odesílá zřejmě spoustu. Jenže je to zašifrované, takže: 1) nikdo neví co přesně a kam nakonec jde; 2) Microsoft tvrdí, že je to pouze pro zlepšování služeb (Bing, Cortana, samotný Windows..) a tím, že jsou data šifrována, jsou prý v bezpečí (- ten se jim povedl!). Potíž je v tom, že odesláním dat do úložišť v USA jsou data "chráněna" tamními zákony, ne našimi, byť jde o vaše data. Takže se snadno může stát, že když agent Smith zvolá "Hej, Microsofte, dodej mi fotky, historii vyhledávání, komunikace, přístupová hesla a vzorek hlasu ovčana A.B.!", tak to Microsoft vydá, jelikož podle tamních zákonů musí. Bůh žehnej Americe.

.

Jak se bránit? Nepoužívejte nic od Microsoftu a dalších podobně velkých firem (Apple, Google..), protože Microsoft není jediný účastník sběru dat o masách. Také pozor na firmy jako např. Adobe, protože ty snad dělají ve svých produktech (Flash, Reader) kritické chyby záměrně, jinak není možné, aby jich tam stále bylo tolik. Ideální by bylo také nepoužívat internet, mobily (zvlášť ty s mobilním připojením a GPS modulem) a platit jen naší bezcennou hotovostí.. ale to už jsem zabrousil kamsi do sci-fi. Mě třeba stačí, že pro správu důležitějších věcí, než je e-mail na Seznamu nebo přihlášení na Fakebook, používám slušně zabezpečený PC s Linuxem - už jen kvůli množství virů a malwaru. Je pravda, že si člověk nemůže být jistý tím, co kdo propašoval do jádra, kam přispívají tisíce lidí, ale pořád je to lepší než operační systém, který byl pro sběr dat přímo stavěný a uživatel nad ním nemá kontrolu. Z toho důvodu si myslím, že jakékoliv úpravy, vypínání služeb nebo instalace "antišmíringu" se ve W10 stejně mine účinkem. A W7 nebo W8 nejsou o moc bezpečnější, když mrkvosoftu k přidání základní "telemetrie" stačí vydat aktualizaci, kterou si nainstaluje 99% uživatelů naprosto automaticky..

jmk
hodnocení

Bohužél připojení k internetu potřebuji.. V nastavení u soukromí jsem zrušil většinu sdílení, ale je mi asi jasné, že to nezamezí se sdílením dat s Microsoftem... Takže mám ponechat OS Windows 10?

hodnocení

1x

Myslis ze jako primo tebe budou sledovat a cumet , ze chodis na seznam , centrum , poradte a analyzovat to? Windows 10tek bude ve svede stovek milionu a oni si vyberou zrovna tebe *haha*

Tak určitě nebudou primárně sledovat Frantu Vohrábla, co si pouští redtube. Ale pokud se Franta začne například enormě zajímat o hnojivo...

hodnocení

0x

Odpojit od internetu. To platí u všech OS, akorát desítky to mají asi sofistikovanější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]